Dziś przepis na pyszny, ale prosty obiad. Beef bourgunion
Składniki:
1 kg wołowiny
500 ml czerwonego wina
500 ml bulionu wołowego
3 marchewki
1 duża cebula
5/6 cebulek szarlotek
250 g pieczarek
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Garść natki pietruszki
Liść laurowy
2 łyżki masła
Sól i pieprz
Wykonanie:
Wołowinę pokroić w dużą kostkę i podsmażyć. Odłożyć.
Na tej samej patelni podsmażyć maślea pokrojoną na grube plastry marchewkę i cebulę pokrojoną w kostke
Mięso i warzywa przełożyć do większego naczynia. Na patelnię wlać trochę wina i oczyścić tym samym jej dno. Przelać to do mięsa, dodać resztę wina, gorący bulion liść laurowy pietruszkę i koncentrat. Zagotować.
Włożyć do piekarnika na 150'C i piec przez ok 2.5 godz.
Międzyczasie podsmażyć na maśle pokrojone na 4 szalotki i pieczarki. Dodać je ostatnich 30 min pieczenia, piec już bez przykrycia, zamieszać doprawić solą i pieprzem.
Podawać można np z ziemniakami lub bagietką
SMACZNEGO :D
Składniki:
1 kg wołowiny
500 ml czerwonego wina
500 ml bulionu wołowego
3 marchewki
1 duża cebula
5/6 cebulek szarlotek
250 g pieczarek
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Garść natki pietruszki
Liść laurowy
2 łyżki masła
Sól i pieprz
Wykonanie:
Wołowinę pokroić w dużą kostkę i podsmażyć. Odłożyć.
Na tej samej patelni podsmażyć maślea pokrojoną na grube plastry marchewkę i cebulę pokrojoną w kostke
Mięso i warzywa przełożyć do większego naczynia. Na patelnię wlać trochę wina i oczyścić tym samym jej dno. Przelać to do mięsa, dodać resztę wina, gorący bulion liść laurowy pietruszkę i koncentrat. Zagotować.
Włożyć do piekarnika na 150'C i piec przez ok 2.5 godz.
Międzyczasie podsmażyć na maśle pokrojone na 4 szalotki i pieczarki. Dodać je ostatnich 30 min pieczenia, piec już bez przykrycia, zamieszać doprawić solą i pieprzem.
Podawać można np z ziemniakami lub bagietką
SMACZNEGO :D
Komentarze
Prześlij komentarz