Krem budyniowy
To może czas na półprodukt, mianowicie na krem, masę budyniową. Jest świetna, wykorzystuję ją głównie do nadziewania rurek, do masy w cieście, do ciastek.... choć sama teeeż jest dobra :D
Składniki:
500 ml mleka
kopiasta łyżeczka cukru waniliowego
6 dużych żółtek, 7 mniejszych
50 g mąki pszennej (ok. 3-4 łyżki)
25 g mąki ziemniaczanej (ok.1 kopiata łyżka)
200 g cukru( niepełna szklanka)
200 g masła
Wykonanie:
Mleko zagotowujemy. W tym czasie ubijamy żółtka z cukrem na puszystą masę. Wsypujemy obie mąki i łączymy dokładnie (najlepiej rózgą)
Mleko wlewamy ostrożnie do masy jajecznej i mieszamy by się połączyło.
Stawiamy z powrotem na gaz i mieszamy rózgą do zgęstnienia naszego budyniu.Chłodzimy.
Miękkie masło miksujemy aż nieco zbieleje, dodajemy wówczas stopniowo nasz schłodzony budyń.
Ubijamy do połączenia nie za długo żeby nasz krem sie nie "zważył". Chłodzimy i używamy do czego chcemy np. do ciastek francuskich z kremem.
Smacznego!
P.F
To może czas na półprodukt, mianowicie na krem, masę budyniową. Jest świetna, wykorzystuję ją głównie do nadziewania rurek, do masy w cieście, do ciastek.... choć sama teeeż jest dobra :D
Składniki:
500 ml mleka
kopiasta łyżeczka cukru waniliowego
6 dużych żółtek, 7 mniejszych
50 g mąki pszennej (ok. 3-4 łyżki)
25 g mąki ziemniaczanej (ok.1 kopiata łyżka)
200 g cukru( niepełna szklanka)
200 g masła
Wykonanie:
Mleko zagotowujemy. W tym czasie ubijamy żółtka z cukrem na puszystą masę. Wsypujemy obie mąki i łączymy dokładnie (najlepiej rózgą)
Mleko wlewamy ostrożnie do masy jajecznej i mieszamy by się połączyło.
Stawiamy z powrotem na gaz i mieszamy rózgą do zgęstnienia naszego budyniu.Chłodzimy.
Miękkie masło miksujemy aż nieco zbieleje, dodajemy wówczas stopniowo nasz schłodzony budyń.
Ubijamy do połączenia nie za długo żeby nasz krem sie nie "zważył". Chłodzimy i używamy do czego chcemy np. do ciastek francuskich z kremem.
Smacznego!
P.F
Komentarze
Prześlij komentarz