Pyszny, bogaty deser z Włoch.
Składniki:
250 ml mleka
250 ml śmietanki 30%
40 g cukru
1 łyżka kawy ziarnista
O.5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka żelatyny 6 gr.
(Sos karmelowy)
80 g cukru
170 ml śmietanki
Szczypta soli
Wykonanie:
Na patelni rozpuść cukier, odstaw z ognia. Wlej gorącą śmietankę i mieszaj energicznie. Wstaw na mały ogień, dodaj szczyptę soli i mieszaj do zgęstnienia i lekkiego zbrązowienia przez ok 4 min. Sos przełóż do małego opakowania
(Panna Cotta)
W małej ilości zimnej wody rozpuść żelatynę i odstaw do napęcznienia. Podgrzej mleko, śmietankę i cukier prawie do zagotowania. Zdejmij z ognia dodaj kawę ziarnistą i rozpuszczalną i wymieszaj, przykryj i odstaw na 20 min.
Po tym czasie dodaj napęczniała żelatynę i wymieszaj. Przelej przez sito do innego naczynia. Przelej Panna Cotta do 5 szklanek do ok 1/3 wysokości. Wstaw do lodówki na min 4 godz lub najlepiej na całą noc.
Tuż przed podaniem podgrzej przez 10 s sos w mikrofalówce i dodaj trochę do Panna Cotty.
SMACZNEGO :D
Składniki:
250 ml mleka
250 ml śmietanki 30%
40 g cukru
1 łyżka kawy ziarnista
O.5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka żelatyny 6 gr.
(Sos karmelowy)
80 g cukru
170 ml śmietanki
Szczypta soli
Wykonanie:
Na patelni rozpuść cukier, odstaw z ognia. Wlej gorącą śmietankę i mieszaj energicznie. Wstaw na mały ogień, dodaj szczyptę soli i mieszaj do zgęstnienia i lekkiego zbrązowienia przez ok 4 min. Sos przełóż do małego opakowania
(Panna Cotta)
W małej ilości zimnej wody rozpuść żelatynę i odstaw do napęcznienia. Podgrzej mleko, śmietankę i cukier prawie do zagotowania. Zdejmij z ognia dodaj kawę ziarnistą i rozpuszczalną i wymieszaj, przykryj i odstaw na 20 min.
Po tym czasie dodaj napęczniała żelatynę i wymieszaj. Przelej przez sito do innego naczynia. Przelej Panna Cotta do 5 szklanek do ok 1/3 wysokości. Wstaw do lodówki na min 4 godz lub najlepiej na całą noc.
Tuż przed podaniem podgrzej przez 10 s sos w mikrofalówce i dodaj trochę do Panna Cotty.
SMACZNEGO :D
Komentarze
Prześlij komentarz