Kto z nas nie lubi naleśników? Każdy ma swoje ulubione. Ja dzisiaj pokażę przepis na naleśniki z jabłkami
Składniki
(Ciasto)
2 jaja
2 łyżki cukru
Szczypta soli
220 ml mleka (szklanka)
200 ml wody gazowane
220 g mąki pszennej 1.75 szklanki
3 łyżki oleju
(Nadzienie)
1 kg jabłek
2/3 łyżki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżka soku z cytryny
Szczypta cynamonu
Wykonanie:
Jajka ubić z solą i z cukrem, dodać wodę, dodawać partiami przesianą mąkę i mleko. Na koniec dodać olej. Jeśli są grudki warto przelać ciasto przez sito. Ciasto odstawić na 30 min. Po tym czasie smażyć naleśniki na niewielkiej ilości masła lub oleju.
(Nadzienie)
Jabłka pokroić w kostkę, przełożyć do naczynia dodać cukier, cynamon, sok z cytryny i 1 łyżkę wody, podprażyć na średnim ogniu przez ok 15 min.
Naleśniki przekładać jabłkami. Naleśniki można podgrzać na patelni. Podajemy np z cukrem pudrem.
Smacznego
Składniki
(Ciasto)
2 jaja
2 łyżki cukru
Szczypta soli
220 ml mleka (szklanka)
200 ml wody gazowane
220 g mąki pszennej 1.75 szklanki
3 łyżki oleju
(Nadzienie)
1 kg jabłek
2/3 łyżki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżka soku z cytryny
Szczypta cynamonu
Wykonanie:
Jajka ubić z solą i z cukrem, dodać wodę, dodawać partiami przesianą mąkę i mleko. Na koniec dodać olej. Jeśli są grudki warto przelać ciasto przez sito. Ciasto odstawić na 30 min. Po tym czasie smażyć naleśniki na niewielkiej ilości masła lub oleju.
(Nadzienie)
Jabłka pokroić w kostkę, przełożyć do naczynia dodać cukier, cynamon, sok z cytryny i 1 łyżkę wody, podprażyć na średnim ogniu przez ok 15 min.
Naleśniki przekładać jabłkami. Naleśniki można podgrzać na patelni. Podajemy np z cukrem pudrem.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz