To tradycyjny wypiek popularny bardzo w południowej Polsce
Składniki:
500 g mąki pszennej
15 g drożdży
150 ml mleka
150 ml wody
8 g soli (1,5 łyżeczki)
1 łyżeczka cukru
1 łyżka masła ok 20 g
Ok 4 duże cebule
Sól, pieprz 1 łyżka maku
Przygotowanie:
Cukier drożdże połowę mleka i łyżkę mąki wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia na ok 15 min
W tym czasie przesiej mąkę i dodaj sól. Do mąki dodaj rozczyn pozostałe mleko i wody. Zacznij wyrabiać, dodaj masło i wyrabiam do póki ciasto będzie gładkie. Odstaw do wyrośnięcia.
W tym czasie pokrój cebule w plastry i usmaz na olej, dopraw solą i pieprzem do smaku, dodaj mak.
Wyrośnięte ciasto podziel na 8 równych części, uformuj z nich kulki i odstaw na ok 15 min. Po tym czasie rozpłasz lekko ciasto na środku tak by brzegi były nieco większe. W wgłębienie daj farsz. jajkiem i odstaw do wyrośnięcia na ok 30 min. Po tym czasie posmaruj je jajkiem. Pieczemy w temp. 180'C przez ok 20-25 min.
Składniki:
500 g mąki pszennej
15 g drożdży
150 ml mleka
150 ml wody
8 g soli (1,5 łyżeczki)
1 łyżeczka cukru
1 łyżka masła ok 20 g
Ok 4 duże cebule
Sól, pieprz 1 łyżka maku
Przygotowanie:
Cukier drożdże połowę mleka i łyżkę mąki wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia na ok 15 min
W tym czasie przesiej mąkę i dodaj sól. Do mąki dodaj rozczyn pozostałe mleko i wody. Zacznij wyrabiać, dodaj masło i wyrabiam do póki ciasto będzie gładkie. Odstaw do wyrośnięcia.
W tym czasie pokrój cebule w plastry i usmaz na olej, dopraw solą i pieprzem do smaku, dodaj mak.
Wyrośnięte ciasto podziel na 8 równych części, uformuj z nich kulki i odstaw na ok 15 min. Po tym czasie rozpłasz lekko ciasto na środku tak by brzegi były nieco większe. W wgłębienie daj farsz. jajkiem i odstaw do wyrośnięcia na ok 30 min. Po tym czasie posmaruj je jajkiem. Pieczemy w temp. 180'C przez ok 20-25 min.
Komentarze
Prześlij komentarz