Przejdź do głównej zawartości

Cytrynowiec

Jest to świetny deser, ponieważ łączy ze sobą smaki: kwaśny i słodki co w połączeniu daje pyszne ciasto :D

Składniki:
(biszkopt)
4 jaja
0,5 szkl cukru
3 łyżki mąki pszennej tortowej
1 łyżka (płaska) skrobi ziemniaczanej
1 łyżka kakao
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia



(krem)
2 szkl wody
1 szkl cukru
1 opak. cukru waniliowego
2 żółtka
2 budynie waniliowe
2 cytryny
300 g masła
500 ml śmietany 30%
2 śmietan-fixy

(na wierzch)
herbatniki
1 czekolada

Wykonanie:
Białka ubić na sztywno z cukrem, wymieszać z żółtkami. Dodać suche składniki, wymieszać delikatnie. Upiec biszkopt w temp  180'C przez ok 15-20 min, ostudzić
Szklankę wody zagotować ze szklanką cukru. Do tego dodać wymieszane ze szklanką wody(zimnej): 2 budynie, żółtka, cukier waniliowy, sok i skórki z cytryn,
Całość mieszać do ponownego zagotowania. Dodać masło do ciepłego budyniu i wymieszać dokładnie by się dobrze połączyło z masą. Gotowy krem wylać na ciemny biszkopt. Ostudzić w lodówce.
Ubić 0,5 l śmietany z cukrem i 2 śmietan-fixami. Bitą śmietanę wyłożyć na krem. Na śmietanę ułożyć herbatniki i schłodzić przez 30 min.
Czekoladę deserową rozpuścić z 50 ml śmietanki i wylać równomiernie na ciasto,
SMACZNEGO.



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Kotlet de Volaile

Kotlet de Volaille to danie, które możemy zrobić jeśli chcemy przygotować coś innego na obiad z fileta z kurczaka Składniki: 2 filety z kurczaka 100 g masła Garść pietruszki Sól, pieprz 1 jajko Bułka tarta Wykonanie: Filety z kurczaka przeciąć w połowie prawie do końca. W środek włożyć kawałek masła i pietruszkę. Złożyć i zrolować . Obtoczyć mące jajku i bułce tartej i smażyć na małym ogniu na złoty kolor z obu stron. Podawać np z ziemniakami i sałatą. :D

Najlepsze Tiramisu

Najlepsze Tiramisu To pyszny deser pochodz ący z Włoch, a dokładnie z Wenecji, dzisiaj jeden z najbardziej popularniejszych, kiedyś jedzony przez kochanków. „Tiramisu” oznacza „podnieś mnie”. Gwarantuję, że moja wersja na pewno was uniesie:D. Składniki: 500 g mascarpone 2 opakowania biszkoptów (kocie języczki/ladyfingers) 4 duże jaja (osobno białka i żółtka) 4 łyżki, 2.5 łyżki (60 g+35 g cukru) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) Szczypta soli lub kilka kropel soku z cytryny do usztywnienia białek. Wykonanie: Zrobić espresso lub mocną kawę,(ok. 200 ml) ostudzić. Żółtka wymieszać z cukrem, miskę umieścić nad kąpielą wodną i ubijać do czasu gdy krem będzie ciepły i nieco zbieleje. Przestudzić krem. Ubić białka z 35 g cukru do sztywności. Do serka mascarpone dodawać częściowo ostudzone żółtka, wymieszać razem. Dodać ubite białka i wymieszać delikatnie razem nie tracąc napowietrzenia. Biszkopty namaczać w kawie i wykładać do naczynia lub do pu...

Ciasto z bananami i serkiem mascarpone

Ciasto z bananami i serkiem mascarpone Bardzo dobre ciasto, mocno serowe, w którym banany dodają świeżości a bita śmietana sprawia, że to ciasto zasmakuje każdemu. Jest jednak jedna wada... trzeba czekać przez noc aż się schłodzi. Składniki: Biszkopt: 4 jaja ½ szklanki cukru 4 łyżki mąki pszennej 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej Płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 2 serki mascarpone 500 g 200 ml śmietanki 36% 2 łyżki kajmaku Dodatkowo: 500 ml śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru 2 śmietan-fixy Paczka herbatników maślanych Wykonanie: Ubijamy białka ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier. Do sztywnej piany wrzucamy pojedynczo żółtka i ubijamy do połączenia. Przesiewamy mąkę i mieszamy delikatnie do połączenia. Biszkopt pieczemy ok 25 min w temp. 180'C Krem Ubijamy śmietankę. Dodajemy 2 serki mascarpone i łączymy, dodajemy 2 łyżki kajmaku i łączymy. Biszkopt wykładamy i nasączamy kawą, na to pocięte w grube plastry...