Jest to świetny deser, ponieważ łączy ze sobą smaki: kwaśny i słodki co w połączeniu daje pyszne ciasto :D
Składniki:
(biszkopt)
4 jaja
0,5 szkl cukru
3 łyżki mąki pszennej tortowej
1 łyżka (płaska) skrobi ziemniaczanej
1 łyżka kakao
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
(krem)
2 szkl wody
1 szkl cukru
1 opak. cukru waniliowego
2 żółtka
2 budynie waniliowe
2 cytryny
300 g masła
500 ml śmietany 30%
2 śmietan-fixy
(na wierzch)
herbatniki
1 czekolada
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno z cukrem, wymieszać z żółtkami. Dodać suche składniki, wymieszać delikatnie. Upiec biszkopt w temp 180'C przez ok 15-20 min, ostudzić
Szklankę wody zagotować ze szklanką cukru. Do tego dodać wymieszane ze szklanką wody(zimnej): 2 budynie, żółtka, cukier waniliowy, sok i skórki z cytryn,
Całość mieszać do ponownego zagotowania. Dodać masło do ciepłego budyniu i wymieszać dokładnie by się dobrze połączyło z masą. Gotowy krem wylać na ciemny biszkopt. Ostudzić w lodówce.
Ubić 0,5 l śmietany z cukrem i 2 śmietan-fixami. Bitą śmietanę wyłożyć na krem. Na śmietanę ułożyć herbatniki i schłodzić przez 30 min.
Czekoladę deserową rozpuścić z 50 ml śmietanki i wylać równomiernie na ciasto,
SMACZNEGO.
Składniki:
(biszkopt)
4 jaja
0,5 szkl cukru
3 łyżki mąki pszennej tortowej
1 łyżka (płaska) skrobi ziemniaczanej
1 łyżka kakao
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
(krem)
2 szkl wody
1 szkl cukru
1 opak. cukru waniliowego
2 żółtka
2 budynie waniliowe
2 cytryny
300 g masła
500 ml śmietany 30%
2 śmietan-fixy
(na wierzch)
herbatniki
1 czekolada
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno z cukrem, wymieszać z żółtkami. Dodać suche składniki, wymieszać delikatnie. Upiec biszkopt w temp 180'C przez ok 15-20 min, ostudzić
Szklankę wody zagotować ze szklanką cukru. Do tego dodać wymieszane ze szklanką wody(zimnej): 2 budynie, żółtka, cukier waniliowy, sok i skórki z cytryn,
Całość mieszać do ponownego zagotowania. Dodać masło do ciepłego budyniu i wymieszać dokładnie by się dobrze połączyło z masą. Gotowy krem wylać na ciemny biszkopt. Ostudzić w lodówce.
Ubić 0,5 l śmietany z cukrem i 2 śmietan-fixami. Bitą śmietanę wyłożyć na krem. Na śmietanę ułożyć herbatniki i schłodzić przez 30 min.
Czekoladę deserową rozpuścić z 50 ml śmietanki i wylać równomiernie na ciasto,
SMACZNEGO.
Pycha <3
OdpowiedzUsuń