Przejdź do głównej zawartości

Tarta Tropezienne

Tarta Tropezienne to deser pochodzący z południa Francji. Powstał w 1955r. Wymyślił go pewien cukiernik podczas kręcenia filmu : Bóg stworzył kobietę. Deser ten powstał specjalnie dla francuskiej gwiazdy kina: Brigitte Bardot

Składniki:
350-400 g ciasta na brioche (przepis na stronie) 

(kruszonka):
30 g miękkiego masła
30 g cukru
30 g mąki
szczypta soli

(syrop)
150 ml wody
70 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego
skórka z 1 pomarańczy

(krem)
8 g żelatyny namoczone w 40 ml zimnej wody
320 ml mleka
5 żółtek
1 łyżeczka wanilii
30-35 g skrobi ziemniaczanej
100 g cukru
250 g mascarpone
250 g śmietanki 30% lub 36%




Wykonanie:
Ciasto na brioche spłaszczyć uformować okrąg i rozwałkować na rozmiar tortownicy (28cm).
(wałkując ciasto można robić chwilę przerwy by ciasto odpoczęło i się nie ściągało)
Ciasto przekładamy na okrągłą formę wysmarowaną masłem (28 cm) i nakłuwamy widelcem by równomiernie wyrosło na ok 2-2,5 godz. Wyrośnięte ciasto smarujemy jajkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy w temp. 180'C przez ok: 15-20 min. Ostygnięte ciasto przekrawamy wzdłuż na pół.

(kruszonka)
Miksujemy składniki na kruszonkę, wkładamy między papier do pieczenia i spłaszczamy bądź wałkujemy na grubość ok 5/6 mm. Wkładamy do zamrażarki na min. 30 min.

(syrop)
Zagotowujemy wszystkie składniki na syrop, zostawiamy do ostygnięcia

(krem)
żółtka ubijamy z cukrem, wanilią, przesiewamy skrobię i mieszamy razem.  Międzyczasie zagotowujemy mleko, dodajemy powoli 1/2 do masy jajecznej i mieszamy by podgrzać masę. Krem jajeczny wlewamy z powrotem do mleka i stawiamy na średni ogień mieszając cały czas od momentu gdy się zagotuje mieszamy jeszcze przez ok 1 min. Do kremu dodajemy napęczniałą żelatynę, mieszamy. Dodajemy serek mascarpone, mieszamy do połączenia. Gotowy krem przekładamy do czystej miski i przykrywamy folią spożywczą, gdy wystygnie można wsadzić do lodówki.

Śmietankę ubijamy z łyżką cukru pudru. Schłodzoną masę budyniową również lekko miksujemy. Do kremu dodajemy i mieszamy delikatnie ubitą śmietanę. Powstały krem wkładamy do lodówki. do schłodzenia.

Oba kawałki ciasta nasączamy dokładnie syropem. Na spód wykładamy nasz krem, przykrywamy drugą warstwą ciasta. Wkładamy do lodówki na godzinę do stężenia

(krem radzę nakładać przy użyciu rękawa cukierniczego, wtedy masa się nie rozlewa)
SMACZNEGO :D


przepis pochodzi z brunoskitchen.net

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kotlet de Volaile

Kotlet de Volaille to danie, które możemy zrobić jeśli chcemy przygotować coś innego na obiad z fileta z kurczaka Składniki: 2 filety z kurczaka 100 g masła Garść pietruszki Sól, pieprz 1 jajko Bułka tarta Wykonanie: Filety z kurczaka przeciąć w połowie prawie do końca. W środek włożyć kawałek masła i pietruszkę. Złożyć i zrolować . Obtoczyć mące jajku i bułce tartej i smażyć na małym ogniu na złoty kolor z obu stron. Podawać np z ziemniakami i sałatą. :D

Najlepsze Tiramisu

Najlepsze Tiramisu To pyszny deser pochodz ący z Włoch, a dokładnie z Wenecji, dzisiaj jeden z najbardziej popularniejszych, kiedyś jedzony przez kochanków. „Tiramisu” oznacza „podnieś mnie”. Gwarantuję, że moja wersja na pewno was uniesie:D. Składniki: 500 g mascarpone 2 opakowania biszkoptów (kocie języczki/ladyfingers) 4 duże jaja (osobno białka i żółtka) 4 łyżki, 2.5 łyżki (60 g+35 g cukru) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) Szczypta soli lub kilka kropel soku z cytryny do usztywnienia białek. Wykonanie: Zrobić espresso lub mocną kawę,(ok. 200 ml) ostudzić. Żółtka wymieszać z cukrem, miskę umieścić nad kąpielą wodną i ubijać do czasu gdy krem będzie ciepły i nieco zbieleje. Przestudzić krem. Ubić białka z 35 g cukru do sztywności. Do serka mascarpone dodawać częściowo ostudzone żółtka, wymieszać razem. Dodać ubite białka i wymieszać delikatnie razem nie tracąc napowietrzenia. Biszkopty namaczać w kawie i wykładać do naczynia lub do pu...

Ciasto z bananami i serkiem mascarpone

Ciasto z bananami i serkiem mascarpone Bardzo dobre ciasto, mocno serowe, w którym banany dodają świeżości a bita śmietana sprawia, że to ciasto zasmakuje każdemu. Jest jednak jedna wada... trzeba czekać przez noc aż się schłodzi. Składniki: Biszkopt: 4 jaja ½ szklanki cukru 4 łyżki mąki pszennej 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej Płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 2 serki mascarpone 500 g 200 ml śmietanki 36% 2 łyżki kajmaku Dodatkowo: 500 ml śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru 2 śmietan-fixy Paczka herbatników maślanych Wykonanie: Ubijamy białka ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier. Do sztywnej piany wrzucamy pojedynczo żółtka i ubijamy do połączenia. Przesiewamy mąkę i mieszamy delikatnie do połączenia. Biszkopt pieczemy ok 25 min w temp. 180'C Krem Ubijamy śmietankę. Dodajemy 2 serki mascarpone i łączymy, dodajemy 2 łyżki kajmaku i łączymy. Biszkopt wykładamy i nasączamy kawą, na to pocięte w grube plastry...