Przejdź do głównej zawartości

Tarta Tropezienne

Tarta Tropezienne to deser pochodzący z południa Francji. Powstał w 1955r. Wymyślił go pewien cukiernik podczas kręcenia filmu : Bóg stworzył kobietę. Deser ten powstał specjalnie dla francuskiej gwiazdy kina: Brigitte Bardot

Składniki:
350-400 g ciasta na brioche (przepis na stronie) 

(kruszonka):
30 g miękkiego masła
30 g cukru
30 g mąki
szczypta soli

(syrop)
150 ml wody
70 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego
skórka z 1 pomarańczy

(krem)
8 g żelatyny namoczone w 40 ml zimnej wody
320 ml mleka
5 żółtek
1 łyżeczka wanilii
30-35 g skrobi ziemniaczanej
100 g cukru
250 g mascarpone
250 g śmietanki 30% lub 36%




Wykonanie:
Ciasto na brioche spłaszczyć uformować okrąg i rozwałkować na rozmiar tortownicy (28cm).
(wałkując ciasto można robić chwilę przerwy by ciasto odpoczęło i się nie ściągało)
Ciasto przekładamy na okrągłą formę wysmarowaną masłem (28 cm) i nakłuwamy widelcem by równomiernie wyrosło na ok 2-2,5 godz. Wyrośnięte ciasto smarujemy jajkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy w temp. 180'C przez ok: 15-20 min. Ostygnięte ciasto przekrawamy wzdłuż na pół.

(kruszonka)
Miksujemy składniki na kruszonkę, wkładamy między papier do pieczenia i spłaszczamy bądź wałkujemy na grubość ok 5/6 mm. Wkładamy do zamrażarki na min. 30 min.

(syrop)
Zagotowujemy wszystkie składniki na syrop, zostawiamy do ostygnięcia

(krem)
żółtka ubijamy z cukrem, wanilią, przesiewamy skrobię i mieszamy razem.  Międzyczasie zagotowujemy mleko, dodajemy powoli 1/2 do masy jajecznej i mieszamy by podgrzać masę. Krem jajeczny wlewamy z powrotem do mleka i stawiamy na średni ogień mieszając cały czas od momentu gdy się zagotuje mieszamy jeszcze przez ok 1 min. Do kremu dodajemy napęczniałą żelatynę, mieszamy. Dodajemy serek mascarpone, mieszamy do połączenia. Gotowy krem przekładamy do czystej miski i przykrywamy folią spożywczą, gdy wystygnie można wsadzić do lodówki.

Śmietankę ubijamy z łyżką cukru pudru. Schłodzoną masę budyniową również lekko miksujemy. Do kremu dodajemy i mieszamy delikatnie ubitą śmietanę. Powstały krem wkładamy do lodówki. do schłodzenia.

Oba kawałki ciasta nasączamy dokładnie syropem. Na spód wykładamy nasz krem, przykrywamy drugą warstwą ciasta. Wkładamy do lodówki na godzinę do stężenia

(krem radzę nakładać przy użyciu rękawa cukierniczego, wtedy masa się nie rozlewa)
SMACZNEGO :D


przepis pochodzi z brunoskitchen.net

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kotlet de Volaile

Kotlet de Volaille to danie, które możemy zrobić jeśli chcemy przygotować coś innego na obiad z fileta z kurczaka Składniki: 2 filety z kurczaka 100 g masła Garść pietruszki Sól, pieprz 1 jajko Bułka tarta Wykonanie: Filety z kurczaka przeciąć w połowie prawie do końca. W środek włożyć kawałek masła i pietruszkę. Złożyć i zrolować . Obtoczyć mące jajku i bułce tartej i smażyć na małym ogniu na złoty kolor z obu stron. Podawać np z ziemniakami i sałatą. :D

Najlepsze Tiramisu

Najlepsze Tiramisu To pyszny deser pochodz ący z Włoch, a dokładnie z Wenecji, dzisiaj jeden z najbardziej popularniejszych, kiedyś jedzony przez kochanków. „Tiramisu” oznacza „podnieś mnie”. Gwarantuję, że moja wersja na pewno was uniesie:D. Składniki: 500 g mascarpone 2 opakowania biszkoptów (kocie języczki/ladyfingers) 4 duże jaja (osobno białka i żółtka) 4 łyżki, 2.5 łyżki (60 g+35 g cukru) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) Szczypta soli lub kilka kropel soku z cytryny do usztywnienia białek. Wykonanie: Zrobić espresso lub mocną kawę,(ok. 200 ml) ostudzić. Żółtka wymieszać z cukrem, miskę umieścić nad kąpielą wodną i ubijać do czasu gdy krem będzie ciepły i nieco zbieleje. Przestudzić krem. Ubić białka z 35 g cukru do sztywności. Do serka mascarpone dodawać częściowo ostudzone żółtka, wymieszać razem. Dodać ubite białka i wymieszać delikatnie razem nie tracąc napowietrzenia. Biszkopty namaczać w kawie i wykładać do naczynia lub do pu...

Panna Cotta z sosem karmelowym

Pyszny, bogaty deser z Włoch. Składniki: 250 ml mleka 250 ml śmietanki 30% 40 g cukru 1 łyżka kawy ziarnista O.5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka żelatyny 6 gr. (Sos karmelowy) 80 g cukru 170 ml śmietanki Szczypta soli Wykonanie: Na patelni rozpuść cukier, odstaw z ognia. Wlej gorącą śmietankę i mieszaj energicznie. Wstaw na mały ogień, dodaj szczyptę soli i mieszaj do zgęstnienia i lekkiego zbrązowienia przez ok 4 min. Sos przełóż do małego opakowania (Panna Cotta) W małej ilości zimnej wody rozpuść żelatynę i odstaw do napęcznienia. Podgrzej mleko, śmietankę i cukier prawie do zagotowania. Zdejmij z ognia dodaj kawę ziarnistą i rozpuszczalną i wymieszaj, przykryj i odstaw na 20 min. Po tym czasie dodaj napęczniała żelatynę i wymieszaj. Przelej przez sito do innego naczynia. Przelej Panna Cotta do 5 szklanek do ok 1/3 wysokości. Wstaw do lodówki na min 4 godz lub najlepiej na całą noc. Tuż przed podaniem podgrzej przez 10 s ...