Składniki:
(ciasto parzone):
125 ml wody
125 ml mleka
125 g masła
150 g mąki pszennej
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
4 całe jaja + 1 żółtko (250 g)
(krem)
600 ml mleka
6 żółtek
90 g cukru
10 g cukru z wanilią
35 g mąki pszennej
35 g mąki ziemniaczanej
200 g śmietanki 30% lub 36% (śmietanę 30 warto ubić z śmietan-fixem)
(polewa czekoladowa)
100 g czekolady deserowej
50 ml śmietanki
Wykonanie:
Do garnka włożyć wszystkie składniki na ciasto oprócz mąki. Całość zagotować, zdjąć z ognia. Do tego dodać przesianą mąkę i wymieszać, postawić z powrotem na średni ogień, mieszając często aż ciasto się zaparzy, (ok 2 min.) Gotowe ciasto przełożyć do większej miski i odczekać 10-15 min by lekko przestygło. Po tym czasie do ciasta dodawać po 1 jajku i mieszać mikserem na średnich obrotach. Po wymieszaniu z jajkami ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego, (z końcówka np. w gwiazdki), krem nałożyć na blaszkę, posypać cukrem pudrem. Ciasto pieczemy w temp. 180'C przez 10 min. po tym czasie uchylamy lekko drzwi od piekarnika i pieczemy jeszcze przez ok. 20-25 min do złotego koloru. Po wyjęciu lekko nakłuć patyczkiem. Ostudzić.
(krem)
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszać. Międzyczasie zagotować mleko, wlać 1/3 do żółtek (delikatnie) i wymieszać. Zahartowaną masę jajeczną wlać do garnka z pozostałym mlekiem, wymieszać i ustawić na średni ogień, mieszając ciągle od momentu zagotowania jeszcze przez ok. 1-2 min. Krem przełożyć do czystej miski, przykryć folią spożywczą i zostawić do ostudzenia.
Zimną śmietankę ubić z łyżką cukru pudru i śmietan-fixem, wymieszać deliktanie z masą budyniową, wsadzić na 20 min do lodówki by nieco stężało.
Schłodzonym kremem szprycować eklery. (można użyć specjalnej końcówki do szprycowania lub ciasto przekroić wzdłuż i nałożyć krem na jedną część ciasta i przykryć górną warstwą)
Gotowe eklery można włożyć do lodówki na chwilę. W tym czasie rozpuścić czekoladę ze śmietanką. Gotową polewą oblać lekko schłodzone eklery.
SMACZNEGO :D
(ciasto parzone):
125 ml wody
125 ml mleka
125 g masła
150 g mąki pszennej
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
4 całe jaja + 1 żółtko (250 g)
(krem)
600 ml mleka
6 żółtek
90 g cukru
10 g cukru z wanilią
35 g mąki pszennej
35 g mąki ziemniaczanej
200 g śmietanki 30% lub 36% (śmietanę 30 warto ubić z śmietan-fixem)
(polewa czekoladowa)
100 g czekolady deserowej
50 ml śmietanki
Wykonanie:
Do garnka włożyć wszystkie składniki na ciasto oprócz mąki. Całość zagotować, zdjąć z ognia. Do tego dodać przesianą mąkę i wymieszać, postawić z powrotem na średni ogień, mieszając często aż ciasto się zaparzy, (ok 2 min.) Gotowe ciasto przełożyć do większej miski i odczekać 10-15 min by lekko przestygło. Po tym czasie do ciasta dodawać po 1 jajku i mieszać mikserem na średnich obrotach. Po wymieszaniu z jajkami ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego, (z końcówka np. w gwiazdki), krem nałożyć na blaszkę, posypać cukrem pudrem. Ciasto pieczemy w temp. 180'C przez 10 min. po tym czasie uchylamy lekko drzwi od piekarnika i pieczemy jeszcze przez ok. 20-25 min do złotego koloru. Po wyjęciu lekko nakłuć patyczkiem. Ostudzić.
(krem)
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszać. Międzyczasie zagotować mleko, wlać 1/3 do żółtek (delikatnie) i wymieszać. Zahartowaną masę jajeczną wlać do garnka z pozostałym mlekiem, wymieszać i ustawić na średni ogień, mieszając ciągle od momentu zagotowania jeszcze przez ok. 1-2 min. Krem przełożyć do czystej miski, przykryć folią spożywczą i zostawić do ostudzenia.
Zimną śmietankę ubić z łyżką cukru pudru i śmietan-fixem, wymieszać deliktanie z masą budyniową, wsadzić na 20 min do lodówki by nieco stężało.
Schłodzonym kremem szprycować eklery. (można użyć specjalnej końcówki do szprycowania lub ciasto przekroić wzdłuż i nałożyć krem na jedną część ciasta i przykryć górną warstwą)
Gotowe eklery można włożyć do lodówki na chwilę. W tym czasie rozpuścić czekoladę ze śmietanką. Gotową polewą oblać lekko schłodzone eklery.
SMACZNEGO :D
Komentarze
Prześlij komentarz