Przejdź do głównej zawartości

Eklery z kremem waniliowym

Składniki:
(ciasto parzone):
125 ml wody
125 ml mleka
125 g masła
150 g mąki pszennej
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
4 całe jaja + 1 żółtko (250 g)

(krem)
600 ml mleka
6 żółtek
90 g cukru
10 g cukru z wanilią
35 g mąki pszennej
35 g mąki ziemniaczanej
200 g śmietanki 30% lub 36%  (śmietanę 30 warto ubić z śmietan-fixem)

(polewa czekoladowa)
100 g czekolady deserowej
50 ml śmietanki

Wykonanie:
Do garnka włożyć wszystkie składniki na ciasto oprócz mąki. Całość zagotować, zdjąć z ognia. Do tego dodać przesianą mąkę i wymieszać, postawić z powrotem na średni ogień, mieszając często aż ciasto się zaparzy, (ok 2 min.) Gotowe ciasto przełożyć do większej miski i odczekać 10-15 min by lekko przestygło. Po tym czasie do ciasta dodawać po 1 jajku i mieszać mikserem na średnich obrotach. Po wymieszaniu z jajkami ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego, (z końcówka np. w gwiazdki), krem nałożyć na blaszkę, posypać cukrem pudrem. Ciasto pieczemy w temp. 180'C przez 10 min. po tym czasie uchylamy lekko drzwi od piekarnika i pieczemy jeszcze przez ok. 20-25 min do złotego koloru. Po wyjęciu lekko nakłuć patyczkiem. Ostudzić.

(krem)
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszać. Międzyczasie zagotować mleko, wlać 1/3 do żółtek (delikatnie) i wymieszać. Zahartowaną masę jajeczną wlać do garnka z pozostałym mlekiem, wymieszać i ustawić na średni ogień, mieszając ciągle od momentu zagotowania jeszcze przez ok. 1-2 min. Krem przełożyć do czystej miski, przykryć folią spożywczą i zostawić do ostudzenia.
Zimną śmietankę ubić z łyżką cukru pudru i śmietan-fixem, wymieszać deliktanie z masą budyniową, wsadzić na 20 min do lodówki by nieco stężało.
Schłodzonym kremem szprycować eklery. (można użyć specjalnej końcówki do szprycowania lub ciasto przekroić wzdłuż i nałożyć krem na jedną część ciasta i przykryć górną warstwą)
Gotowe eklery można włożyć do lodówki na chwilę. W tym czasie rozpuścić czekoladę ze śmietanką. Gotową polewą oblać lekko schłodzone eklery.
SMACZNEGO :D

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kotlet de Volaile

Kotlet de Volaille to danie, które możemy zrobić jeśli chcemy przygotować coś innego na obiad z fileta z kurczaka Składniki: 2 filety z kurczaka 100 g masła Garść pietruszki Sól, pieprz 1 jajko Bułka tarta Wykonanie: Filety z kurczaka przeciąć w połowie prawie do końca. W środek włożyć kawałek masła i pietruszkę. Złożyć i zrolować . Obtoczyć mące jajku i bułce tartej i smażyć na małym ogniu na złoty kolor z obu stron. Podawać np z ziemniakami i sałatą. :D

Najlepsze Tiramisu

Najlepsze Tiramisu To pyszny deser pochodz ący z Włoch, a dokładnie z Wenecji, dzisiaj jeden z najbardziej popularniejszych, kiedyś jedzony przez kochanków. „Tiramisu” oznacza „podnieś mnie”. Gwarantuję, że moja wersja na pewno was uniesie:D. Składniki: 500 g mascarpone 2 opakowania biszkoptów (kocie języczki/ladyfingers) 4 duże jaja (osobno białka i żółtka) 4 łyżki, 2.5 łyżki (60 g+35 g cukru) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) Szczypta soli lub kilka kropel soku z cytryny do usztywnienia białek. Wykonanie: Zrobić espresso lub mocną kawę,(ok. 200 ml) ostudzić. Żółtka wymieszać z cukrem, miskę umieścić nad kąpielą wodną i ubijać do czasu gdy krem będzie ciepły i nieco zbieleje. Przestudzić krem. Ubić białka z 35 g cukru do sztywności. Do serka mascarpone dodawać częściowo ostudzone żółtka, wymieszać razem. Dodać ubite białka i wymieszać delikatnie razem nie tracąc napowietrzenia. Biszkopty namaczać w kawie i wykładać do naczynia lub do pu...

Panna Cotta z sosem karmelowym

Pyszny, bogaty deser z Włoch. Składniki: 250 ml mleka 250 ml śmietanki 30% 40 g cukru 1 łyżka kawy ziarnista O.5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka żelatyny 6 gr. (Sos karmelowy) 80 g cukru 170 ml śmietanki Szczypta soli Wykonanie: Na patelni rozpuść cukier, odstaw z ognia. Wlej gorącą śmietankę i mieszaj energicznie. Wstaw na mały ogień, dodaj szczyptę soli i mieszaj do zgęstnienia i lekkiego zbrązowienia przez ok 4 min. Sos przełóż do małego opakowania (Panna Cotta) W małej ilości zimnej wody rozpuść żelatynę i odstaw do napęcznienia. Podgrzej mleko, śmietankę i cukier prawie do zagotowania. Zdejmij z ognia dodaj kawę ziarnistą i rozpuszczalną i wymieszaj, przykryj i odstaw na 20 min. Po tym czasie dodaj napęczniała żelatynę i wymieszaj. Przelej przez sito do innego naczynia. Przelej Panna Cotta do 5 szklanek do ok 1/3 wysokości. Wstaw do lodówki na min 4 godz lub najlepiej na całą noc. Tuż przed podaniem podgrzej przez 10 s ...