Przejdź do głównej zawartości

Brioche

Brioche to rodzaj pieczywa, bardzo popularny w Europie, zwłaszcza we Francji Doskonale smakuje z różnymi dodatkami, lub po prostu ze szklanką mleka. Ciasto na brioche może być również wykorzystywane jako podstawa do innych deserów.

Składniki:
500 g mąki pszennej (najlepiej chlebowa lub typ.650)
12 g soli
60 g cukru
30 g drożdży
6 zimnych jaj
300 g miękkiego masła




Wykonanie:
Mąkę wymieszać z solą i cukrem. Drożdże dodać bezpośrednio do mąki (nie trzeba wykonywać rozczynu). Dodać jajka, zacząć wyrabiać. Po dokładnym wyrobieniu dodać miękkiego masła i zacząć ponownie wyrabiać, (należy unikać podsypywania mąki, ciasto powinno być dość luźne)
Ciasto zarabiać do momentu gdy stanie się gładkie i elastyczne. Odstawić na ok. 2 godz do Wyrośnięcia. Po tym czasie, przełożyć do czystej miski i odstawić do lodówki na noc do drugiego wyrastania.
Nazajutrz przełożyć ciasto na blat i podzielić na 3 części bądź na kilka mniejszych. Z gotowego ciasta można uformować dowolny kształt np. warkocz, bułkę, bądź babkę.
Odstawić na ok 1-1,5 godz do wyrośnięcia, posmarować jajkiem. Piec w temp. 180'C przez ok. 25 min.




przepis z brunoskitchen.net

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kotlet de Volaile

Kotlet de Volaille to danie, które możemy zrobić jeśli chcemy przygotować coś innego na obiad z fileta z kurczaka Składniki: 2 filety z kurczaka 100 g masła Garść pietruszki Sól, pieprz 1 jajko Bułka tarta Wykonanie: Filety z kurczaka przeciąć w połowie prawie do końca. W środek włożyć kawałek masła i pietruszkę. Złożyć i zrolować . Obtoczyć mące jajku i bułce tartej i smażyć na małym ogniu na złoty kolor z obu stron. Podawać np z ziemniakami i sałatą. :D

Najlepsze Tiramisu

Najlepsze Tiramisu To pyszny deser pochodz ący z Włoch, a dokładnie z Wenecji, dzisiaj jeden z najbardziej popularniejszych, kiedyś jedzony przez kochanków. „Tiramisu” oznacza „podnieś mnie”. Gwarantuję, że moja wersja na pewno was uniesie:D. Składniki: 500 g mascarpone 2 opakowania biszkoptów (kocie języczki/ladyfingers) 4 duże jaja (osobno białka i żółtka) 4 łyżki, 2.5 łyżki (60 g+35 g cukru) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) Szczypta soli lub kilka kropel soku z cytryny do usztywnienia białek. Wykonanie: Zrobić espresso lub mocną kawę,(ok. 200 ml) ostudzić. Żółtka wymieszać z cukrem, miskę umieścić nad kąpielą wodną i ubijać do czasu gdy krem będzie ciepły i nieco zbieleje. Przestudzić krem. Ubić białka z 35 g cukru do sztywności. Do serka mascarpone dodawać częściowo ostudzone żółtka, wymieszać razem. Dodać ubite białka i wymieszać delikatnie razem nie tracąc napowietrzenia. Biszkopty namaczać w kawie i wykładać do naczynia lub do pu...

Ciasto z bananami i serkiem mascarpone

Ciasto z bananami i serkiem mascarpone Bardzo dobre ciasto, mocno serowe, w którym banany dodają świeżości a bita śmietana sprawia, że to ciasto zasmakuje każdemu. Jest jednak jedna wada... trzeba czekać przez noc aż się schłodzi. Składniki: Biszkopt: 4 jaja ½ szklanki cukru 4 łyżki mąki pszennej 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej Płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 2 serki mascarpone 500 g 200 ml śmietanki 36% 2 łyżki kajmaku Dodatkowo: 500 ml śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru 2 śmietan-fixy Paczka herbatników maślanych Wykonanie: Ubijamy białka ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier. Do sztywnej piany wrzucamy pojedynczo żółtka i ubijamy do połączenia. Przesiewamy mąkę i mieszamy delikatnie do połączenia. Biszkopt pieczemy ok 25 min w temp. 180'C Krem Ubijamy śmietankę. Dodajemy 2 serki mascarpone i łączymy, dodajemy 2 łyżki kajmaku i łączymy. Biszkopt wykładamy i nasączamy kawą, na to pocięte w grube plastry...