Brioche to rodzaj pieczywa, bardzo popularny w Europie, zwłaszcza we Francji Doskonale smakuje z różnymi dodatkami, lub po prostu ze szklanką mleka. Ciasto na brioche może być również wykorzystywane jako podstawa do innych deserów.
Składniki:
500 g mąki pszennej (najlepiej chlebowa lub typ.650)
12 g soli
60 g cukru
30 g drożdży
6 zimnych jaj
300 g miękkiego masła
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z solą i cukrem. Drożdże dodać bezpośrednio do mąki (nie trzeba wykonywać rozczynu). Dodać jajka, zacząć wyrabiać. Po dokładnym wyrobieniu dodać miękkiego masła i zacząć ponownie wyrabiać, (należy unikać podsypywania mąki, ciasto powinno być dość luźne)
Ciasto zarabiać do momentu gdy stanie się gładkie i elastyczne. Odstawić na ok. 2 godz do Wyrośnięcia. Po tym czasie, przełożyć do czystej miski i odstawić do lodówki na noc do drugiego wyrastania.
Nazajutrz przełożyć ciasto na blat i podzielić na 3 części bądź na kilka mniejszych. Z gotowego ciasta można uformować dowolny kształt np. warkocz, bułkę, bądź babkę.
Odstawić na ok 1-1,5 godz do wyrośnięcia, posmarować jajkiem. Piec w temp. 180'C przez ok. 25 min.
przepis z brunoskitchen.net
Składniki:
500 g mąki pszennej (najlepiej chlebowa lub typ.650)
12 g soli
60 g cukru
30 g drożdży
6 zimnych jaj
300 g miękkiego masła
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z solą i cukrem. Drożdże dodać bezpośrednio do mąki (nie trzeba wykonywać rozczynu). Dodać jajka, zacząć wyrabiać. Po dokładnym wyrobieniu dodać miękkiego masła i zacząć ponownie wyrabiać, (należy unikać podsypywania mąki, ciasto powinno być dość luźne)
Ciasto zarabiać do momentu gdy stanie się gładkie i elastyczne. Odstawić na ok. 2 godz do Wyrośnięcia. Po tym czasie, przełożyć do czystej miski i odstawić do lodówki na noc do drugiego wyrastania.
Nazajutrz przełożyć ciasto na blat i podzielić na 3 części bądź na kilka mniejszych. Z gotowego ciasta można uformować dowolny kształt np. warkocz, bułkę, bądź babkę.
Odstawić na ok 1-1,5 godz do wyrośnięcia, posmarować jajkiem. Piec w temp. 180'C przez ok. 25 min.
przepis z brunoskitchen.net
Komentarze
Prześlij komentarz