Pączki to wspaniałe drożdżowe bułeczki. Bardzo popularne u nas, często kojarzony jako tradycyjny polski deser, nie wszyscy wiedzą, że występuje on niemal na całym w świecie pod różnymi postaciami, np. popularne donuty. Pokaże dzisiaj przepis na tradycyjne, najlepsze pączki.
Składniki:
600 g mąki pszennej
1,5 szklanki letniego mleka
30 g drożdży
5 łyżek cukru
1 łyżka cukru z wanilią
kieliszek spirytusu
7-8 żółtek
150 g roztopionego lub miękkiego masła
szczypta soli
smalec do smażenia
Wykonanie:
Do przesianej mąki dodać cukier i sól wymieszać. Drożdże rozpuścić w kilu łyżkach letniego mleka, dodać łyżeczkę cukru i ok. łyżkę mąki wymieszać (z przepisu). Odstawić rozczyn na ok. 10-15 min do wyrośnięcia.
Do mąki dodać rozczyn resztę mleka, żółtka, kieliszek spirytusu, zacząć wyrabiać. Ciasto jest bardzo luźne więc potrzebuje długiego mieszania. ok. 15-20 min. po tym czasie dodać masło i dalej wyrabiać aż ciasto będzie gładkie przez ok.5-8 min. Ciasto przełożyć do czystej miski lekko wysypaną mąką, zostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce ok. 1,5 godz.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę lub blat i dzielić na kawałki 70-75 g. Formować kulki. Odstawić na chwilę do wyrośnięcia. przez ok 15 min. Po tym czasie pączki warto lekko przycisnąć i spłaszczyć by rosły równomiernie i by wyglądały estetyczniej.
Wyrośnięte pączki układać dołem do góry na rozgrzanym smalcu (pomaga to w utworzeniu się pierścienia). Smażyć na rumiany kolor z obu stron.
Pączki przełożyć na ręcznik kuchenny by lekko odsączyć je z tłuszczu.
Do rękawa cukierniczego z końcówką do nadziewania przełożyć konfiturę z róży, nałożyć krem.
Gotowe pączki udekorować lukrem bądź cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz