Przejdź do głównej zawartości

Najlepsze Pączki

Pączki to wspaniałe drożdżowe bułeczki. Bardzo popularne u nas, często kojarzony jako tradycyjny polski deser, nie wszyscy wiedzą, że występuje on niemal na całym w świecie pod różnymi postaciami, np. popularne donuty. Pokaże dzisiaj przepis na tradycyjne, najlepsze pączki.

Składniki:
600 g mąki pszennej 
1,5 szklanki letniego mleka
30 g drożdży
5 łyżek cukru
1 łyżka cukru z wanilią
kieliszek spirytusu
7-8 żółtek
150 g roztopionego lub miękkiego masła
szczypta soli
smalec do smażenia


Wykonanie:
Do przesianej mąki dodać cukier i sól wymieszać. Drożdże rozpuścić w kilu łyżkach letniego mleka, dodać łyżeczkę cukru i ok. łyżkę mąki wymieszać (z przepisu). Odstawić rozczyn na ok. 10-15 min do wyrośnięcia. 
Do mąki dodać rozczyn resztę mleka, żółtka, kieliszek spirytusu, zacząć wyrabiać. Ciasto jest bardzo luźne więc potrzebuje długiego mieszania. ok. 15-20 min. po tym czasie dodać masło i dalej wyrabiać aż ciasto będzie gładkie przez ok.5-8 min. Ciasto przełożyć do czystej miski lekko wysypaną mąką, zostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce ok. 1,5 godz. 


Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę lub blat i dzielić na kawałki 70-75 g. Formować kulki. Odstawić na chwilę do wyrośnięcia. przez ok 15 min. Po tym czasie pączki warto lekko przycisnąć i spłaszczyć by rosły równomiernie i by wyglądały estetyczniej.
Wyrośnięte pączki układać dołem do góry na rozgrzanym smalcu (pomaga to w utworzeniu się pierścienia). Smażyć na rumiany kolor z obu stron.
Pączki przełożyć na ręcznik kuchenny by lekko odsączyć je z tłuszczu.
Do rękawa cukierniczego z końcówką do nadziewania przełożyć konfiturę z róży, nałożyć krem.
Gotowe pączki udekorować lukrem bądź cukrem pudrem.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kotlet de Volaile

Kotlet de Volaille to danie, które możemy zrobić jeśli chcemy przygotować coś innego na obiad z fileta z kurczaka Składniki: 2 filety z kurczaka 100 g masła Garść pietruszki Sól, pieprz 1 jajko Bułka tarta Wykonanie: Filety z kurczaka przeciąć w połowie prawie do końca. W środek włożyć kawałek masła i pietruszkę. Złożyć i zrolować . Obtoczyć mące jajku i bułce tartej i smażyć na małym ogniu na złoty kolor z obu stron. Podawać np z ziemniakami i sałatą. :D

Najlepsze Tiramisu

Najlepsze Tiramisu To pyszny deser pochodz ący z Włoch, a dokładnie z Wenecji, dzisiaj jeden z najbardziej popularniejszych, kiedyś jedzony przez kochanków. „Tiramisu” oznacza „podnieś mnie”. Gwarantuję, że moja wersja na pewno was uniesie:D. Składniki: 500 g mascarpone 2 opakowania biszkoptów (kocie języczki/ladyfingers) 4 duże jaja (osobno białka i żółtka) 4 łyżki, 2.5 łyżki (60 g+35 g cukru) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) Szczypta soli lub kilka kropel soku z cytryny do usztywnienia białek. Wykonanie: Zrobić espresso lub mocną kawę,(ok. 200 ml) ostudzić. Żółtka wymieszać z cukrem, miskę umieścić nad kąpielą wodną i ubijać do czasu gdy krem będzie ciepły i nieco zbieleje. Przestudzić krem. Ubić białka z 35 g cukru do sztywności. Do serka mascarpone dodawać częściowo ostudzone żółtka, wymieszać razem. Dodać ubite białka i wymieszać delikatnie razem nie tracąc napowietrzenia. Biszkopty namaczać w kawie i wykładać do naczynia lub do pu...

Ciasto z bananami i serkiem mascarpone

Ciasto z bananami i serkiem mascarpone Bardzo dobre ciasto, mocno serowe, w którym banany dodają świeżości a bita śmietana sprawia, że to ciasto zasmakuje każdemu. Jest jednak jedna wada... trzeba czekać przez noc aż się schłodzi. Składniki: Biszkopt: 4 jaja ½ szklanki cukru 4 łyżki mąki pszennej 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej Płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 2 serki mascarpone 500 g 200 ml śmietanki 36% 2 łyżki kajmaku Dodatkowo: 500 ml śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru 2 śmietan-fixy Paczka herbatników maślanych Wykonanie: Ubijamy białka ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier. Do sztywnej piany wrzucamy pojedynczo żółtka i ubijamy do połączenia. Przesiewamy mąkę i mieszamy delikatnie do połączenia. Biszkopt pieczemy ok 25 min w temp. 180'C Krem Ubijamy śmietankę. Dodajemy 2 serki mascarpone i łączymy, dodajemy 2 łyżki kajmaku i łączymy. Biszkopt wykładamy i nasączamy kawą, na to pocięte w grube plastry...