To pyszny deser rodem z Włoch, doskonały w te upalne dni :D
Składniki:
200 ml mleka
200 ml śmietanki 30%
50 g cukru
1/2 łyżki żelatyny rozpuszczone w 2 łyżkach wody
500 g truskawek
70 g cukru
2 łyżki wody
Wykonanie:
Mieszamy żelatynę z wodą, odstawiamy do napęcznienia.
Podgrzewamy mleko, śmietankę i cukier do rozpuszczenia się cukru ( nie powinno się zagotować)
Odstawiamy na 5 min by lekko przestygło. Dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy do jej rozpuszczenia się.
Wlewamy do szklanek lub pucharków ( najlepiej by były pod kątem ok 45' wtedy ładniej wygląda :D). Odstawiamy na 4 godz lub na noc do lodówki
Sos truskawkowy:
Zagotowujemy truskawki z cukrem i 2 łyżkami wody, po czym blendujemy, i przecedzamy przez sito. Wystygłe wstawiamy do lodówki.
Stężałą Panna Cottę polewamy sosem truskawkowym. :)
Składniki:
200 ml mleka
200 ml śmietanki 30%
50 g cukru
1/2 łyżki żelatyny rozpuszczone w 2 łyżkach wody
500 g truskawek
70 g cukru
2 łyżki wody
Wykonanie:
Mieszamy żelatynę z wodą, odstawiamy do napęcznienia.
Podgrzewamy mleko, śmietankę i cukier do rozpuszczenia się cukru ( nie powinno się zagotować)
Odstawiamy na 5 min by lekko przestygło. Dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy do jej rozpuszczenia się.
Wlewamy do szklanek lub pucharków ( najlepiej by były pod kątem ok 45' wtedy ładniej wygląda :D). Odstawiamy na 4 godz lub na noc do lodówki
Sos truskawkowy:
Zagotowujemy truskawki z cukrem i 2 łyżkami wody, po czym blendujemy, i przecedzamy przez sito. Wystygłe wstawiamy do lodówki.
Stężałą Panna Cottę polewamy sosem truskawkowym. :)
Komentarze
Prześlij komentarz