Makaroniki:
Składniki:
120 mielonych migdałów
200 g cukru pudru
20 g kakao
3 duże białka (100 g)
30 g (2 łyżki) cukru drobnego (do białek)
Krem czekoladowy:
200 g czekolady deserowej
200 g śmietanki 30%
1 łyżka masła (30 g)
Wykonanie:
Białka przygotować wcześniej, tj. 3 białka umieścić w lodówce na 2 dni by "obeschły". Potem wyciągnąć z lodówki i ocieplić do temp pokojowej.
Migdały, cukier puder i kakao zmielić razem i przesiać przez sito.
Ubić białka z cukrem (można dodać kilka kropel soku z cytryny). Do białek dodać w 2 partiach mieszankę migdałową, mieszać do momentu gdy masa stanie się lśniąca i powinna być dość gęsta( to najważniejsza czynność w wykonywaniu makaroników).
Gotowe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i wyszprycować okrągłe kółka na formie (ok. 3cm średnicy), po czym stuknąć kilka razy formą by pęchcerzyki powietrza pękły. Makaroniki odstawić na ok. 40-60 min do wyschnięcia, gotowe jest gdy pod dotknięciu ciasta palcem nie klei się doń.
Piec w temp. 150 'C (najlepiej z termoobiegiem) przez ok 15 min. Lekko wystudzone wyciągnąć z formy do pieczenia.
Krem czekoladowy:
Śmietankę zagotować, zalać nią pokrojoną czekoladę, odczekać 1-2 min, wymieszać, dodać masło i wymieszać. Odstawić do zgęstnienia masy.
Gotowe makaroniki przełożyć kremem czekoladowym nałożonym na rękaw cukierniczy. Ciasteczka najlepiej odstawić na noc by nieco zmiękły, wtedy są lepsze.
SMACZNEGO :D
Składniki:
120 mielonych migdałów
200 g cukru pudru
20 g kakao
3 duże białka (100 g)
30 g (2 łyżki) cukru drobnego (do białek)
Krem czekoladowy:
200 g czekolady deserowej
200 g śmietanki 30%
1 łyżka masła (30 g)
Wykonanie:
Białka przygotować wcześniej, tj. 3 białka umieścić w lodówce na 2 dni by "obeschły". Potem wyciągnąć z lodówki i ocieplić do temp pokojowej.
Migdały, cukier puder i kakao zmielić razem i przesiać przez sito.
Ubić białka z cukrem (można dodać kilka kropel soku z cytryny). Do białek dodać w 2 partiach mieszankę migdałową, mieszać do momentu gdy masa stanie się lśniąca i powinna być dość gęsta( to najważniejsza czynność w wykonywaniu makaroników).
Gotowe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i wyszprycować okrągłe kółka na formie (ok. 3cm średnicy), po czym stuknąć kilka razy formą by pęchcerzyki powietrza pękły. Makaroniki odstawić na ok. 40-60 min do wyschnięcia, gotowe jest gdy pod dotknięciu ciasta palcem nie klei się doń.
Piec w temp. 150 'C (najlepiej z termoobiegiem) przez ok 15 min. Lekko wystudzone wyciągnąć z formy do pieczenia.
Krem czekoladowy:
Śmietankę zagotować, zalać nią pokrojoną czekoladę, odczekać 1-2 min, wymieszać, dodać masło i wymieszać. Odstawić do zgęstnienia masy.
Gotowe makaroniki przełożyć kremem czekoladowym nałożonym na rękaw cukierniczy. Ciasteczka najlepiej odstawić na noc by nieco zmiękły, wtedy są lepsze.
SMACZNEGO :D
Komentarze
Prześlij komentarz