Przejdź do głównej zawartości

Makaroniki czekoladowe

Makaroniki:

Składniki:
120 mielonych migdałów
200 g cukru pudru
20 g kakao
3 duże białka (100 g)
30 g (2 łyżki) cukru drobnego (do białek)

Krem czekoladowy:
200 g czekolady deserowej
200 g śmietanki 30%
1 łyżka masła (30 g)



Wykonanie:
Białka przygotować wcześniej, tj. 3 białka umieścić w lodówce na 2 dni by "obeschły". Potem wyciągnąć z lodówki i ocieplić do temp pokojowej.
Migdały, cukier puder i kakao zmielić razem i przesiać przez sito.
Ubić białka z cukrem (można dodać kilka kropel soku z cytryny). Do białek dodać w 2 partiach mieszankę migdałową, mieszać do momentu gdy masa stanie się lśniąca i powinna być dość gęsta( to najważniejsza czynność w wykonywaniu makaroników).
Gotowe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i wyszprycować  okrągłe kółka na formie (ok. 3cm średnicy), po czym stuknąć kilka razy formą by pęchcerzyki powietrza pękły.   Makaroniki odstawić na ok. 40-60 min do wyschnięcia, gotowe jest gdy pod dotknięciu ciasta palcem nie klei się doń.
Piec w temp. 150 'C (najlepiej z termoobiegiem) przez ok 15 min.  Lekko wystudzone wyciągnąć z formy do pieczenia.

Krem czekoladowy:
Śmietankę zagotować, zalać nią pokrojoną czekoladę, odczekać 1-2 min, wymieszać, dodać masło i wymieszać. Odstawić do zgęstnienia masy.

Gotowe makaroniki przełożyć kremem czekoladowym nałożonym na rękaw cukierniczy. Ciasteczka najlepiej odstawić na noc by nieco zmiękły, wtedy są lepsze.
SMACZNEGO :D

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kotlet de Volaile

Kotlet de Volaille to danie, które możemy zrobić jeśli chcemy przygotować coś innego na obiad z fileta z kurczaka Składniki: 2 filety z kurczaka 100 g masła Garść pietruszki Sól, pieprz 1 jajko Bułka tarta Wykonanie: Filety z kurczaka przeciąć w połowie prawie do końca. W środek włożyć kawałek masła i pietruszkę. Złożyć i zrolować . Obtoczyć mące jajku i bułce tartej i smażyć na małym ogniu na złoty kolor z obu stron. Podawać np z ziemniakami i sałatą. :D

Najlepsze Tiramisu

Najlepsze Tiramisu To pyszny deser pochodz ący z Włoch, a dokładnie z Wenecji, dzisiaj jeden z najbardziej popularniejszych, kiedyś jedzony przez kochanków. „Tiramisu” oznacza „podnieś mnie”. Gwarantuję, że moja wersja na pewno was uniesie:D. Składniki: 500 g mascarpone 2 opakowania biszkoptów (kocie języczki/ladyfingers) 4 duże jaja (osobno białka i żółtka) 4 łyżki, 2.5 łyżki (60 g+35 g cukru) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) Szczypta soli lub kilka kropel soku z cytryny do usztywnienia białek. Wykonanie: Zrobić espresso lub mocną kawę,(ok. 200 ml) ostudzić. Żółtka wymieszać z cukrem, miskę umieścić nad kąpielą wodną i ubijać do czasu gdy krem będzie ciepły i nieco zbieleje. Przestudzić krem. Ubić białka z 35 g cukru do sztywności. Do serka mascarpone dodawać częściowo ostudzone żółtka, wymieszać razem. Dodać ubite białka i wymieszać delikatnie razem nie tracąc napowietrzenia. Biszkopty namaczać w kawie i wykładać do naczynia lub do pu...

Panna Cotta z sosem karmelowym

Pyszny, bogaty deser z Włoch. Składniki: 250 ml mleka 250 ml śmietanki 30% 40 g cukru 1 łyżka kawy ziarnista O.5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka żelatyny 6 gr. (Sos karmelowy) 80 g cukru 170 ml śmietanki Szczypta soli Wykonanie: Na patelni rozpuść cukier, odstaw z ognia. Wlej gorącą śmietankę i mieszaj energicznie. Wstaw na mały ogień, dodaj szczyptę soli i mieszaj do zgęstnienia i lekkiego zbrązowienia przez ok 4 min. Sos przełóż do małego opakowania (Panna Cotta) W małej ilości zimnej wody rozpuść żelatynę i odstaw do napęcznienia. Podgrzej mleko, śmietankę i cukier prawie do zagotowania. Zdejmij z ognia dodaj kawę ziarnistą i rozpuszczalną i wymieszaj, przykryj i odstaw na 20 min. Po tym czasie dodaj napęczniała żelatynę i wymieszaj. Przelej przez sito do innego naczynia. Przelej Panna Cotta do 5 szklanek do ok 1/3 wysokości. Wstaw do lodówki na min 4 godz lub najlepiej na całą noc. Tuż przed podaniem podgrzej przez 10 s ...