Mówi się, że hamburgery to jedzenie niezdrowe ( przeważnie to prawda), jeżeli je się je w fast-foodach. Pokażę dzisiaj jak zrobić domowego hamburgera, który będzie nie tylko smaczniejszy ale i zdrowszy.
Bułki do hamburgerów:
400 g mąki (typ 650)
180 ml letniej wody
30 g drożdży lub 7 g drożdży instant
2 łyżki oliwy (30 ml)
2 jajka (zimne)
2 łyżki cukru
1 łyżka soli (8 g)
Wykonanie:
Drożdże wymieszać z niewielką ilością wody. Mąkę i cukier wymieszać razem. Dodać oliwę, wodę i drożdże, zacząć mieszać. (nie dodajemy jeszcze soli). Po wstępnym wyrobieniu odstawiamy ciasto na ok 15 min. Po tym czasie dodajemy sól (8 g) i ugniatamy do momentu gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne. Odstawiamy do wyrośnięcia (30-50min)
Dzielimy ciasto na 8-9 równych części, z których formujemy kule. Odstawiamy do wyrośnięcia. Po tym czasie przerabiamy je raz jeszcze i formujemy bułki, wstawiamy je na papier do pieczenia, do wyrośnięcia ok 1 godz. Następnie smarujemy jajkiem, możemy posypać sezamem.
Pieczemy w temp. 220'C ok 12 min.
Hamburger:
2 opakowania mięsa mielonego (najlepiej wołowego) (800 g)
pieprz do smaku
pomidor
2 czerwone cebule
sałata
2 pomidory
2 szalotki
ser żółty
pęczek natki pietruszki (ok 10 g)
Wykonanie:
Szalotkę przesmażamy i pod koniec dodajemy posiekaną pietruszkę. Dodajemy do mięsa, przyprawiamy tylko pieprzem, wyrabiamy.
Cebule kroimy w okrągłe (cienkie) plastry. Przesmażamy lekko i dajemy szczyptę cukru. Odstawiamy
Pomidora kroimy w plastry.
Mięso formujemy w 5-6 hamburgerów 150 g albo 8 (100 g). Skrapiamy hamburgery olejem by się nie przyklejały.
Mięso smażymy na średnim ogniu ok. 3,5 min z każdej strony, w trakcie smażenia można posypać je solą ( nie wcześniej). (pod koniec smażenia kładziemy plasterek sera na hamburgera)
Składanie Hamburgerów:
Bułkę przekrawamy, można dać chwilę na patelnię grillową by się podgrzała. Na bułkę kładziemy sałatkę, troszkę czerwonej cebuli na to hamburger, sałata, cebula, pomidor i wierzch bułki.
Smacznego :D
Bułki do hamburgerów:
400 g mąki (typ 650)
180 ml letniej wody
30 g drożdży lub 7 g drożdży instant
2 łyżki oliwy (30 ml)
2 jajka (zimne)
2 łyżki cukru
1 łyżka soli (8 g)
Wykonanie:
Drożdże wymieszać z niewielką ilością wody. Mąkę i cukier wymieszać razem. Dodać oliwę, wodę i drożdże, zacząć mieszać. (nie dodajemy jeszcze soli). Po wstępnym wyrobieniu odstawiamy ciasto na ok 15 min. Po tym czasie dodajemy sól (8 g) i ugniatamy do momentu gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne. Odstawiamy do wyrośnięcia (30-50min)
Dzielimy ciasto na 8-9 równych części, z których formujemy kule. Odstawiamy do wyrośnięcia. Po tym czasie przerabiamy je raz jeszcze i formujemy bułki, wstawiamy je na papier do pieczenia, do wyrośnięcia ok 1 godz. Następnie smarujemy jajkiem, możemy posypać sezamem.
Pieczemy w temp. 220'C ok 12 min.
Hamburger:
2 opakowania mięsa mielonego (najlepiej wołowego) (800 g)
pieprz do smaku
pomidor
2 czerwone cebule
sałata
2 pomidory
2 szalotki
ser żółty
pęczek natki pietruszki (ok 10 g)
Wykonanie:
Szalotkę przesmażamy i pod koniec dodajemy posiekaną pietruszkę. Dodajemy do mięsa, przyprawiamy tylko pieprzem, wyrabiamy.
Cebule kroimy w okrągłe (cienkie) plastry. Przesmażamy lekko i dajemy szczyptę cukru. Odstawiamy
Pomidora kroimy w plastry.
Mięso formujemy w 5-6 hamburgerów 150 g albo 8 (100 g). Skrapiamy hamburgery olejem by się nie przyklejały.
Mięso smażymy na średnim ogniu ok. 3,5 min z każdej strony, w trakcie smażenia można posypać je solą ( nie wcześniej). (pod koniec smażenia kładziemy plasterek sera na hamburgera)
Składanie Hamburgerów:
Bułkę przekrawamy, można dać chwilę na patelnię grillową by się podgrzała. Na bułkę kładziemy sałatkę, troszkę czerwonej cebuli na to hamburger, sałata, cebula, pomidor i wierzch bułki.
Smacznego :D
Komentarze
Prześlij komentarz