Przejdź do głównej zawartości

Hamburger Wołowy

Mówi się, że hamburgery to jedzenie niezdrowe ( przeważnie to prawda), jeżeli je się je w fast-foodach. Pokażę dzisiaj jak zrobić domowego hamburgera, który będzie nie tylko smaczniejszy ale i zdrowszy.

Bułki do hamburgerów:

400 g mąki (typ 650)
180 ml letniej wody
30 g drożdży lub 7 g drożdży instant
2 łyżki oliwy (30 ml)
2 jajka (zimne)
2 łyżki cukru 
1 łyżka soli (8 g)



Wykonanie:
Drożdże wymieszać z niewielką ilością wody. Mąkę i cukier wymieszać razem. Dodać oliwę, wodę i drożdże, zacząć mieszać. (nie dodajemy jeszcze soli). Po wstępnym wyrobieniu odstawiamy ciasto na ok 15 min. Po tym czasie dodajemy sól (8 g) i ugniatamy do momentu gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne. Odstawiamy do wyrośnięcia (30-50min)
Dzielimy ciasto na 8-9 równych części, z których formujemy kule. Odstawiamy do wyrośnięcia. Po tym czasie przerabiamy je raz jeszcze i formujemy bułki, wstawiamy je na papier do pieczenia, do wyrośnięcia ok 1 godz. Następnie smarujemy jajkiem, możemy posypać sezamem.
Pieczemy w temp. 220'C ok 12 min.

Hamburger:
2 opakowania mięsa mielonego (najlepiej wołowego) (800 g)
pieprz do smaku
pomidor 
2 czerwone cebule
sałata
2 pomidory
2 szalotki
ser żółty
pęczek natki pietruszki (ok 10 g)

Wykonanie:
Szalotkę przesmażamy i pod koniec dodajemy posiekaną pietruszkę. Dodajemy do mięsa, przyprawiamy tylko pieprzem, wyrabiamy.
Cebule kroimy w okrągłe (cienkie) plastry. Przesmażamy lekko i dajemy szczyptę cukru. Odstawiamy
Pomidora kroimy w plastry.
Mięso formujemy w 5-6 hamburgerów 150 g albo 8 (100 g). Skrapiamy hamburgery olejem by się nie przyklejały.
Mięso smażymy na średnim ogniu ok. 3,5 min z każdej strony, w trakcie smażenia można posypać je solą ( nie wcześniej).  (pod koniec smażenia kładziemy plasterek sera na hamburgera)

Składanie Hamburgerów:
Bułkę przekrawamy, można dać chwilę na patelnię grillową by się podgrzała. Na bułkę kładziemy sałatkę, troszkę czerwonej cebuli na to hamburger, sałata, cebula, pomidor i wierzch bułki.
Smacznego :D

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kotlet de Volaile

Kotlet de Volaille to danie, które możemy zrobić jeśli chcemy przygotować coś innego na obiad z fileta z kurczaka Składniki: 2 filety z kurczaka 100 g masła Garść pietruszki Sól, pieprz 1 jajko Bułka tarta Wykonanie: Filety z kurczaka przeciąć w połowie prawie do końca. W środek włożyć kawałek masła i pietruszkę. Złożyć i zrolować . Obtoczyć mące jajku i bułce tartej i smażyć na małym ogniu na złoty kolor z obu stron. Podawać np z ziemniakami i sałatą. :D

Najlepsze Tiramisu

Najlepsze Tiramisu To pyszny deser pochodz ący z Włoch, a dokładnie z Wenecji, dzisiaj jeden z najbardziej popularniejszych, kiedyś jedzony przez kochanków. „Tiramisu” oznacza „podnieś mnie”. Gwarantuję, że moja wersja na pewno was uniesie:D. Składniki: 500 g mascarpone 2 opakowania biszkoptów (kocie języczki/ladyfingers) 4 duże jaja (osobno białka i żółtka) 4 łyżki, 2.5 łyżki (60 g+35 g cukru) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) Szczypta soli lub kilka kropel soku z cytryny do usztywnienia białek. Wykonanie: Zrobić espresso lub mocną kawę,(ok. 200 ml) ostudzić. Żółtka wymieszać z cukrem, miskę umieścić nad kąpielą wodną i ubijać do czasu gdy krem będzie ciepły i nieco zbieleje. Przestudzić krem. Ubić białka z 35 g cukru do sztywności. Do serka mascarpone dodawać częściowo ostudzone żółtka, wymieszać razem. Dodać ubite białka i wymieszać delikatnie razem nie tracąc napowietrzenia. Biszkopty namaczać w kawie i wykładać do naczynia lub do pu...

Panna Cotta z sosem karmelowym

Pyszny, bogaty deser z Włoch. Składniki: 250 ml mleka 250 ml śmietanki 30% 40 g cukru 1 łyżka kawy ziarnista O.5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka żelatyny 6 gr. (Sos karmelowy) 80 g cukru 170 ml śmietanki Szczypta soli Wykonanie: Na patelni rozpuść cukier, odstaw z ognia. Wlej gorącą śmietankę i mieszaj energicznie. Wstaw na mały ogień, dodaj szczyptę soli i mieszaj do zgęstnienia i lekkiego zbrązowienia przez ok 4 min. Sos przełóż do małego opakowania (Panna Cotta) W małej ilości zimnej wody rozpuść żelatynę i odstaw do napęcznienia. Podgrzej mleko, śmietankę i cukier prawie do zagotowania. Zdejmij z ognia dodaj kawę ziarnistą i rozpuszczalną i wymieszaj, przykryj i odstaw na 20 min. Po tym czasie dodaj napęczniała żelatynę i wymieszaj. Przelej przez sito do innego naczynia. Przelej Panna Cotta do 5 szklanek do ok 1/3 wysokości. Wstaw do lodówki na min 4 godz lub najlepiej na całą noc. Tuż przed podaniem podgrzej przez 10 s ...