Składniki:
1 duży kurczak ok 2 kg (2 duże uda i 1 korpus z kurczaka z szyją i skrzydełkami )
300 g porcji rosołowej wołowej
2,5 litra wody
2 marchewki, 1 pietruszka, 1 cebula, 2 gałązki natki pietruszki, kawałek selera, pora,
1 łyżka soli morskiej, 3 ziarenka ziela angielskiego, 1 liść laurowy, 4 całe ziarenka pieprzu
Wykonanie:
Mięso zalać zimną wodą, posolić i zagotować na małym ogniu. Zmniejszyć ogień, niech się gotuję przez ok. 2 godz, szumować od czasu do czasu.
Warzywa dodać do rosołu ( cebulę warto upalić żeby miała czarny kolor), zagotować razem.
Dodać przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy i czarny pieprz. Zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu przez około 1 godz.
Gotowy rosół przecedzamy i podajemy z ugotowanym makaronem.
Komentarze
Prześlij komentarz