Curry indyjskie z kurczakiem:
Składniki:
3 piersi z kurczaka pokrojone w dość grubą kostkę
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 marchewka
1/2 opakowania przyprawy curry
1 łyżeczka chili
1 łyżeczka imbiru
1 puszka pomidorów lub 500 g passaty (przecieru) pomidorowego
1 łyżka masła
1/2 szkl wody
150 ml słodkiej śmietanki
1 liść laurowy
Wykonanie:
Przyprawy i czosnek przysmażyć na oleju (ok 2 łyżki), dodać pokrojoną w kostkę cebulę i marchewkę, przysmażyć lekko. Dodać pomidory, wodę i liść laurowy, przykryć niech się gotuje na małym ogniu przez ok 15 min. Po tym czasie dodać łyżkę masła i śmietankę, wyjąć liść laurowy, sos zblendować i dać na mały ogień, dodać sól i pieprz do smaku.
W tym czasie przysmażyć piersi z kurczaka (nie muszą być mocno przysmażone) dodać do sosu i podgrzewać razem przez ok 2 min.
Gotowe curry można podać z ryżem i natką pietruszki.
Składniki:
3 piersi z kurczaka pokrojone w dość grubą kostkę
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 marchewka
1/2 opakowania przyprawy curry
1 łyżeczka chili
1 łyżeczka imbiru
1 puszka pomidorów lub 500 g passaty (przecieru) pomidorowego
1 łyżka masła
1/2 szkl wody
150 ml słodkiej śmietanki
1 liść laurowy
Wykonanie:
Przyprawy i czosnek przysmażyć na oleju (ok 2 łyżki), dodać pokrojoną w kostkę cebulę i marchewkę, przysmażyć lekko. Dodać pomidory, wodę i liść laurowy, przykryć niech się gotuje na małym ogniu przez ok 15 min. Po tym czasie dodać łyżkę masła i śmietankę, wyjąć liść laurowy, sos zblendować i dać na mały ogień, dodać sól i pieprz do smaku.
W tym czasie przysmażyć piersi z kurczaka (nie muszą być mocno przysmażone) dodać do sosu i podgrzewać razem przez ok 2 min.
Gotowe curry można podać z ryżem i natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz