To bardzo bogate w smaku drożdżowe babki.
Składniki:
(ciasto)
600 g mąki pszennej (typ 650)
90 g cukru
10 g soli
300 g zimnego mleka
7 g drożdży instant lub 30 g świeżych
2 jajka
200 g miękkiego masła
(rodzynki w syropie)
250 g wody
100 g cukru
60 g rumu (opcjonalnie)
250 g rodzynek
(cukier i wodę zagotować, dodać rum i rodzynki, niech się maceruje min 2 godz lub przez noc, potem rodzynki wysuszyć na ręczniku kuchennym, syrop zostawić)
Syrop do babek:
wcześniejszy syrop z rodzynek
skórka z cytryny
1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego (opcjonalnie)
Wykonanie:
Mąkę, połączyć z drożdżami, cukrem i solą. Dodać mleko i jajka (zimne). Zacząć wyrabiać Gdy ciasto będzie gładkie dodać miękkie masło i wyrabiać po raz kolejny aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Dodać rodzynki, zagnieść do połączenia. Przełożyć do czystej miski i zostawić aż zwiększy swoją objętość trzykrotnie- ok. 2-3 godz. w temp pokojowej.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 80 g części z których uformować kulki. Formy do babek wysmarować masłem i oprószyć płatkami migdałów. Nałożyć na nie kulki ciasta. Zostawić do wyrośnięcia przez ok 40-60 min.
Piec w temp. 180 przez ok 25 min.
Zagotować syrop do babek, ostudzić. Ostygnięte babeczki moczyć w chłodnym syropie, po czym posmarować roztopionym masłem. Podajemy np. z cukrem pudrem.
Składniki:
(ciasto)
600 g mąki pszennej (typ 650)
90 g cukru
10 g soli
300 g zimnego mleka
7 g drożdży instant lub 30 g świeżych
2 jajka
200 g miękkiego masła
(rodzynki w syropie)
250 g wody
100 g cukru
60 g rumu (opcjonalnie)
250 g rodzynek
(cukier i wodę zagotować, dodać rum i rodzynki, niech się maceruje min 2 godz lub przez noc, potem rodzynki wysuszyć na ręczniku kuchennym, syrop zostawić)
Syrop do babek:
wcześniejszy syrop z rodzynek
skórka z cytryny
1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego (opcjonalnie)
Wykonanie:
Mąkę, połączyć z drożdżami, cukrem i solą. Dodać mleko i jajka (zimne). Zacząć wyrabiać Gdy ciasto będzie gładkie dodać miękkie masło i wyrabiać po raz kolejny aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Dodać rodzynki, zagnieść do połączenia. Przełożyć do czystej miski i zostawić aż zwiększy swoją objętość trzykrotnie- ok. 2-3 godz. w temp pokojowej.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 80 g części z których uformować kulki. Formy do babek wysmarować masłem i oprószyć płatkami migdałów. Nałożyć na nie kulki ciasta. Zostawić do wyrośnięcia przez ok 40-60 min.
Piec w temp. 180 przez ok 25 min.
Zagotować syrop do babek, ostudzić. Ostygnięte babeczki moczyć w chłodnym syropie, po czym posmarować roztopionym masłem. Podajemy np. z cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz