Przejdź do głównej zawartości

Babeczki- Kugelhupf

To bardzo bogate w smaku drożdżowe babki.

Składniki:
(ciasto)
600 g mąki pszennej (typ 650)
90 g cukru
10 g soli
300 g zimnego mleka
7 g drożdży instant lub 30 g świeżych
2 jajka
200 g miękkiego masła

(rodzynki w syropie)
250 g wody
100 g cukru
60 g rumu (opcjonalnie)
250 g rodzynek
(cukier i wodę zagotować, dodać rum i rodzynki, niech się maceruje min 2 godz lub przez noc, potem rodzynki wysuszyć na ręczniku kuchennym, syrop zostawić)

Syrop do babek:
wcześniejszy syrop z rodzynek
skórka z cytryny
1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego (opcjonalnie)





Wykonanie:
Mąkę, połączyć z drożdżami, cukrem i solą. Dodać mleko i jajka (zimne). Zacząć wyrabiać Gdy ciasto będzie gładkie dodać miękkie masło i wyrabiać po raz kolejny aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Dodać rodzynki, zagnieść do połączenia. Przełożyć do czystej miski i zostawić aż zwiększy swoją objętość trzykrotnie- ok. 2-3 godz. w temp pokojowej.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 80 g części z których uformować kulki. Formy do babek wysmarować masłem i oprószyć płatkami migdałów. Nałożyć na nie kulki ciasta. Zostawić do wyrośnięcia przez ok 40-60 min.
Piec w temp. 180 przez ok 25 min.

Zagotować syrop do babek, ostudzić. Ostygnięte babeczki moczyć w chłodnym syropie, po czym posmarować roztopionym masłem. Podajemy np. z cukrem pudrem.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kotlet de Volaile

Kotlet de Volaille to danie, które możemy zrobić jeśli chcemy przygotować coś innego na obiad z fileta z kurczaka Składniki: 2 filety z kurczaka 100 g masła Garść pietruszki Sól, pieprz 1 jajko Bułka tarta Wykonanie: Filety z kurczaka przeciąć w połowie prawie do końca. W środek włożyć kawałek masła i pietruszkę. Złożyć i zrolować . Obtoczyć mące jajku i bułce tartej i smażyć na małym ogniu na złoty kolor z obu stron. Podawać np z ziemniakami i sałatą. :D

Najlepsze Tiramisu

Najlepsze Tiramisu To pyszny deser pochodz ący z Włoch, a dokładnie z Wenecji, dzisiaj jeden z najbardziej popularniejszych, kiedyś jedzony przez kochanków. „Tiramisu” oznacza „podnieś mnie”. Gwarantuję, że moja wersja na pewno was uniesie:D. Składniki: 500 g mascarpone 2 opakowania biszkoptów (kocie języczki/ladyfingers) 4 duże jaja (osobno białka i żółtka) 4 łyżki, 2.5 łyżki (60 g+35 g cukru) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) Szczypta soli lub kilka kropel soku z cytryny do usztywnienia białek. Wykonanie: Zrobić espresso lub mocną kawę,(ok. 200 ml) ostudzić. Żółtka wymieszać z cukrem, miskę umieścić nad kąpielą wodną i ubijać do czasu gdy krem będzie ciepły i nieco zbieleje. Przestudzić krem. Ubić białka z 35 g cukru do sztywności. Do serka mascarpone dodawać częściowo ostudzone żółtka, wymieszać razem. Dodać ubite białka i wymieszać delikatnie razem nie tracąc napowietrzenia. Biszkopty namaczać w kawie i wykładać do naczynia lub do pu...

Panna Cotta z sosem karmelowym

Pyszny, bogaty deser z Włoch. Składniki: 250 ml mleka 250 ml śmietanki 30% 40 g cukru 1 łyżka kawy ziarnista O.5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka żelatyny 6 gr. (Sos karmelowy) 80 g cukru 170 ml śmietanki Szczypta soli Wykonanie: Na patelni rozpuść cukier, odstaw z ognia. Wlej gorącą śmietankę i mieszaj energicznie. Wstaw na mały ogień, dodaj szczyptę soli i mieszaj do zgęstnienia i lekkiego zbrązowienia przez ok 4 min. Sos przełóż do małego opakowania (Panna Cotta) W małej ilości zimnej wody rozpuść żelatynę i odstaw do napęcznienia. Podgrzej mleko, śmietankę i cukier prawie do zagotowania. Zdejmij z ognia dodaj kawę ziarnistą i rozpuszczalną i wymieszaj, przykryj i odstaw na 20 min. Po tym czasie dodaj napęczniała żelatynę i wymieszaj. Przelej przez sito do innego naczynia. Przelej Panna Cotta do 5 szklanek do ok 1/3 wysokości. Wstaw do lodówki na min 4 godz lub najlepiej na całą noc. Tuż przed podaniem podgrzej przez 10 s ...