Przejdź do głównej zawartości

Babeczki- Kugelhupf

To bardzo bogate w smaku drożdżowe babki.

Składniki:
(ciasto)
600 g mąki pszennej (typ 650)
90 g cukru
10 g soli
300 g zimnego mleka
7 g drożdży instant lub 30 g świeżych
2 jajka
200 g miękkiego masła

(rodzynki w syropie)
250 g wody
100 g cukru
60 g rumu (opcjonalnie)
250 g rodzynek
(cukier i wodę zagotować, dodać rum i rodzynki, niech się maceruje min 2 godz lub przez noc, potem rodzynki wysuszyć na ręczniku kuchennym, syrop zostawić)

Syrop do babek:
wcześniejszy syrop z rodzynek
skórka z cytryny
1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego (opcjonalnie)





Wykonanie:
Mąkę, połączyć z drożdżami, cukrem i solą. Dodać mleko i jajka (zimne). Zacząć wyrabiać Gdy ciasto będzie gładkie dodać miękkie masło i wyrabiać po raz kolejny aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Dodać rodzynki, zagnieść do połączenia. Przełożyć do czystej miski i zostawić aż zwiększy swoją objętość trzykrotnie- ok. 2-3 godz. w temp pokojowej.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 80 g części z których uformować kulki. Formy do babek wysmarować masłem i oprószyć płatkami migdałów. Nałożyć na nie kulki ciasta. Zostawić do wyrośnięcia przez ok 40-60 min.
Piec w temp. 180 przez ok 25 min.

Zagotować syrop do babek, ostudzić. Ostygnięte babeczki moczyć w chłodnym syropie, po czym posmarować roztopionym masłem. Podajemy np. z cukrem pudrem.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kotlet de Volaile

Kotlet de Volaille to danie, które możemy zrobić jeśli chcemy przygotować coś innego na obiad z fileta z kurczaka Składniki: 2 filety z kurczaka 100 g masła Garść pietruszki Sól, pieprz 1 jajko Bułka tarta Wykonanie: Filety z kurczaka przeciąć w połowie prawie do końca. W środek włożyć kawałek masła i pietruszkę. Złożyć i zrolować . Obtoczyć mące jajku i bułce tartej i smażyć na małym ogniu na złoty kolor z obu stron. Podawać np z ziemniakami i sałatą. :D

Najlepsze Tiramisu

Najlepsze Tiramisu To pyszny deser pochodz ący z Włoch, a dokładnie z Wenecji, dzisiaj jeden z najbardziej popularniejszych, kiedyś jedzony przez kochanków. „Tiramisu” oznacza „podnieś mnie”. Gwarantuję, że moja wersja na pewno was uniesie:D. Składniki: 500 g mascarpone 2 opakowania biszkoptów (kocie języczki/ladyfingers) 4 duże jaja (osobno białka i żółtka) 4 łyżki, 2.5 łyżki (60 g+35 g cukru) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) Szczypta soli lub kilka kropel soku z cytryny do usztywnienia białek. Wykonanie: Zrobić espresso lub mocną kawę,(ok. 200 ml) ostudzić. Żółtka wymieszać z cukrem, miskę umieścić nad kąpielą wodną i ubijać do czasu gdy krem będzie ciepły i nieco zbieleje. Przestudzić krem. Ubić białka z 35 g cukru do sztywności. Do serka mascarpone dodawać częściowo ostudzone żółtka, wymieszać razem. Dodać ubite białka i wymieszać delikatnie razem nie tracąc napowietrzenia. Biszkopty namaczać w kawie i wykładać do naczynia lub do pu...

Ciasto z bananami i serkiem mascarpone

Ciasto z bananami i serkiem mascarpone Bardzo dobre ciasto, mocno serowe, w którym banany dodają świeżości a bita śmietana sprawia, że to ciasto zasmakuje każdemu. Jest jednak jedna wada... trzeba czekać przez noc aż się schłodzi. Składniki: Biszkopt: 4 jaja ½ szklanki cukru 4 łyżki mąki pszennej 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej Płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 2 serki mascarpone 500 g 200 ml śmietanki 36% 2 łyżki kajmaku Dodatkowo: 500 ml śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru 2 śmietan-fixy Paczka herbatników maślanych Wykonanie: Ubijamy białka ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier. Do sztywnej piany wrzucamy pojedynczo żółtka i ubijamy do połączenia. Przesiewamy mąkę i mieszamy delikatnie do połączenia. Biszkopt pieczemy ok 25 min w temp. 180'C Krem Ubijamy śmietankę. Dodajemy 2 serki mascarpone i łączymy, dodajemy 2 łyżki kajmaku i łączymy. Biszkopt wykładamy i nasączamy kawą, na to pocięte w grube plastry...