Risotto z kurczakiem
Risotto to bardzo popularne danie, u nas również. Co
ciekawe w restauracji jest bardzo drogie, a przygotowanie go w domu jest tanie,
skąd taka różnica? Otóż risotto wymaga dużej uwagi i częstego mieszania przez
kucharza. Pokażę wam dzisiaj, że lepiej zrobić je samemu.
Składniki:
3 duże „garści” ryżu ok 300 g ryżu do risotto (np.
Arborio)
1 cebula pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku posiekane
2 łyżki oliwy
Gorący bulion ok 800 ml
Ser
2 filety z kurczaka
2 ząbki czosnku pokrojone w plastry
Pieprz, sól
Wykonanie:
Filety z kurczaka posolić i popieprzyć. Natrzeć
olejem i czosnkiem, przełożyć na formę
do pieczenia. Piec przez ok 25-30 min w temp. 180’C.
Na dużą patelnię wlać oliwę lub masło i podsmażyć
cebulę i czosnek, dodać ryż, wymieszać i smażyć razem przez ok 1 min. Wlać 1
część bulionu (tak by zakrył ryż). Mieszamy często, gdy ryż wchłonie dolewać
bulion, doprawić solą i pieprzem i tak do momentu gdy ryż zmięknie. Gdy jest
gotowy dodajemy 3 łyżki masła i ok. 50 g startego sera, mieszamy razem i
odstawiamy na 3 minuty.
Filet z kurczaka kroimy w plastry i wykładamy na
talerz wraz z risotto.
Smacznego :D
P.F.
Komentarze
Prześlij komentarz