Przejdź do głównej zawartości

Risotto z kurczakiem


Risotto z kurczakiem

Risotto to bardzo popularne danie, u nas również. Co ciekawe w restauracji jest bardzo drogie, a przygotowanie go w domu jest tanie, skąd taka różnica? Otóż risotto wymaga dużej uwagi i częstego mieszania przez kucharza. Pokażę wam dzisiaj, że lepiej zrobić je samemu.


Składniki:
3 duże „garści” ryżu ok 300 g ryżu do risotto (np. Arborio)
1 cebula pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku posiekane
2 łyżki oliwy
Gorący bulion ok 800 ml
Ser
2 filety z kurczaka
2 ząbki czosnku pokrojone w plastry
Pieprz, sól

Wykonanie:
Filety z kurczaka posolić i popieprzyć. Natrzeć olejem i  czosnkiem, przełożyć na formę do pieczenia. Piec przez ok 25-30 min w temp. 180’C.
Na dużą patelnię wlać oliwę lub masło i podsmażyć cebulę i czosnek, dodać ryż, wymieszać i smażyć razem przez ok 1 min. Wlać 1 część bulionu (tak by zakrył ryż). Mieszamy często, gdy ryż wchłonie dolewać bulion, doprawić solą i pieprzem i tak do momentu gdy ryż zmięknie. Gdy jest gotowy dodajemy 3 łyżki masła i ok. 50 g startego sera, mieszamy razem i odstawiamy na 3 minuty.
Filet z kurczaka kroimy w plastry i wykładamy na talerz wraz z risotto.
Smacznego :D

P.F.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kotlet de Volaile

Kotlet de Volaille to danie, które możemy zrobić jeśli chcemy przygotować coś innego na obiad z fileta z kurczaka Składniki: 2 filety z kurczaka 100 g masła Garść pietruszki Sól, pieprz 1 jajko Bułka tarta Wykonanie: Filety z kurczaka przeciąć w połowie prawie do końca. W środek włożyć kawałek masła i pietruszkę. Złożyć i zrolować . Obtoczyć mące jajku i bułce tartej i smażyć na małym ogniu na złoty kolor z obu stron. Podawać np z ziemniakami i sałatą. :D

Najlepsze Tiramisu

Najlepsze Tiramisu To pyszny deser pochodz ący z Włoch, a dokładnie z Wenecji, dzisiaj jeden z najbardziej popularniejszych, kiedyś jedzony przez kochanków. „Tiramisu” oznacza „podnieś mnie”. Gwarantuję, że moja wersja na pewno was uniesie:D. Składniki: 500 g mascarpone 2 opakowania biszkoptów (kocie języczki/ladyfingers) 4 duże jaja (osobno białka i żółtka) 4 łyżki, 2.5 łyżki (60 g+35 g cukru) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) Szczypta soli lub kilka kropel soku z cytryny do usztywnienia białek. Wykonanie: Zrobić espresso lub mocną kawę,(ok. 200 ml) ostudzić. Żółtka wymieszać z cukrem, miskę umieścić nad kąpielą wodną i ubijać do czasu gdy krem będzie ciepły i nieco zbieleje. Przestudzić krem. Ubić białka z 35 g cukru do sztywności. Do serka mascarpone dodawać częściowo ostudzone żółtka, wymieszać razem. Dodać ubite białka i wymieszać delikatnie razem nie tracąc napowietrzenia. Biszkopty namaczać w kawie i wykładać do naczynia lub do pu...

Panna Cotta z sosem karmelowym

Pyszny, bogaty deser z Włoch. Składniki: 250 ml mleka 250 ml śmietanki 30% 40 g cukru 1 łyżka kawy ziarnista O.5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka żelatyny 6 gr. (Sos karmelowy) 80 g cukru 170 ml śmietanki Szczypta soli Wykonanie: Na patelni rozpuść cukier, odstaw z ognia. Wlej gorącą śmietankę i mieszaj energicznie. Wstaw na mały ogień, dodaj szczyptę soli i mieszaj do zgęstnienia i lekkiego zbrązowienia przez ok 4 min. Sos przełóż do małego opakowania (Panna Cotta) W małej ilości zimnej wody rozpuść żelatynę i odstaw do napęcznienia. Podgrzej mleko, śmietankę i cukier prawie do zagotowania. Zdejmij z ognia dodaj kawę ziarnistą i rozpuszczalną i wymieszaj, przykryj i odstaw na 20 min. Po tym czasie dodaj napęczniała żelatynę i wymieszaj. Przelej przez sito do innego naczynia. Przelej Panna Cotta do 5 szklanek do ok 1/3 wysokości. Wstaw do lodówki na min 4 godz lub najlepiej na całą noc. Tuż przed podaniem podgrzej przez 10 s ...