Przejdź do głównej zawartości

Risotto z kurczakiem


Risotto z kurczakiem

Risotto to bardzo popularne danie, u nas również. Co ciekawe w restauracji jest bardzo drogie, a przygotowanie go w domu jest tanie, skąd taka różnica? Otóż risotto wymaga dużej uwagi i częstego mieszania przez kucharza. Pokażę wam dzisiaj, że lepiej zrobić je samemu.


Składniki:
3 duże „garści” ryżu ok 300 g ryżu do risotto (np. Arborio)
1 cebula pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku posiekane
2 łyżki oliwy
Gorący bulion ok 800 ml
Ser
2 filety z kurczaka
2 ząbki czosnku pokrojone w plastry
Pieprz, sól

Wykonanie:
Filety z kurczaka posolić i popieprzyć. Natrzeć olejem i  czosnkiem, przełożyć na formę do pieczenia. Piec przez ok 25-30 min w temp. 180’C.
Na dużą patelnię wlać oliwę lub masło i podsmażyć cebulę i czosnek, dodać ryż, wymieszać i smażyć razem przez ok 1 min. Wlać 1 część bulionu (tak by zakrył ryż). Mieszamy często, gdy ryż wchłonie dolewać bulion, doprawić solą i pieprzem i tak do momentu gdy ryż zmięknie. Gdy jest gotowy dodajemy 3 łyżki masła i ok. 50 g startego sera, mieszamy razem i odstawiamy na 3 minuty.
Filet z kurczaka kroimy w plastry i wykładamy na talerz wraz z risotto.
Smacznego :D

P.F.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kotlet de Volaile

Kotlet de Volaille to danie, które możemy zrobić jeśli chcemy przygotować coś innego na obiad z fileta z kurczaka Składniki: 2 filety z kurczaka 100 g masła Garść pietruszki Sól, pieprz 1 jajko Bułka tarta Wykonanie: Filety z kurczaka przeciąć w połowie prawie do końca. W środek włożyć kawałek masła i pietruszkę. Złożyć i zrolować . Obtoczyć mące jajku i bułce tartej i smażyć na małym ogniu na złoty kolor z obu stron. Podawać np z ziemniakami i sałatą. :D

Najlepsze Tiramisu

Najlepsze Tiramisu To pyszny deser pochodz ący z Włoch, a dokładnie z Wenecji, dzisiaj jeden z najbardziej popularniejszych, kiedyś jedzony przez kochanków. „Tiramisu” oznacza „podnieś mnie”. Gwarantuję, że moja wersja na pewno was uniesie:D. Składniki: 500 g mascarpone 2 opakowania biszkoptów (kocie języczki/ladyfingers) 4 duże jaja (osobno białka i żółtka) 4 łyżki, 2.5 łyżki (60 g+35 g cukru) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) Szczypta soli lub kilka kropel soku z cytryny do usztywnienia białek. Wykonanie: Zrobić espresso lub mocną kawę,(ok. 200 ml) ostudzić. Żółtka wymieszać z cukrem, miskę umieścić nad kąpielą wodną i ubijać do czasu gdy krem będzie ciepły i nieco zbieleje. Przestudzić krem. Ubić białka z 35 g cukru do sztywności. Do serka mascarpone dodawać częściowo ostudzone żółtka, wymieszać razem. Dodać ubite białka i wymieszać delikatnie razem nie tracąc napowietrzenia. Biszkopty namaczać w kawie i wykładać do naczynia lub do pu...

Ciasto z bananami i serkiem mascarpone

Ciasto z bananami i serkiem mascarpone Bardzo dobre ciasto, mocno serowe, w którym banany dodają świeżości a bita śmietana sprawia, że to ciasto zasmakuje każdemu. Jest jednak jedna wada... trzeba czekać przez noc aż się schłodzi. Składniki: Biszkopt: 4 jaja ½ szklanki cukru 4 łyżki mąki pszennej 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej Płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 2 serki mascarpone 500 g 200 ml śmietanki 36% 2 łyżki kajmaku Dodatkowo: 500 ml śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru 2 śmietan-fixy Paczka herbatników maślanych Wykonanie: Ubijamy białka ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier. Do sztywnej piany wrzucamy pojedynczo żółtka i ubijamy do połączenia. Przesiewamy mąkę i mieszamy delikatnie do połączenia. Biszkopt pieczemy ok 25 min w temp. 180'C Krem Ubijamy śmietankę. Dodajemy 2 serki mascarpone i łączymy, dodajemy 2 łyżki kajmaku i łączymy. Biszkopt wykładamy i nasączamy kawą, na to pocięte w grube plastry...