Wuzetka
To bardzo popularne ciasto. Jest bardzo proste, ale
jednocześnie pyszne. Nie wszyscy wiedzą, że jest to deser wywodzący się z
Warszawy od trasy W-Z.
Składniki
Biszkopt:
7 dużych jaj w temp. pokojowej
6 łyżek mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2-3 łyżki kakao
2/3 szklanki cukru
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli bądź kilka kropel soku z cytryny do
usztywnienia białek.
Krem:
1 litr śmietany
30%
4 śmietan-fixy albo 5 łyżeczek żelatyny rozpuszczone
w ½ szklance wody
Cukier puder do smaku
Polewa:
200 g czekolady deserowej
50 ml śmietanki lub mleka
Wykonanie:
Biszkopt:
Żółtka udzielić od białek. Ubijać białka dodając
stopniowo cukier. Do sztywnych białek dodawać po jednym żółtku i miksować na
mniejszych obrotach do połączenia się. Do masy jajecznej dodać ½ przesianych
suchych składników, wymieszać delikatnie, dodać resztę wymieszać do połączenia,
wyłożyć na formę do pieczenia.
Piec w temp. 180’C przez ok 25 min.
Ostudzić ciasto. Przekroić wzdłuż na 2 części
Ubić w tym czasie śmietanę z cukrem (do smaku) i
śmietan-fixem lub rozpuszczonej żelatyny (dodajemy łyżkę śmietany i mieszamy by
żelatyna osiągnęła podobną temp co śmietana) po czym wlewamy ją stopniowo do
śmietany.
Polewa:
200 g czekolady deserowej roztapiamy w kąpieli
wodnej dodajemy ok. 50 ml śmietanki albo mleka, łączymy razem.
Składanie:
1 część biszkoptu nasączamy kawą albo herbatą. Wykładamy nań powidła śliwkowe i
równo rozprowadzamy, Wykładamy ubitą śmietanę i wyrównujemy. Przykładamy 2
biszkoptem. Wylewamy równomiernie polewę
i odstawiamy na co najmniej 2 godziny do lodówki.
SMACZNEGO :D
Dobre !!!
OdpowiedzUsuń