Przejdź do głównej zawartości

Pyszna wuzetka


Wuzetka

To bardzo popularne ciasto. Jest bardzo proste, ale jednocześnie pyszne. Nie wszyscy wiedzą, że jest to deser wywodzący się z Warszawy od trasy W-Z.


Składniki

Biszkopt:
7 dużych jaj w temp. pokojowej
6 łyżek mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2-3 łyżki kakao
2/3 szklanki cukru
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli bądź kilka kropel soku z cytryny do usztywnienia białek.
Krem:
1 litr śmietany  30%
4 śmietan-fixy albo 5 łyżeczek żelatyny rozpuszczone w ½ szklance wody
Cukier puder do smaku

Polewa:
200 g czekolady deserowej
50 ml śmietanki lub mleka
Wykonanie:



Biszkopt:
Żółtka udzielić od białek. Ubijać białka dodając stopniowo cukier. Do sztywnych białek dodawać po jednym żółtku i miksować na mniejszych obrotach do połączenia się. Do masy jajecznej dodać ½ przesianych suchych składników, wymieszać delikatnie, dodać resztę wymieszać do połączenia, wyłożyć na formę do pieczenia.
Piec w temp. 180’C przez ok 25 min.
Ostudzić ciasto. Przekroić wzdłuż na 2 części
Ubić w tym czasie śmietanę z cukrem (do smaku) i śmietan-fixem lub rozpuszczonej żelatyny (dodajemy łyżkę śmietany i mieszamy by żelatyna osiągnęła podobną temp co śmietana) po czym wlewamy ją stopniowo do śmietany.
Polewa:

200 g czekolady deserowej roztapiamy w kąpieli wodnej dodajemy ok. 50 ml śmietanki albo mleka, łączymy razem.
Składanie:

1 część biszkoptu nasączamy kawą albo herbatą. Wykładamy nań powidła śliwkowe i równo rozprowadzamy, Wykładamy ubitą śmietanę i wyrównujemy. Przykładamy 2 biszkoptem.  Wylewamy równomiernie polewę i odstawiamy na co najmniej 2 godziny do lodówki.
                             SMACZNEGO :D

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Kotlet de Volaile

Kotlet de Volaille to danie, które możemy zrobić jeśli chcemy przygotować coś innego na obiad z fileta z kurczaka Składniki: 2 filety z kurczaka 100 g masła Garść pietruszki Sól, pieprz 1 jajko Bułka tarta Wykonanie: Filety z kurczaka przeciąć w połowie prawie do końca. W środek włożyć kawałek masła i pietruszkę. Złożyć i zrolować . Obtoczyć mące jajku i bułce tartej i smażyć na małym ogniu na złoty kolor z obu stron. Podawać np z ziemniakami i sałatą. :D

Najlepsze Tiramisu

Najlepsze Tiramisu To pyszny deser pochodz ący z Włoch, a dokładnie z Wenecji, dzisiaj jeden z najbardziej popularniejszych, kiedyś jedzony przez kochanków. „Tiramisu” oznacza „podnieś mnie”. Gwarantuję, że moja wersja na pewno was uniesie:D. Składniki: 500 g mascarpone 2 opakowania biszkoptów (kocie języczki/ladyfingers) 4 duże jaja (osobno białka i żółtka) 4 łyżki, 2.5 łyżki (60 g+35 g cukru) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) Szczypta soli lub kilka kropel soku z cytryny do usztywnienia białek. Wykonanie: Zrobić espresso lub mocną kawę,(ok. 200 ml) ostudzić. Żółtka wymieszać z cukrem, miskę umieścić nad kąpielą wodną i ubijać do czasu gdy krem będzie ciepły i nieco zbieleje. Przestudzić krem. Ubić białka z 35 g cukru do sztywności. Do serka mascarpone dodawać częściowo ostudzone żółtka, wymieszać razem. Dodać ubite białka i wymieszać delikatnie razem nie tracąc napowietrzenia. Biszkopty namaczać w kawie i wykładać do naczynia lub do pu...

Panna Cotta z sosem karmelowym

Pyszny, bogaty deser z Włoch. Składniki: 250 ml mleka 250 ml śmietanki 30% 40 g cukru 1 łyżka kawy ziarnista O.5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka żelatyny 6 gr. (Sos karmelowy) 80 g cukru 170 ml śmietanki Szczypta soli Wykonanie: Na patelni rozpuść cukier, odstaw z ognia. Wlej gorącą śmietankę i mieszaj energicznie. Wstaw na mały ogień, dodaj szczyptę soli i mieszaj do zgęstnienia i lekkiego zbrązowienia przez ok 4 min. Sos przełóż do małego opakowania (Panna Cotta) W małej ilości zimnej wody rozpuść żelatynę i odstaw do napęcznienia. Podgrzej mleko, śmietankę i cukier prawie do zagotowania. Zdejmij z ognia dodaj kawę ziarnistą i rozpuszczalną i wymieszaj, przykryj i odstaw na 20 min. Po tym czasie dodaj napęczniała żelatynę i wymieszaj. Przelej przez sito do innego naczynia. Przelej Panna Cotta do 5 szklanek do ok 1/3 wysokości. Wstaw do lodówki na min 4 godz lub najlepiej na całą noc. Tuż przed podaniem podgrzej przez 10 s ...