Ciasto Opera
to deser tradycyjny dla kuchni francuskiej. W Polsce mało znany, czas by pokazać jak się go robi i samemu spróbować.Składniki: (biszkopt)
5 jaj w temp. pokojowej
150 g mielonych migdałów
140 g cukru pudru
70 g mąki pszennej
2 łyżki masła (30 g)
5 białek
3 łyżki cukru (40 g)
kilka kropel soku z cytryny
-kawa do nasączenia ok. 200 ml
czekolada pod biszkopt: ok. 70 g.
Masa czekoladowa (Ganache)
150 g ciemnej czekolady
120 ml śmietanki 30 kremówki
1 łyżka masła
Masa kawowo-maślana
4 żółtka w temp. pokojowej
150 ml mleka
100 g cukru (50 g do mleka i 50 g do żółtek)
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
160 g miękkiego masła
Polewa czekoladowa:
170 g czekolady deserowej (40-50%)
2 łyżki oleju
Wykonanie:
(biszkopt) Migdały, cukier puder i mąkę przesiać do miski. Dodać całe jaja i miksować razem ok. 5 min na wysokich obrotach, dodać roztopione masło.
Ubić białka z kilkoma kroplami soku z cytryny i cukrem na sztywno. Dodać stopniowo do masy jajecznej, wymieszać delikatnie. Upiec 2 biszkopty, podzielić na 3 kwadraty (20 cm).
Roztopić 70 g czekolady i oblać jeden z biszkoptów, przykryć papierem do pieczenia i wstawić do lodówki czekoladą do dołu.
(masa czekoladowa) Roztopioną czekoladę wymieszać z ciepłą śmietanką, dodać masło i połączyć. Odstawić w chłodne miejsce do zgęstnienia.
(masa kawowo-maślana) Zagotować mleko z 50 g cukru. 4 żółtka połączyć z 50 g cukru i wlać do nich gorące mleko, przelać do garnka i podgrzewać masę ( temp. 85'C)
Masę przelać do osobnego naczynia, wsypać 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej i ubijać aż masa osiągnie temp. pokojową. Dodawać stopniowo miękkie masło i wymieszać razem.
Składanie ciasta:
Biszkopt z polewą czekoladową nasączyć kawą. Dać 1/2 masy kawowo-maślanej.
Na to drugi biszkopt, kawa.
Nakładamy masę czekoladową i wyrównujemy. Kładziemy 3 biszkopt, nasączamy kawą. (można teraz włożyć ciasto do lodówki na 30 min by lekko stężało.)
Kładziemy na biszkopt drugą połowę masy maślanej, wyrównujemy. Wkładamy do lodówki na min 2 godz.
Polewa czekoladowa:
170 g czekolady deserowej roztopić nad kąpielą wodną, dodać olej, wymieszać razem. Polewamy ciasto równomiernie polewą (ok. 35'C). Schładzamy w lodówce.
Po wyciągnięciu można odkroić brzegi żeby ładniej wyglądało, kroimy w prostokąty
SMACZNEGO :D
Komentarze
Prześlij komentarz