Przejdź do głównej zawartości

Opera Cake

Ciasto Opera
 to deser tradycyjny dla kuchni francuskiej. W Polsce mało znany, czas by pokazać jak się go robi i samemu spróbować.

Składniki: (biszkopt)
5 jaj w temp. pokojowej
150 g mielonych migdałów
140 g cukru pudru
70 g mąki pszennej
2 łyżki masła (30 g)
5 białek
3 łyżki cukru (40 g)
kilka kropel soku z cytryny
-kawa do nasączenia ok. 200 ml
czekolada pod biszkopt: ok. 70 g.

Masa czekoladowa (Ganache)
150 g ciemnej czekolady
120 ml śmietanki 30 kremówki
1 łyżka masła

Masa kawowo-maślana
4 żółtka w temp. pokojowej
150 ml mleka
100 g cukru (50 g do mleka i 50 g do żółtek)
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
160 g miękkiego masła

Polewa czekoladowa:
170 g czekolady deserowej (40-50%)
2 łyżki oleju

Wykonanie:
(biszkopt) Migdały, cukier puder i mąkę przesiać do miski. Dodać całe jaja i miksować razem ok. 5 min na wysokich obrotach, dodać roztopione masło.
Ubić białka z kilkoma kroplami soku z cytryny i cukrem na sztywno. Dodać stopniowo do masy jajecznej, wymieszać delikatnie. Upiec 2 biszkopty, podzielić na 3 kwadraty (20 cm).
Roztopić 70 g czekolady i oblać jeden z biszkoptów, przykryć papierem do pieczenia i wstawić do lodówki czekoladą do dołu.
(masa czekoladowa) Roztopioną czekoladę wymieszać z ciepłą śmietanką, dodać masło i połączyć. Odstawić w chłodne miejsce do zgęstnienia.
(masa kawowo-maślana) Zagotować mleko z 50 g cukru. 4 żółtka połączyć z 50 g cukru i wlać do nich gorące mleko, przelać do garnka i podgrzewać masę ( temp. 85'C)
Masę przelać do osobnego naczynia, wsypać 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej i ubijać aż masa osiągnie temp. pokojową. Dodawać stopniowo miękkie masło i wymieszać razem.
                                                          Składanie ciasta:
Biszkopt z polewą czekoladową nasączyć kawą. Dać 1/2 masy kawowo-maślanej. 
Na to drugi biszkopt, kawa.
Nakładamy masę czekoladową i wyrównujemy. Kładziemy 3 biszkopt, nasączamy kawą. (można teraz włożyć ciasto do lodówki na 30 min by lekko stężało.)
Kładziemy na biszkopt drugą połowę masy maślanej, wyrównujemy. Wkładamy do lodówki na min 2 godz. 
                                                           Polewa czekoladowa:
170 g czekolady deserowej roztopić nad kąpielą wodną, dodać olej, wymieszać razem. Polewamy ciasto równomiernie polewą (ok. 35'C). Schładzamy w lodówce.
Po wyciągnięciu można odkroić brzegi żeby ładniej wyglądało, kroimy w prostokąty
                                                                                                                        SMACZNEGO :D

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kotlet de Volaile

Kotlet de Volaille to danie, które możemy zrobić jeśli chcemy przygotować coś innego na obiad z fileta z kurczaka Składniki: 2 filety z kurczaka 100 g masła Garść pietruszki Sól, pieprz 1 jajko Bułka tarta Wykonanie: Filety z kurczaka przeciąć w połowie prawie do końca. W środek włożyć kawałek masła i pietruszkę. Złożyć i zrolować . Obtoczyć mące jajku i bułce tartej i smażyć na małym ogniu na złoty kolor z obu stron. Podawać np z ziemniakami i sałatą. :D

Najlepsze Tiramisu

Najlepsze Tiramisu To pyszny deser pochodz ący z Włoch, a dokładnie z Wenecji, dzisiaj jeden z najbardziej popularniejszych, kiedyś jedzony przez kochanków. „Tiramisu” oznacza „podnieś mnie”. Gwarantuję, że moja wersja na pewno was uniesie:D. Składniki: 500 g mascarpone 2 opakowania biszkoptów (kocie języczki/ladyfingers) 4 duże jaja (osobno białka i żółtka) 4 łyżki, 2.5 łyżki (60 g+35 g cukru) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) Szczypta soli lub kilka kropel soku z cytryny do usztywnienia białek. Wykonanie: Zrobić espresso lub mocną kawę,(ok. 200 ml) ostudzić. Żółtka wymieszać z cukrem, miskę umieścić nad kąpielą wodną i ubijać do czasu gdy krem będzie ciepły i nieco zbieleje. Przestudzić krem. Ubić białka z 35 g cukru do sztywności. Do serka mascarpone dodawać częściowo ostudzone żółtka, wymieszać razem. Dodać ubite białka i wymieszać delikatnie razem nie tracąc napowietrzenia. Biszkopty namaczać w kawie i wykładać do naczynia lub do pu...

Panna Cotta z sosem karmelowym

Pyszny, bogaty deser z Włoch. Składniki: 250 ml mleka 250 ml śmietanki 30% 40 g cukru 1 łyżka kawy ziarnista O.5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka żelatyny 6 gr. (Sos karmelowy) 80 g cukru 170 ml śmietanki Szczypta soli Wykonanie: Na patelni rozpuść cukier, odstaw z ognia. Wlej gorącą śmietankę i mieszaj energicznie. Wstaw na mały ogień, dodaj szczyptę soli i mieszaj do zgęstnienia i lekkiego zbrązowienia przez ok 4 min. Sos przełóż do małego opakowania (Panna Cotta) W małej ilości zimnej wody rozpuść żelatynę i odstaw do napęcznienia. Podgrzej mleko, śmietankę i cukier prawie do zagotowania. Zdejmij z ognia dodaj kawę ziarnistą i rozpuszczalną i wymieszaj, przykryj i odstaw na 20 min. Po tym czasie dodaj napęczniała żelatynę i wymieszaj. Przelej przez sito do innego naczynia. Przelej Panna Cotta do 5 szklanek do ok 1/3 wysokości. Wstaw do lodówki na min 4 godz lub najlepiej na całą noc. Tuż przed podaniem podgrzej przez 10 s ...