Spaghetti Aglio Olio
Dzisiaj coś dla zabieganych :)
Ktoś mówi o spaghetti. hmm. skojarzenie wiadomo makaron z sosem pomidorowym i mięsem. A nie zawsze. "Spaghetti" to makaron, a nie całe danie.
Dzisiaj pokażę wam przepis na szybkie danie - Aglio Olio
Składniki:
400 g Spaghetti
1 papryczka
4-5 ząbków czosnku pokrojonych w cienkie plastry
5 łyżek oliwy
duża garść posiekanej natki pietruszki.
Wykonanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie (1 litr na 100 g makaronu)
Na patelnię wlewamy oliwę. Dodajemy czosnek by złapał kolor. Po chwili dodajemy papryczkę, nie od razu by się nie przepaliła i tym samym nie zgorzkniała
Na patelnię wrzucamy odcedzony makaron spaghetti odrobiną wody z gotowania, ważne by go nie przelewać zimną wodą, ponieważ zależy nam na skrobi w makaronie, która naturalnie zagęści sos.
Podgrzewamy chwilę i wsypujemy natkę pietruszki i mieszamy chwilę.
Wykładamy na talerze i posypujemy tartym serem, u mnie Pecorino :D
Ot co 20 min i obiad gotowy
Komentarze
Prześlij komentarz