Przejdź do głównej zawartości

Rurki francuskie z kremem


Rurki francuskie z kremem
Tak sobie myślałem o rurkach z kremem ale nie o tych sklepowych ze sztucznym kremem, albo pustych w smaku i mulących z bitą śmietaną, nie nie o tych, lecz o prawdziwych z ciasta francuskiego i pysznym kremem, dodatkowo upieczonym w domu. ach...

Domowe rurki z kremem to chyba najprzyjemniejszy deser jaki mogę sobie wyobrazić. Pyszne ciasto i krem o smaku waniliowym, który jest naprawdę kremowy i puszysty do tego polewa czekolada, ach.. Gwarantuję, że te rurki są bardzo lekkie, przyjemne i naprawdę ciężko jest się im oprzeć... 
W przygotowaniu są proste, drobniutkim mankamentem jest fakt, że są dość czasochłonne ale uwierzcie, że warto. 

Składniki na rurki:
2 opakowania ciasta francuskiego
Krem Składniki:
400 ml mleka (niecałe 2 szklanki
6 żółtek
2 kopiaste mąki pszennej
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
170 g cukru ( 2/3 szklanki)
2 łyżeczki cukru waniliowego ( z wanilią)
Kostka masła 200 g
Dodatkowo:
Czekolada do polewy ok 70 g (u mnie gorzka)

Ciasto francuskie na rurki wałkujemy odrobinę i wykrawamy paski ok. 2 cm grubości i nakładamy na formę do rurek wysmarowane olejem.
Smarujemy białkiem, które nam zostanie po kremie i posypujemy wierzch brązowym cukrem. Pieczemy w 200’C przez ok 15-20 min.
Rurki ściągamy z foremek i odstawiamy do ostygnięcia

Krem:
Żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym aż zbieleją. Dodajemy doń przesiane mąki i łączymy dokładnie. Powoli wlewamy zagotowane mleko i mieszamy by masa się nie ścięła i nie powstała „słodka jajecznica”.
Masę wlewamy do garnka i mieszamy czekając aż się zagotuje (aż bulknie :D) i zgęstnieje.
Budyń przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do ostygnięcia.
Międzyczasie ubijamy miękkie masło by trochę nam zbielało. Dodajemy częściowo nasz zimny budyń i mieszamy. Ubijamy do połączenia masy nie za długo by krem się nie zważył. Takim kremem szprycujemy nasze rurki (najlepiej z obu stron)


Do rurek możemy użyć polewy czekoladowej.
Czekoladę rozpuszczamy w mikrofali lub nad kąpielą wodną i oblewamy nasze rurki
Gotowe rurki dobrze odstawić na noc by smaki się przeżarły, a krem nieco zmiękczył ciasto :D

Smacznego :D

Przepis inspirowany był z: https://kuchnialidla.pl/francuskie-rurki-z-kremem

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kotlet de Volaile

Kotlet de Volaille to danie, które możemy zrobić jeśli chcemy przygotować coś innego na obiad z fileta z kurczaka Składniki: 2 filety z kurczaka 100 g masła Garść pietruszki Sól, pieprz 1 jajko Bułka tarta Wykonanie: Filety z kurczaka przeciąć w połowie prawie do końca. W środek włożyć kawałek masła i pietruszkę. Złożyć i zrolować . Obtoczyć mące jajku i bułce tartej i smażyć na małym ogniu na złoty kolor z obu stron. Podawać np z ziemniakami i sałatą. :D

Najlepsze Tiramisu

Najlepsze Tiramisu To pyszny deser pochodz ący z Włoch, a dokładnie z Wenecji, dzisiaj jeden z najbardziej popularniejszych, kiedyś jedzony przez kochanków. „Tiramisu” oznacza „podnieś mnie”. Gwarantuję, że moja wersja na pewno was uniesie:D. Składniki: 500 g mascarpone 2 opakowania biszkoptów (kocie języczki/ladyfingers) 4 duże jaja (osobno białka i żółtka) 4 łyżki, 2.5 łyżki (60 g+35 g cukru) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) Szczypta soli lub kilka kropel soku z cytryny do usztywnienia białek. Wykonanie: Zrobić espresso lub mocną kawę,(ok. 200 ml) ostudzić. Żółtka wymieszać z cukrem, miskę umieścić nad kąpielą wodną i ubijać do czasu gdy krem będzie ciepły i nieco zbieleje. Przestudzić krem. Ubić białka z 35 g cukru do sztywności. Do serka mascarpone dodawać częściowo ostudzone żółtka, wymieszać razem. Dodać ubite białka i wymieszać delikatnie razem nie tracąc napowietrzenia. Biszkopty namaczać w kawie i wykładać do naczynia lub do pu...

Ciasto z bananami i serkiem mascarpone

Ciasto z bananami i serkiem mascarpone Bardzo dobre ciasto, mocno serowe, w którym banany dodają świeżości a bita śmietana sprawia, że to ciasto zasmakuje każdemu. Jest jednak jedna wada... trzeba czekać przez noc aż się schłodzi. Składniki: Biszkopt: 4 jaja ½ szklanki cukru 4 łyżki mąki pszennej 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej Płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 2 serki mascarpone 500 g 200 ml śmietanki 36% 2 łyżki kajmaku Dodatkowo: 500 ml śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru 2 śmietan-fixy Paczka herbatników maślanych Wykonanie: Ubijamy białka ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier. Do sztywnej piany wrzucamy pojedynczo żółtka i ubijamy do połączenia. Przesiewamy mąkę i mieszamy delikatnie do połączenia. Biszkopt pieczemy ok 25 min w temp. 180'C Krem Ubijamy śmietankę. Dodajemy 2 serki mascarpone i łączymy, dodajemy 2 łyżki kajmaku i łączymy. Biszkopt wykładamy i nasączamy kawą, na to pocięte w grube plastry...