Przejdź do głównej zawartości

Rurki francuskie z kremem


Rurki francuskie z kremem
Tak sobie myślałem o rurkach z kremem ale nie o tych sklepowych ze sztucznym kremem, albo pustych w smaku i mulących z bitą śmietaną, nie nie o tych, lecz o prawdziwych z ciasta francuskiego i pysznym kremem, dodatkowo upieczonym w domu. ach...

Domowe rurki z kremem to chyba najprzyjemniejszy deser jaki mogę sobie wyobrazić. Pyszne ciasto i krem o smaku waniliowym, który jest naprawdę kremowy i puszysty do tego polewa czekolada, ach.. Gwarantuję, że te rurki są bardzo lekkie, przyjemne i naprawdę ciężko jest się im oprzeć... 
W przygotowaniu są proste, drobniutkim mankamentem jest fakt, że są dość czasochłonne ale uwierzcie, że warto. 

Składniki na rurki:
2 opakowania ciasta francuskiego
Krem Składniki:
400 ml mleka (niecałe 2 szklanki
6 żółtek
2 kopiaste mąki pszennej
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
170 g cukru ( 2/3 szklanki)
2 łyżeczki cukru waniliowego ( z wanilią)
Kostka masła 200 g
Dodatkowo:
Czekolada do polewy ok 70 g (u mnie gorzka)

Ciasto francuskie na rurki wałkujemy odrobinę i wykrawamy paski ok. 2 cm grubości i nakładamy na formę do rurek wysmarowane olejem.
Smarujemy białkiem, które nam zostanie po kremie i posypujemy wierzch brązowym cukrem. Pieczemy w 200’C przez ok 15-20 min.
Rurki ściągamy z foremek i odstawiamy do ostygnięcia

Krem:
Żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym aż zbieleją. Dodajemy doń przesiane mąki i łączymy dokładnie. Powoli wlewamy zagotowane mleko i mieszamy by masa się nie ścięła i nie powstała „słodka jajecznica”.
Masę wlewamy do garnka i mieszamy czekając aż się zagotuje (aż bulknie :D) i zgęstnieje.
Budyń przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do ostygnięcia.
Międzyczasie ubijamy miękkie masło by trochę nam zbielało. Dodajemy częściowo nasz zimny budyń i mieszamy. Ubijamy do połączenia masy nie za długo by krem się nie zważył. Takim kremem szprycujemy nasze rurki (najlepiej z obu stron)


Do rurek możemy użyć polewy czekoladowej.
Czekoladę rozpuszczamy w mikrofali lub nad kąpielą wodną i oblewamy nasze rurki
Gotowe rurki dobrze odstawić na noc by smaki się przeżarły, a krem nieco zmiękczył ciasto :D

Smacznego :D

Przepis inspirowany był z: https://kuchnialidla.pl/francuskie-rurki-z-kremem

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kotlet de Volaile

Kotlet de Volaille to danie, które możemy zrobić jeśli chcemy przygotować coś innego na obiad z fileta z kurczaka Składniki: 2 filety z kurczaka 100 g masła Garść pietruszki Sól, pieprz 1 jajko Bułka tarta Wykonanie: Filety z kurczaka przeciąć w połowie prawie do końca. W środek włożyć kawałek masła i pietruszkę. Złożyć i zrolować . Obtoczyć mące jajku i bułce tartej i smażyć na małym ogniu na złoty kolor z obu stron. Podawać np z ziemniakami i sałatą. :D

Najlepsze Tiramisu

Najlepsze Tiramisu To pyszny deser pochodz ący z Włoch, a dokładnie z Wenecji, dzisiaj jeden z najbardziej popularniejszych, kiedyś jedzony przez kochanków. „Tiramisu” oznacza „podnieś mnie”. Gwarantuję, że moja wersja na pewno was uniesie:D. Składniki: 500 g mascarpone 2 opakowania biszkoptów (kocie języczki/ladyfingers) 4 duże jaja (osobno białka i żółtka) 4 łyżki, 2.5 łyżki (60 g+35 g cukru) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) Szczypta soli lub kilka kropel soku z cytryny do usztywnienia białek. Wykonanie: Zrobić espresso lub mocną kawę,(ok. 200 ml) ostudzić. Żółtka wymieszać z cukrem, miskę umieścić nad kąpielą wodną i ubijać do czasu gdy krem będzie ciepły i nieco zbieleje. Przestudzić krem. Ubić białka z 35 g cukru do sztywności. Do serka mascarpone dodawać częściowo ostudzone żółtka, wymieszać razem. Dodać ubite białka i wymieszać delikatnie razem nie tracąc napowietrzenia. Biszkopty namaczać w kawie i wykładać do naczynia lub do pu...

Panna Cotta z sosem karmelowym

Pyszny, bogaty deser z Włoch. Składniki: 250 ml mleka 250 ml śmietanki 30% 40 g cukru 1 łyżka kawy ziarnista O.5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka żelatyny 6 gr. (Sos karmelowy) 80 g cukru 170 ml śmietanki Szczypta soli Wykonanie: Na patelni rozpuść cukier, odstaw z ognia. Wlej gorącą śmietankę i mieszaj energicznie. Wstaw na mały ogień, dodaj szczyptę soli i mieszaj do zgęstnienia i lekkiego zbrązowienia przez ok 4 min. Sos przełóż do małego opakowania (Panna Cotta) W małej ilości zimnej wody rozpuść żelatynę i odstaw do napęcznienia. Podgrzej mleko, śmietankę i cukier prawie do zagotowania. Zdejmij z ognia dodaj kawę ziarnistą i rozpuszczalną i wymieszaj, przykryj i odstaw na 20 min. Po tym czasie dodaj napęczniała żelatynę i wymieszaj. Przelej przez sito do innego naczynia. Przelej Panna Cotta do 5 szklanek do ok 1/3 wysokości. Wstaw do lodówki na min 4 godz lub najlepiej na całą noc. Tuż przed podaniem podgrzej przez 10 s ...