Rurki francuskie z
kremem
Tak sobie myślałem o rurkach z kremem ale nie o tych sklepowych ze sztucznym kremem, albo pustych w smaku i mulących z bitą śmietaną, nie nie o tych, lecz o prawdziwych z ciasta francuskiego i pysznym kremem, dodatkowo upieczonym w domu. ach...
Domowe rurki z kremem to chyba najprzyjemniejszy deser jaki mogę sobie wyobrazić. Pyszne ciasto i krem o smaku waniliowym, który jest naprawdę kremowy i puszysty do tego polewa czekolada, ach.. Gwarantuję, że te rurki są bardzo lekkie, przyjemne i naprawdę ciężko jest się im oprzeć...
W przygotowaniu są proste, drobniutkim mankamentem jest fakt, że są dość czasochłonne ale uwierzcie, że warto.
Składniki na rurki:
2 opakowania ciasta
francuskiego
Krem Składniki:
400 ml mleka (niecałe 2 szklanki
6 żółtek
2 kopiaste mąki pszennej
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
170 g cukru ( 2/3 szklanki)
2 łyżeczki cukru
waniliowego ( z wanilią)
Kostka masła 200 g
Dodatkowo:
Czekolada do polewy ok 70 g (u mnie gorzka)
Ciasto francuskie na
rurki wałkujemy odrobinę i wykrawamy paski ok. 2 cm grubości i nakładamy na
formę do rurek wysmarowane olejem.
Smarujemy białkiem,
które nam zostanie po kremie i posypujemy wierzch brązowym cukrem. Pieczemy w
200’C przez ok 15-20 min.
Rurki ściągamy z
foremek i odstawiamy do ostygnięcia
Krem:
Żółtka ubijamy z cukrem
i cukrem waniliowym aż zbieleją. Dodajemy doń przesiane mąki i łączymy
dokładnie. Powoli wlewamy zagotowane mleko i mieszamy by masa się nie
ścięła i nie powstała „słodka jajecznica”.
Masę wlewamy do garnka
i mieszamy czekając aż się zagotuje (aż bulknie :D) i zgęstnieje.
Budyń przykrywamy folią
spożywczą i odstawiamy do ostygnięcia.

Do rurek możemy użyć
polewy czekoladowej.
Przepis inspirowany był z: https://kuchnialidla.pl/francuskie-rurki-z-kremem
Czekoladę rozpuszczamy w mikrofali lub nad kąpielą wodną i oblewamy nasze rurki
Gotowe rurki dobrze odstawić na noc by smaki się przeżarły, a krem nieco zmiękczył ciasto :D
Smacznego :D
Komentarze
Prześlij komentarz