Racuchy z jabłkami.
Na pewno nie raz
jedliście racuchy usmażone przez mamę bądź babcię. Może nigdy nie robiliście
lub uważacie, że te u mamy są najsmaczniejsze.
Pokażę wam dzisiaj
przepis na pyszne racuchy z jabłkami
To te racuchy,
utożsamiane wręcz ze smakiem dzieciństwa. Najczęściej przygotowuje się je na
drożdżach lub z proszkiem do pieczenia. Wartym uwagi dodatkiem jest woda
gazowana, dzięki której nasze racuchy są bardziej puszyste. Ja częściej
decyduję się na te z proszkiem do pieczenia, robi się je po prostu szybciej…
Składniki:
ok. 250 g mąki pszennej (2 szklanki)
200 ml mleka
100 ml wody gazowanej
1 łyżeczka proszku dopieczenia
2 jajka
skórka z 1 pomarańczy
skórka z 1 pomarańczy
2-3 jabłka
2 łyżki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
cynamon
(ZA NIEDŁUGO POJAWI SIĘ FILMIK)
(ZA NIEDŁUGO POJAWI SIĘ FILMIK)
Wykonanie:
Jabłka obieramy i
kroimy w plastry, oprószamy cynamonem i skrapiamy sokiem z cytryny by nie
sczerniały.

Racuchy nabieramy
chochelką, bądź łyżką, wykładamy na rozgrzany olej i kładziemy pokrojone w plasterki jabłko (jabłko dodane w ten sposób jest bardziej chrupiące). Smażymy na rumiany kolor na oleju.
Odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
Podajemy z cukrem
pudrem :D
Smacznego,
P.F.
Uwagi:
Ciasto można również
przelać przez sito co uczyni, że będzie bardziej gładkie
Komentarze
Prześlij komentarz