Przejdź do głównej zawartości

Racuchy z jabłkami


Racuchy z jabłkami.
Na pewno nie raz jedliście racuchy usmażone przez mamę bądź babcię. Może nigdy nie robiliście lub uważacie, że te u mamy są najsmaczniejsze.
Pokażę wam dzisiaj przepis na pyszne racuchy z jabłkami
To te racuchy, utożsamiane wręcz ze smakiem dzieciństwa. Najczęściej przygotowuje się je na drożdżach lub z proszkiem do pieczenia. Wartym uwagi dodatkiem jest woda gazowana, dzięki której nasze racuchy są bardziej puszyste. Ja częściej decyduję się na te z proszkiem do pieczenia, robi się je po prostu szybciej…
Składniki:
ok. 250 g mąki pszennej (2 szklanki)
200 ml mleka
100 ml wody gazowanej
1 łyżeczka proszku dopieczenia
2 jajka
skórka z 1 pomarańczy
2-3 jabłka
2 łyżki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
cynamon
 (ZA NIEDŁUGO POJAWI SIĘ FILMIK)
Wykonanie:
Jabłka obieramy i kroimy w plastry, oprószamy cynamonem i skrapiamy sokiem z cytryny by nie sczerniały.
Jajka ubijamy z cukrem i odrobiną soli. Dodajemy wodę i połowę mleka. Mieszamy. Dodajemy proszek do pieczenia i stopniowo przesianą mąkę najlepiej ciągle mieszając tak by nie powstały grudki. Wlewamy pozostałe mleko i mieszamy. Ciasto powinno być nieco gęstsze niż na klasyczne naleśniki. Jeżeli ciasto będzie za rzadkie możemy dodać mąki, jeżeli za gęste mleka. Gotowe ciasto odstawiamy na 30 min po to by ciasto "odpoczęło".
Racuchy nabieramy chochelką, bądź łyżką, wykładamy na rozgrzany olej i kładziemy pokrojone w plasterki jabłko (jabłko dodane w ten sposób jest bardziej chrupiące). Smażymy na rumiany kolor na oleju. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
Podajemy z cukrem pudrem :D
Smacznego,
P.F.
Uwagi:
Ciasto można również przelać przez sito co uczyni, że będzie bardziej gładkie











Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kotlet de Volaile

Kotlet de Volaille to danie, które możemy zrobić jeśli chcemy przygotować coś innego na obiad z fileta z kurczaka Składniki: 2 filety z kurczaka 100 g masła Garść pietruszki Sól, pieprz 1 jajko Bułka tarta Wykonanie: Filety z kurczaka przeciąć w połowie prawie do końca. W środek włożyć kawałek masła i pietruszkę. Złożyć i zrolować . Obtoczyć mące jajku i bułce tartej i smażyć na małym ogniu na złoty kolor z obu stron. Podawać np z ziemniakami i sałatą. :D

Najlepsze Tiramisu

Najlepsze Tiramisu To pyszny deser pochodz ący z Włoch, a dokładnie z Wenecji, dzisiaj jeden z najbardziej popularniejszych, kiedyś jedzony przez kochanków. „Tiramisu” oznacza „podnieś mnie”. Gwarantuję, że moja wersja na pewno was uniesie:D. Składniki: 500 g mascarpone 2 opakowania biszkoptów (kocie języczki/ladyfingers) 4 duże jaja (osobno białka i żółtka) 4 łyżki, 2.5 łyżki (60 g+35 g cukru) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) Szczypta soli lub kilka kropel soku z cytryny do usztywnienia białek. Wykonanie: Zrobić espresso lub mocną kawę,(ok. 200 ml) ostudzić. Żółtka wymieszać z cukrem, miskę umieścić nad kąpielą wodną i ubijać do czasu gdy krem będzie ciepły i nieco zbieleje. Przestudzić krem. Ubić białka z 35 g cukru do sztywności. Do serka mascarpone dodawać częściowo ostudzone żółtka, wymieszać razem. Dodać ubite białka i wymieszać delikatnie razem nie tracąc napowietrzenia. Biszkopty namaczać w kawie i wykładać do naczynia lub do pu...

Ciasto z bananami i serkiem mascarpone

Ciasto z bananami i serkiem mascarpone Bardzo dobre ciasto, mocno serowe, w którym banany dodają świeżości a bita śmietana sprawia, że to ciasto zasmakuje każdemu. Jest jednak jedna wada... trzeba czekać przez noc aż się schłodzi. Składniki: Biszkopt: 4 jaja ½ szklanki cukru 4 łyżki mąki pszennej 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej Płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 2 serki mascarpone 500 g 200 ml śmietanki 36% 2 łyżki kajmaku Dodatkowo: 500 ml śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru 2 śmietan-fixy Paczka herbatników maślanych Wykonanie: Ubijamy białka ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier. Do sztywnej piany wrzucamy pojedynczo żółtka i ubijamy do połączenia. Przesiewamy mąkę i mieszamy delikatnie do połączenia. Biszkopt pieczemy ok 25 min w temp. 180'C Krem Ubijamy śmietankę. Dodajemy 2 serki mascarpone i łączymy, dodajemy 2 łyżki kajmaku i łączymy. Biszkopt wykładamy i nasączamy kawą, na to pocięte w grube plastry...