Przejdź do głównej zawartości

Racuchy z jabłkami


Racuchy z jabłkami.
Na pewno nie raz jedliście racuchy usmażone przez mamę bądź babcię. Może nigdy nie robiliście lub uważacie, że te u mamy są najsmaczniejsze.
Pokażę wam dzisiaj przepis na pyszne racuchy z jabłkami
To te racuchy, utożsamiane wręcz ze smakiem dzieciństwa. Najczęściej przygotowuje się je na drożdżach lub z proszkiem do pieczenia. Wartym uwagi dodatkiem jest woda gazowana, dzięki której nasze racuchy są bardziej puszyste. Ja częściej decyduję się na te z proszkiem do pieczenia, robi się je po prostu szybciej…
Składniki:
ok. 250 g mąki pszennej (2 szklanki)
200 ml mleka
100 ml wody gazowanej
1 łyżeczka proszku dopieczenia
2 jajka
skórka z 1 pomarańczy
2-3 jabłka
2 łyżki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
cynamon
 (ZA NIEDŁUGO POJAWI SIĘ FILMIK)
Wykonanie:
Jabłka obieramy i kroimy w plastry, oprószamy cynamonem i skrapiamy sokiem z cytryny by nie sczerniały.
Jajka ubijamy z cukrem i odrobiną soli. Dodajemy wodę i połowę mleka. Mieszamy. Dodajemy proszek do pieczenia i stopniowo przesianą mąkę najlepiej ciągle mieszając tak by nie powstały grudki. Wlewamy pozostałe mleko i mieszamy. Ciasto powinno być nieco gęstsze niż na klasyczne naleśniki. Jeżeli ciasto będzie za rzadkie możemy dodać mąki, jeżeli za gęste mleka. Gotowe ciasto odstawiamy na 30 min po to by ciasto "odpoczęło".
Racuchy nabieramy chochelką, bądź łyżką, wykładamy na rozgrzany olej i kładziemy pokrojone w plasterki jabłko (jabłko dodane w ten sposób jest bardziej chrupiące). Smażymy na rumiany kolor na oleju. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
Podajemy z cukrem pudrem :D
Smacznego,
P.F.
Uwagi:
Ciasto można również przelać przez sito co uczyni, że będzie bardziej gładkie











Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kotlet de Volaile

Kotlet de Volaille to danie, które możemy zrobić jeśli chcemy przygotować coś innego na obiad z fileta z kurczaka Składniki: 2 filety z kurczaka 100 g masła Garść pietruszki Sól, pieprz 1 jajko Bułka tarta Wykonanie: Filety z kurczaka przeciąć w połowie prawie do końca. W środek włożyć kawałek masła i pietruszkę. Złożyć i zrolować . Obtoczyć mące jajku i bułce tartej i smażyć na małym ogniu na złoty kolor z obu stron. Podawać np z ziemniakami i sałatą. :D

Najlepsze Tiramisu

Najlepsze Tiramisu To pyszny deser pochodz ący z Włoch, a dokładnie z Wenecji, dzisiaj jeden z najbardziej popularniejszych, kiedyś jedzony przez kochanków. „Tiramisu” oznacza „podnieś mnie”. Gwarantuję, że moja wersja na pewno was uniesie:D. Składniki: 500 g mascarpone 2 opakowania biszkoptów (kocie języczki/ladyfingers) 4 duże jaja (osobno białka i żółtka) 4 łyżki, 2.5 łyżki (60 g+35 g cukru) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) Szczypta soli lub kilka kropel soku z cytryny do usztywnienia białek. Wykonanie: Zrobić espresso lub mocną kawę,(ok. 200 ml) ostudzić. Żółtka wymieszać z cukrem, miskę umieścić nad kąpielą wodną i ubijać do czasu gdy krem będzie ciepły i nieco zbieleje. Przestudzić krem. Ubić białka z 35 g cukru do sztywności. Do serka mascarpone dodawać częściowo ostudzone żółtka, wymieszać razem. Dodać ubite białka i wymieszać delikatnie razem nie tracąc napowietrzenia. Biszkopty namaczać w kawie i wykładać do naczynia lub do pu...

Panna Cotta z sosem karmelowym

Pyszny, bogaty deser z Włoch. Składniki: 250 ml mleka 250 ml śmietanki 30% 40 g cukru 1 łyżka kawy ziarnista O.5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka żelatyny 6 gr. (Sos karmelowy) 80 g cukru 170 ml śmietanki Szczypta soli Wykonanie: Na patelni rozpuść cukier, odstaw z ognia. Wlej gorącą śmietankę i mieszaj energicznie. Wstaw na mały ogień, dodaj szczyptę soli i mieszaj do zgęstnienia i lekkiego zbrązowienia przez ok 4 min. Sos przełóż do małego opakowania (Panna Cotta) W małej ilości zimnej wody rozpuść żelatynę i odstaw do napęcznienia. Podgrzej mleko, śmietankę i cukier prawie do zagotowania. Zdejmij z ognia dodaj kawę ziarnistą i rozpuszczalną i wymieszaj, przykryj i odstaw na 20 min. Po tym czasie dodaj napęczniała żelatynę i wymieszaj. Przelej przez sito do innego naczynia. Przelej Panna Cotta do 5 szklanek do ok 1/3 wysokości. Wstaw do lodówki na min 4 godz lub najlepiej na całą noc. Tuż przed podaniem podgrzej przez 10 s ...