Przejdź do głównej zawartości

Pulpeciki w sosie pomidorowym


Pulpeciki w sosie pomidorowym
Prawie każdy z nas lubi mięso. Czasami nudzi nam się gdy przygotowujemy je w jeden, sposób. Dzisiaj pokażę wam przepis na pyszne pulpeciki w sosie, które świetnie pasują z makaronami, kaszą lub ziemniakami. Do roboty!!

Składniki:
500 g mięsa mielonego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
Sól, pieprz
1 płaska łyżeczka papryki w proszku
3 łyżki bułki tartej
1 jajko

Sos:
Szklanka bulionu albo wody
350-400 ml przecieru pomidorowego (passaty)
1 łyżeczka oregano
1 łyżka masła

Wykonanie:
Zeszklić na patelni cebulę, dodać czosnek i odrobinę masła. Dodać majeranek i paprykę, wymieszać i chwilę razem podgrzać
Mięso mielone wyrobić z cebulą z przyprawami, bułką tartą, dodać soli i pieprzu do smaku i wyrabiać by odchodziło od  ręki. Wilgotnymi dłońmi uformować małe pulpeciki.
Na oleju lub podsmażyć pulpeciki, wyciągnąć mięso. Na tą samą patelnię wlać bulion i przecier pomidorowy. Dodać 1 łyżkę masła, doprawić oregano, ewentualnie solą i pieprzem. Gotować razem do lekkiego zgęstnięcia ok. 15 min. Do sosu włożyć pulpety i podgrzać parę minut razem.
Można je podać np. z makaronem lub ziemniakami :D

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kotlet de Volaile

Kotlet de Volaille to danie, które możemy zrobić jeśli chcemy przygotować coś innego na obiad z fileta z kurczaka Składniki: 2 filety z kurczaka 100 g masła Garść pietruszki Sól, pieprz 1 jajko Bułka tarta Wykonanie: Filety z kurczaka przeciąć w połowie prawie do końca. W środek włożyć kawałek masła i pietruszkę. Złożyć i zrolować . Obtoczyć mące jajku i bułce tartej i smażyć na małym ogniu na złoty kolor z obu stron. Podawać np z ziemniakami i sałatą. :D

Najlepsze Tiramisu

Najlepsze Tiramisu To pyszny deser pochodz ący z Włoch, a dokładnie z Wenecji, dzisiaj jeden z najbardziej popularniejszych, kiedyś jedzony przez kochanków. „Tiramisu” oznacza „podnieś mnie”. Gwarantuję, że moja wersja na pewno was uniesie:D. Składniki: 500 g mascarpone 2 opakowania biszkoptów (kocie języczki/ladyfingers) 4 duże jaja (osobno białka i żółtka) 4 łyżki, 2.5 łyżki (60 g+35 g cukru) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) Szczypta soli lub kilka kropel soku z cytryny do usztywnienia białek. Wykonanie: Zrobić espresso lub mocną kawę,(ok. 200 ml) ostudzić. Żółtka wymieszać z cukrem, miskę umieścić nad kąpielą wodną i ubijać do czasu gdy krem będzie ciepły i nieco zbieleje. Przestudzić krem. Ubić białka z 35 g cukru do sztywności. Do serka mascarpone dodawać częściowo ostudzone żółtka, wymieszać razem. Dodać ubite białka i wymieszać delikatnie razem nie tracąc napowietrzenia. Biszkopty namaczać w kawie i wykładać do naczynia lub do pu...

Ciasto z bananami i serkiem mascarpone

Ciasto z bananami i serkiem mascarpone Bardzo dobre ciasto, mocno serowe, w którym banany dodają świeżości a bita śmietana sprawia, że to ciasto zasmakuje każdemu. Jest jednak jedna wada... trzeba czekać przez noc aż się schłodzi. Składniki: Biszkopt: 4 jaja ½ szklanki cukru 4 łyżki mąki pszennej 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej Płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 2 serki mascarpone 500 g 200 ml śmietanki 36% 2 łyżki kajmaku Dodatkowo: 500 ml śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru 2 śmietan-fixy Paczka herbatników maślanych Wykonanie: Ubijamy białka ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier. Do sztywnej piany wrzucamy pojedynczo żółtka i ubijamy do połączenia. Przesiewamy mąkę i mieszamy delikatnie do połączenia. Biszkopt pieczemy ok 25 min w temp. 180'C Krem Ubijamy śmietankę. Dodajemy 2 serki mascarpone i łączymy, dodajemy 2 łyżki kajmaku i łączymy. Biszkopt wykładamy i nasączamy kawą, na to pocięte w grube plastry...