Pulpeciki w sosie
pomidorowym
Prawie każdy z nas lubi
mięso. Czasami nudzi nam się gdy przygotowujemy je w jeden, sposób. Dzisiaj
pokażę wam przepis na pyszne pulpeciki w sosie, które świetnie pasują z makaronami,
kaszą lub ziemniakami. Do roboty!!
Składniki:
500 g mięsa mielonego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
Sól, pieprz
1 płaska łyżeczka
papryki w proszku
3 łyżki bułki tartej
1 jajko
Sos:
Szklanka bulionu albo
wody
350-400 ml przecieru
pomidorowego (passaty)
1 łyżeczka oregano
1 łyżka masła
Wykonanie:
Zeszklić na patelni
cebulę, dodać czosnek i odrobinę masła. Dodać majeranek i paprykę, wymieszać i
chwilę razem podgrzać
Mięso mielone wyrobić z
cebulą z przyprawami, bułką tartą, dodać soli i pieprzu do smaku i wyrabiać by
odchodziło od ręki. Wilgotnymi dłońmi
uformować małe pulpeciki.
Na oleju lub podsmażyć
pulpeciki, wyciągnąć mięso. Na tą samą patelnię wlać bulion i przecier pomidorowy.
Dodać 1 łyżkę masła, doprawić oregano, ewentualnie solą i pieprzem. Gotować
razem do lekkiego zgęstnięcia ok. 15 min. Do sosu włożyć pulpety i podgrzać
parę minut razem.
Można je podać np. z
makaronem lub ziemniakami :D
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz