Spaghetti bolognese
Wiem, że wiele osób
kocha spaghetti (ja tak) ale wiem również, że najczęściej kupują gotowe sosy.
Chcę pokazać wam przepis na prawdziwy sos i prawdziwe Spaghetti po włosku. Zapewniam,
że po wypróbowaniu tego przepisu na
pewno nie odkręcicie już sosu ze słoika.
Składniki:
400-500 g mięsa
mielonego
800 ml passaty
podmidorowej
2 łyżki oliwy
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 marchewka
½ szklanki mleka
1 łyżeczka oregano
500 g makaronu
Spaghetti
Wykonanie:
Cebulę szklimy na
oliwie. Dodajemy marchewkę pokrojoną w kostkę i posiekany czosnek. Smażymy
chwilę razem. Dodać mięso, dodać łyżeczkę oregano, i smażyć razem przez ok. 5
min. Wlać mleko i smażyć razem aż trochę mleka wyparuje (ok. 5 min.) Dodajemy
przecier i mieszamy. Możemy dodać płaską łyżeczkę cukru i gotujemy na małym
ogniu przez ok. 1 godz. by sos nam trochę zgęstniał. Doprawiamy solą i
pieprzem.
W osolonej wodzie
gotujemy nasze Spaghetti. Makaron dodajemy do sosu (najlepiej z kilkoma łyżkami
wody z gotowania, która świetnie połączy się z sosem) i mieszamy chwilę.
Wykładamy na głęboki talerz, można posypać serem i jemy.
SMACZNEGO :D
SMACZNEGO :D
Komentarze
Prześlij komentarz