Przejdź do głównej zawartości

Prawdziwe SPAGHETTI BOLOGNESE


Spaghetti bolognese

Wiem, że wiele osób kocha spaghetti (ja tak) ale wiem również, że najczęściej kupują gotowe sosy. Chcę pokazać wam przepis na prawdziwy sos i prawdziwe Spaghetti po włosku. Zapewniam, że po wypróbowaniu  tego przepisu na pewno nie odkręcicie już sosu ze słoika. 

Składniki:
400-500 g mięsa mielonego
800 ml passaty podmidorowej
2 łyżki oliwy
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 marchewka
½ szklanki mleka
1 łyżeczka oregano
500 g makaronu Spaghetti

Wykonanie:
Cebulę szklimy na oliwie. Dodajemy marchewkę pokrojoną w kostkę i posiekany czosnek. Smażymy chwilę razem. Dodać mięso, dodać łyżeczkę oregano, i smażyć razem przez ok. 5 min. Wlać mleko i smażyć razem aż trochę mleka wyparuje (ok. 5 min.) Dodajemy przecier i mieszamy. Możemy dodać płaską łyżeczkę cukru i gotujemy na małym ogniu przez ok. 1 godz. by sos nam trochę zgęstniał. Doprawiamy solą i pieprzem.
W osolonej wodzie gotujemy nasze Spaghetti. Makaron dodajemy do sosu (najlepiej z kilkoma łyżkami wody z gotowania, która świetnie połączy się z sosem) i mieszamy chwilę. Wykładamy na głęboki talerz, można posypać serem i jemy.
SMACZNEGO :D


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kotlet de Volaile

Kotlet de Volaille to danie, które możemy zrobić jeśli chcemy przygotować coś innego na obiad z fileta z kurczaka Składniki: 2 filety z kurczaka 100 g masła Garść pietruszki Sól, pieprz 1 jajko Bułka tarta Wykonanie: Filety z kurczaka przeciąć w połowie prawie do końca. W środek włożyć kawałek masła i pietruszkę. Złożyć i zrolować . Obtoczyć mące jajku i bułce tartej i smażyć na małym ogniu na złoty kolor z obu stron. Podawać np z ziemniakami i sałatą. :D

Najlepsze Tiramisu

Najlepsze Tiramisu To pyszny deser pochodz ący z Włoch, a dokładnie z Wenecji, dzisiaj jeden z najbardziej popularniejszych, kiedyś jedzony przez kochanków. „Tiramisu” oznacza „podnieś mnie”. Gwarantuję, że moja wersja na pewno was uniesie:D. Składniki: 500 g mascarpone 2 opakowania biszkoptów (kocie języczki/ladyfingers) 4 duże jaja (osobno białka i żółtka) 4 łyżki, 2.5 łyżki (60 g+35 g cukru) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) Szczypta soli lub kilka kropel soku z cytryny do usztywnienia białek. Wykonanie: Zrobić espresso lub mocną kawę,(ok. 200 ml) ostudzić. Żółtka wymieszać z cukrem, miskę umieścić nad kąpielą wodną i ubijać do czasu gdy krem będzie ciepły i nieco zbieleje. Przestudzić krem. Ubić białka z 35 g cukru do sztywności. Do serka mascarpone dodawać częściowo ostudzone żółtka, wymieszać razem. Dodać ubite białka i wymieszać delikatnie razem nie tracąc napowietrzenia. Biszkopty namaczać w kawie i wykładać do naczynia lub do pu...

Panna Cotta z sosem karmelowym

Pyszny, bogaty deser z Włoch. Składniki: 250 ml mleka 250 ml śmietanki 30% 40 g cukru 1 łyżka kawy ziarnista O.5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka żelatyny 6 gr. (Sos karmelowy) 80 g cukru 170 ml śmietanki Szczypta soli Wykonanie: Na patelni rozpuść cukier, odstaw z ognia. Wlej gorącą śmietankę i mieszaj energicznie. Wstaw na mały ogień, dodaj szczyptę soli i mieszaj do zgęstnienia i lekkiego zbrązowienia przez ok 4 min. Sos przełóż do małego opakowania (Panna Cotta) W małej ilości zimnej wody rozpuść żelatynę i odstaw do napęcznienia. Podgrzej mleko, śmietankę i cukier prawie do zagotowania. Zdejmij z ognia dodaj kawę ziarnistą i rozpuszczalną i wymieszaj, przykryj i odstaw na 20 min. Po tym czasie dodaj napęczniała żelatynę i wymieszaj. Przelej przez sito do innego naczynia. Przelej Panna Cotta do 5 szklanek do ok 1/3 wysokości. Wstaw do lodówki na min 4 godz lub najlepiej na całą noc. Tuż przed podaniem podgrzej przez 10 s ...