Przejdź do głównej zawartości

Prawdziwe SPAGHETTI BOLOGNESE


Spaghetti bolognese

Wiem, że wiele osób kocha spaghetti (ja tak) ale wiem również, że najczęściej kupują gotowe sosy. Chcę pokazać wam przepis na prawdziwy sos i prawdziwe Spaghetti po włosku. Zapewniam, że po wypróbowaniu  tego przepisu na pewno nie odkręcicie już sosu ze słoika. 

Składniki:
400-500 g mięsa mielonego
800 ml passaty podmidorowej
2 łyżki oliwy
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 marchewka
½ szklanki mleka
1 łyżeczka oregano
500 g makaronu Spaghetti

Wykonanie:
Cebulę szklimy na oliwie. Dodajemy marchewkę pokrojoną w kostkę i posiekany czosnek. Smażymy chwilę razem. Dodać mięso, dodać łyżeczkę oregano, i smażyć razem przez ok. 5 min. Wlać mleko i smażyć razem aż trochę mleka wyparuje (ok. 5 min.) Dodajemy przecier i mieszamy. Możemy dodać płaską łyżeczkę cukru i gotujemy na małym ogniu przez ok. 1 godz. by sos nam trochę zgęstniał. Doprawiamy solą i pieprzem.
W osolonej wodzie gotujemy nasze Spaghetti. Makaron dodajemy do sosu (najlepiej z kilkoma łyżkami wody z gotowania, która świetnie połączy się z sosem) i mieszamy chwilę. Wykładamy na głęboki talerz, można posypać serem i jemy.
SMACZNEGO :D


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kotlet de Volaile

Kotlet de Volaille to danie, które możemy zrobić jeśli chcemy przygotować coś innego na obiad z fileta z kurczaka Składniki: 2 filety z kurczaka 100 g masła Garść pietruszki Sól, pieprz 1 jajko Bułka tarta Wykonanie: Filety z kurczaka przeciąć w połowie prawie do końca. W środek włożyć kawałek masła i pietruszkę. Złożyć i zrolować . Obtoczyć mące jajku i bułce tartej i smażyć na małym ogniu na złoty kolor z obu stron. Podawać np z ziemniakami i sałatą. :D

Najlepsze Tiramisu

Najlepsze Tiramisu To pyszny deser pochodz ący z Włoch, a dokładnie z Wenecji, dzisiaj jeden z najbardziej popularniejszych, kiedyś jedzony przez kochanków. „Tiramisu” oznacza „podnieś mnie”. Gwarantuję, że moja wersja na pewno was uniesie:D. Składniki: 500 g mascarpone 2 opakowania biszkoptów (kocie języczki/ladyfingers) 4 duże jaja (osobno białka i żółtka) 4 łyżki, 2.5 łyżki (60 g+35 g cukru) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) Szczypta soli lub kilka kropel soku z cytryny do usztywnienia białek. Wykonanie: Zrobić espresso lub mocną kawę,(ok. 200 ml) ostudzić. Żółtka wymieszać z cukrem, miskę umieścić nad kąpielą wodną i ubijać do czasu gdy krem będzie ciepły i nieco zbieleje. Przestudzić krem. Ubić białka z 35 g cukru do sztywności. Do serka mascarpone dodawać częściowo ostudzone żółtka, wymieszać razem. Dodać ubite białka i wymieszać delikatnie razem nie tracąc napowietrzenia. Biszkopty namaczać w kawie i wykładać do naczynia lub do pu...

Ciasto z bananami i serkiem mascarpone

Ciasto z bananami i serkiem mascarpone Bardzo dobre ciasto, mocno serowe, w którym banany dodają świeżości a bita śmietana sprawia, że to ciasto zasmakuje każdemu. Jest jednak jedna wada... trzeba czekać przez noc aż się schłodzi. Składniki: Biszkopt: 4 jaja ½ szklanki cukru 4 łyżki mąki pszennej 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej Płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 2 serki mascarpone 500 g 200 ml śmietanki 36% 2 łyżki kajmaku Dodatkowo: 500 ml śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru 2 śmietan-fixy Paczka herbatników maślanych Wykonanie: Ubijamy białka ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier. Do sztywnej piany wrzucamy pojedynczo żółtka i ubijamy do połączenia. Przesiewamy mąkę i mieszamy delikatnie do połączenia. Biszkopt pieczemy ok 25 min w temp. 180'C Krem Ubijamy śmietankę. Dodajemy 2 serki mascarpone i łączymy, dodajemy 2 łyżki kajmaku i łączymy. Biszkopt wykładamy i nasączamy kawą, na to pocięte w grube plastry...