Przejdź do głównej zawartości

OBWARZANKI JAK Z KRAKOWA!!!



OBWARZANKI JAK Z KRAKOWA!!!

Kiedy byliście ostatnio w Krakowie? Dawno?  Czy też uważacie, że pobyt w tym mieście trzeba zwieńczyć zjedzeniem obwarzanka. Obok zabytków Krakowa to jedna z najbardziej rozpoznawalnych cech „Krakusów”. Dzięki temu przepisowi możecie się poczuć jak na rynku w Krakowie…

Składniki:
500 g mąki pszennej
30 g -2 łyżki cukru
7-8 g soli
40 g roztopionego ostudzonego masła
250 ml letniej wody i mleka (po połowie)
1 jajko
Woda do obwarzenia

Wykonanie:

Łączymy drożdże z letnim mlekiem i wodą mieszamy  do rozpuszczenia drożdży.
Do miski przesiewamy mąkę, wsypujemy cukier, sól i jajko.
Dodajemy płyn z drożdżami i zaczynamy miesić ciasto. Dodajemy masło i wyrabiamy na gładkie ciasto.
Przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości ok 1 godz.
Wyrośnięte Ciasto dzielimy na ok. 8 równych części (ok. 100 g każdy kawałek)
Każdy kawałek rozpłaszczamy i formujemy cienki długi wałek ( nie należy się śpieszyć bo ciasto może się „ściągać”, należy robić przerwy by łatwiej dało nam się je rozkulać)
Takie wałeczki zwijamy w połowie i zwijamy w warkocz.
Dwa końce łączymy ze sobą by powstał okrągły obwarzanek.
Gotowe obwarzanki odstawiamy do podrośnięcia na oprószony mąką blat na ok. 20 min.
W tym czasie zagotowujemy wodę w szerokim garnku ze szczyptą soli i łyżką cukru.
„Obwarzamy” czyli obgotowujemy nasze obwarzanki ok. 2 min każdy.
Przekładamy na formę do pieczenia smarujemy jajkiem i oprószamy np. sezamem, makiem, cukrem, solą.
Pieczemy ok. 30 min. W temp. 180’C lepiej sprawdzić po 20 min. (w zależności od tego jak długo obwarzaliśmy).
Życzę smacznego :D



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kotlet de Volaile

Kotlet de Volaille to danie, które możemy zrobić jeśli chcemy przygotować coś innego na obiad z fileta z kurczaka Składniki: 2 filety z kurczaka 100 g masła Garść pietruszki Sól, pieprz 1 jajko Bułka tarta Wykonanie: Filety z kurczaka przeciąć w połowie prawie do końca. W środek włożyć kawałek masła i pietruszkę. Złożyć i zrolować . Obtoczyć mące jajku i bułce tartej i smażyć na małym ogniu na złoty kolor z obu stron. Podawać np z ziemniakami i sałatą. :D

Najlepsze Tiramisu

Najlepsze Tiramisu To pyszny deser pochodz ący z Włoch, a dokładnie z Wenecji, dzisiaj jeden z najbardziej popularniejszych, kiedyś jedzony przez kochanków. „Tiramisu” oznacza „podnieś mnie”. Gwarantuję, że moja wersja na pewno was uniesie:D. Składniki: 500 g mascarpone 2 opakowania biszkoptów (kocie języczki/ladyfingers) 4 duże jaja (osobno białka i żółtka) 4 łyżki, 2.5 łyżki (60 g+35 g cukru) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) Szczypta soli lub kilka kropel soku z cytryny do usztywnienia białek. Wykonanie: Zrobić espresso lub mocną kawę,(ok. 200 ml) ostudzić. Żółtka wymieszać z cukrem, miskę umieścić nad kąpielą wodną i ubijać do czasu gdy krem będzie ciepły i nieco zbieleje. Przestudzić krem. Ubić białka z 35 g cukru do sztywności. Do serka mascarpone dodawać częściowo ostudzone żółtka, wymieszać razem. Dodać ubite białka i wymieszać delikatnie razem nie tracąc napowietrzenia. Biszkopty namaczać w kawie i wykładać do naczynia lub do pu...

Ciasto z bananami i serkiem mascarpone

Ciasto z bananami i serkiem mascarpone Bardzo dobre ciasto, mocno serowe, w którym banany dodają świeżości a bita śmietana sprawia, że to ciasto zasmakuje każdemu. Jest jednak jedna wada... trzeba czekać przez noc aż się schłodzi. Składniki: Biszkopt: 4 jaja ½ szklanki cukru 4 łyżki mąki pszennej 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej Płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 2 serki mascarpone 500 g 200 ml śmietanki 36% 2 łyżki kajmaku Dodatkowo: 500 ml śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru 2 śmietan-fixy Paczka herbatników maślanych Wykonanie: Ubijamy białka ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier. Do sztywnej piany wrzucamy pojedynczo żółtka i ubijamy do połączenia. Przesiewamy mąkę i mieszamy delikatnie do połączenia. Biszkopt pieczemy ok 25 min w temp. 180'C Krem Ubijamy śmietankę. Dodajemy 2 serki mascarpone i łączymy, dodajemy 2 łyżki kajmaku i łączymy. Biszkopt wykładamy i nasączamy kawą, na to pocięte w grube plastry...