OBWARZANKI
JAK Z KRAKOWA!!!
Kiedy
byliście ostatnio w Krakowie? Dawno? Czy
też uważacie, że pobyt w tym mieście trzeba zwieńczyć zjedzeniem obwarzanka.
Obok zabytków Krakowa to jedna z najbardziej rozpoznawalnych cech „Krakusów”.
Dzięki temu przepisowi możecie się poczuć jak na rynku w Krakowie…
Składniki:
500 g
mąki pszennej
30 g -2
łyżki cukru
7-8 g soli
40 g
roztopionego ostudzonego masła
250 ml
letniej wody i mleka (po połowie)
1 jajko
Woda do obwarzenia
Wykonanie:
Łączymy
drożdże z letnim mlekiem i wodą mieszamy
do rozpuszczenia drożdży.
Do miski
przesiewamy mąkę, wsypujemy cukier, sól i jajko.
Dodajemy
płyn z drożdżami i zaczynamy miesić ciasto. Dodajemy masło i wyrabiamy na
gładkie ciasto.
Przykrywamy
i odstawiamy do podwojenia objętości ok 1 godz.
Wyrośnięte
Ciasto dzielimy na ok. 8 równych części (ok. 100 g każdy kawałek)
Każdy
kawałek rozpłaszczamy i formujemy cienki długi wałek ( nie należy się śpieszyć bo
ciasto może się „ściągać”, należy robić przerwy by łatwiej dało nam się je
rozkulać)
Takie
wałeczki zwijamy w połowie i zwijamy w warkocz.
Dwa
końce łączymy ze sobą by powstał okrągły obwarzanek.
Gotowe
obwarzanki odstawiamy do podrośnięcia na oprószony mąką blat na ok. 20 min.
W tym
czasie zagotowujemy wodę w szerokim garnku ze szczyptą soli i łyżką cukru.
„Obwarzamy”
czyli obgotowujemy nasze obwarzanki ok. 2 min każdy.
Przekładamy
na formę do pieczenia smarujemy jajkiem i oprószamy np. sezamem, makiem,
cukrem, solą.
Pieczemy
ok. 30 min. W temp. 180’C lepiej sprawdzić po 20 min. (w zależności od tego jak
długo obwarzaliśmy).
Życzę
smacznego :D
Komentarze
Prześlij komentarz