Pierogi, Pierożki.. ach czy ktoś ich nie lubi?! To jedno z tych tradycyjnych dań, które nigdy się nie nudzą. Jest wiele wersji tego dania lecz najbardziej popularna jest ta klasyczna i bardzo smaczna... Dziś pokażę wam jak zrobić prosto zrobić pierogi by były świetne... :D
Przede wszystkim Pierogi ruskie jeśli mają być dobre to muszą być dobrze doprawione, i charakterne a ciasto odpowiednio cienkie i smaczne to tylko tyle i aż tyle, musimy pamiętać zatem, że danie z tak niewielu składników musi być wykonane ze smakiem i uwagą, by gotowe pierogi odpłaciły nam się pysznym smakiem
Składniki:
500 mąki
pszennej (można zrobić z 450 g mąki
pszennej i 50 g mąki gryczanej)
200 ml
wody
40 g
masła
60 ml
mleka
szczypta
soli
Farsz:
1 kg
ugotowanych i ubitych ziemniaków
500 g
twarogu
2 cebule
przysmażone
Sól
Pieprz
Wykonanie:
Mąkę
przesiewamy do miski doprawiamy szczyptą soli, w tym czasie podgrzewamy mleko,
wodę i masło. Ciepły lecz nie gorący płyn wlewamy do mąki i zaczynamy wyrabiać.
Przekładamy
na blat i wyrabiamy ok. 5 min. aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Gotowe
przykrywamy folią spożywczą bądź ściereczką na 30 min. by ciasto się
zrelaksowało.
Farsz:
Gotujemy
ziemniaki w osolonej wodzie. Tłuczemy doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy
usmażoną na maśle cebulę. Mieszamy
Odstawiamy
ziemniaki do wystygnięcia i już wystygłe łączymy z twarogiem.
Ciasto
po tym czasie dzielimy na 3 części i wałkujemy dosyć cienko.
Nakładamy
łyżeczką dość dużo farszu by było go
czuć.
Zlepione
pierogi gotujemy we wrzącej osolone wodzie ok 1 min od momentu gdy wypłyną.
Możemy podawać np. z cebulką lub skwarkami
Życzę
smacznego :D
Komentarze
Prześlij komentarz