Moja Owsianka
Owsianka czyli Porridge to bardzo popularna opcja na śniadanie w Wielkiej Brytanii. Dzięki temu, że jest bardzo zdrowa zdobywa coraz większą popularność w Polsce. Ja bardzo ją lubię nie tylko na śniadanie, szczególnie z dodatkami.
Składniki:
1 kubek płatków
owsianych
2,5 kubka wody
Szczypta soli
3 łyżeczki cukru
Łyżeczka wiórków kokosowych
cynamon
0,5 banana pokrojonego w plasterki
Garść rodzynek, lub
żurawiny
Mleko
Przygotowanie:
Do garnka dajemy wodę i
płatki. Wsypujemy odrobinę soli. Gotujemy na średnim ogniu do zagotowania się,
zmniejszamy ogień, dodajemy cynamon, cukier, banana, żurawinę. Mieszamy.
Gotujemy przez ok 4 min tak by nasza owsianka zgęstniała. Wlewamy 100 ml
mleka, mieszamy i gotujemy jeszcze ok 2-3 min. Gotową owsiankę można posypać
cukrem trzcinowym dzięki czemu stworzy nam się taki fajny karmel na wierzchu.
Komentarze
Prześlij komentarz