Makowiec
Wspaniałe ciasto na święte bądź „na niedzielę”. Jest
proste i bardzo smaczne.
Składniki:
500 g mąki pszennej
4 żółtka i 1 całe jajo
150 g
rozpuszczonego ostudzonego masła
5 łyżek cukru
Szczypta soli
Łyżka cukru waniliowego
30 g drożdży
200 ml mleka
1 puszka gotowej masy makowej
Przygotowanie:
Przygotować rozczyn z letniego mleka łyżeczki cukru
i łyżki mąki.
Odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 min.
Przesiać mąkę do miski, wsypać cukier i sól. Dodać
żółtka i jaja oraz wyrośnięty rozczyn.
Zacząć wyrabiać. Po chwili dodać roztopione
ostudzone masło i dalej wyrabiać ok 10 min.
Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia i
podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i dzielimy
na 2 części, każdą z nich wałkujemy na prostokąt i wykładamy masę makową. Zwijamy
od góry do dołu jak struclę.
Makowce smarujemy białkiem i odstawiamy do
podrośnięcia ok . 20-30 min.
Pieczemy w temp. 180’C przez ok 45 min.
Lukier:
1 białko
Cukier puder
Do białka dodać taką ilość cukru pudru by powstał
dość gęsty lukier
Ostudzone makowce lukrujemy i przystrajamy
kandyzowaną skórką pomarańczową.
Smacznego :D




Komentarze
Prześlij komentarz