Kotlet mielony vel
Sznycel
Kotlet mielony
Nie ma chyba nic
bardziej klasycznego w polskiej kuchni od klasycznego mielonego z ziemniakami. To danie jest przykładem, który
pokazuje, że tradycyjnie to (oprócz tłusto) również bardzo smacznie. Ja
jednak do tej tradycji dodałem coś od siebie, mianowicie paprykę wędzoną. Uważam, że świetnie
pasuje ona do mięsa, dodając dodatkowego
smaku i aromatu.
Klasyka polskiej kuchni
– na południu zwany Sznyclem
Składniki:
500 g mięsa mielonego
wieprzowo-wołowego
1 kajzerka moczona w
mleku
Sól
Pieprz
1 jajko
woda
1 cebula, 2 ząbki
czosnku
Oregano
Papryka mielona
Wykonanie:
Bułkę zalewamy mlekiem
by nasiąkła i zmiękła. Mięso wkładamy do miski.
Smażymy na maśle pokrojoną w kostkę cebulkę i 2 przeciśnięte ząbki czosnku. Dodajemy płaską łyżeczkę oregano, łyżeczkę papryki wędzonej, ma ona wspaniały aromat.
Odstawiamy do lekkiego
ostudzenia.
Do mięsa dodajemy namoczoną
przeciśniętą bułkę, cebulkę z przyprawami, jajko, sól, pieprz i zaczynamy
wyrabiać masę. Można dodać po trosze parę łyżek wody by mięso było
wilgotniejsze. Wyrabiamy. Jeśli mięso jest zbyt miękkie można dodać trochę
bułki tartej. Masa powinna odchodzić od ręki.
Z mięsa formujemy
okrągłe kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej.
Obtoczone sznycle
smażymy najlepiej na smalcu (może być też olej) na złoty kolor z obu stron.
Podajemy z czym macie ochotę, np. z ziemniakami i ogórkiem, jak u mnie J
Życzę smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz