Przejdź do głównej zawartości

Kotlety mielone


Kotlet mielony vel Sznycel

Kotlet mielony
Nie ma chyba nic bardziej klasycznego w polskiej kuchni od klasycznego mielonego z ziemniakami. To danie jest przykładem, który pokazuje, że tradycyjnie to (oprócz tłusto) również bardzo smacznie. Ja jednak do tej tradycji dodałem coś od siebie, mianowicie paprykę wędzoną. Uważam, że świetnie pasuje ona do mięsa, dodając dodatkowego smaku i aromatu.

Klasyka polskiej kuchni – na południu zwany Sznyclem

Składniki:
500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 kajzerka moczona w mleku
Sól
Pieprz
1 jajko
woda
1 cebula, 2 ząbki czosnku
Oregano
Papryka mielona

Wykonanie:
Bułkę zalewamy mlekiem by nasiąkła i zmiękła. Mięso wkładamy do miski.
Smażymy na maśle pokrojoną w kostkę cebulkę i 2 przeciśnięte ząbki czosnku. Dodajemy płaską łyżeczkę oregano, łyżeczkę papryki wędzonej, ma ona wspaniały aromat.
Odstawiamy do lekkiego ostudzenia.
Do mięsa dodajemy namoczoną przeciśniętą bułkę, cebulkę z przyprawami, jajko, sól, pieprz i zaczynamy wyrabiać masę. Można dodać po trosze parę łyżek wody by mięso było wilgotniejsze. Wyrabiamy. Jeśli mięso jest zbyt miękkie można dodać trochę bułki tartej. Masa powinna odchodzić od ręki.
Z mięsa formujemy okrągłe kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej.

Obtoczone sznycle smażymy najlepiej na smalcu (może być też olej) na złoty kolor z obu stron. Podajemy z czym macie ochotę, np. z ziemniakami i ogórkiem, jak u mnie J
Życzę smacznego

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kotlet de Volaile

Kotlet de Volaille to danie, które możemy zrobić jeśli chcemy przygotować coś innego na obiad z fileta z kurczaka Składniki: 2 filety z kurczaka 100 g masła Garść pietruszki Sól, pieprz 1 jajko Bułka tarta Wykonanie: Filety z kurczaka przeciąć w połowie prawie do końca. W środek włożyć kawałek masła i pietruszkę. Złożyć i zrolować . Obtoczyć mące jajku i bułce tartej i smażyć na małym ogniu na złoty kolor z obu stron. Podawać np z ziemniakami i sałatą. :D

Najlepsze Tiramisu

Najlepsze Tiramisu To pyszny deser pochodz ący z Włoch, a dokładnie z Wenecji, dzisiaj jeden z najbardziej popularniejszych, kiedyś jedzony przez kochanków. „Tiramisu” oznacza „podnieś mnie”. Gwarantuję, że moja wersja na pewno was uniesie:D. Składniki: 500 g mascarpone 2 opakowania biszkoptów (kocie języczki/ladyfingers) 4 duże jaja (osobno białka i żółtka) 4 łyżki, 2.5 łyżki (60 g+35 g cukru) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) Szczypta soli lub kilka kropel soku z cytryny do usztywnienia białek. Wykonanie: Zrobić espresso lub mocną kawę,(ok. 200 ml) ostudzić. Żółtka wymieszać z cukrem, miskę umieścić nad kąpielą wodną i ubijać do czasu gdy krem będzie ciepły i nieco zbieleje. Przestudzić krem. Ubić białka z 35 g cukru do sztywności. Do serka mascarpone dodawać częściowo ostudzone żółtka, wymieszać razem. Dodać ubite białka i wymieszać delikatnie razem nie tracąc napowietrzenia. Biszkopty namaczać w kawie i wykładać do naczynia lub do pu...

Panna Cotta z sosem karmelowym

Pyszny, bogaty deser z Włoch. Składniki: 250 ml mleka 250 ml śmietanki 30% 40 g cukru 1 łyżka kawy ziarnista O.5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka żelatyny 6 gr. (Sos karmelowy) 80 g cukru 170 ml śmietanki Szczypta soli Wykonanie: Na patelni rozpuść cukier, odstaw z ognia. Wlej gorącą śmietankę i mieszaj energicznie. Wstaw na mały ogień, dodaj szczyptę soli i mieszaj do zgęstnienia i lekkiego zbrązowienia przez ok 4 min. Sos przełóż do małego opakowania (Panna Cotta) W małej ilości zimnej wody rozpuść żelatynę i odstaw do napęcznienia. Podgrzej mleko, śmietankę i cukier prawie do zagotowania. Zdejmij z ognia dodaj kawę ziarnistą i rozpuszczalną i wymieszaj, przykryj i odstaw na 20 min. Po tym czasie dodaj napęczniała żelatynę i wymieszaj. Przelej przez sito do innego naczynia. Przelej Panna Cotta do 5 szklanek do ok 1/3 wysokości. Wstaw do lodówki na min 4 godz lub najlepiej na całą noc. Tuż przed podaniem podgrzej przez 10 s ...