Placki ziemniaczane
To bardzo popularne,
klasyczne dla polskiej kuchni danie, u
mnie w nieklasycznej wersji, bowiem z dodatkami, które znacznie ubogacają ich
smak.
Placki ziemniaczane
powinny być chrupiące, dobrze doprawione i co najważniejsze SMACZNE :D
Te są pyszne i z dodatkiem papryki wędzonej, bez której od niedawna praktycznie nie mogę się obyć (niczym Karol Okrasa bez kolendry) :D
Te są pyszne i z dodatkiem papryki wędzonej, bez której od niedawna praktycznie nie mogę się obyć (niczym Karol Okrasa bez kolendry) :D
Składniki:
Ziemniaki 1 kg
1 cebula
2 duże ząbki czosnku
1 jajko
2-3 łyżki mąki
Kawałek papryki czerwonej drobno posiekanej (ok. 1/5)
½ łyżeczki proszku do
pieczenia (dzięki temu będą bardziej puszyste)
sól
pieprz,
proszek do pieczenia
papryka wędzona płaska
łyżeczka
kucharek szczypta
(opcjonalnie chili
pieprz cayenne)
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy i
ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Czekamy chwilę i odlewamy z nich wodę.
Dodajemy drobno pokrojoną cebulę, przeciśnięty czosnek, posiekaną czerwoną paprykę.
Wbijamy jajko, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, i wszystkie przyprawy, warto spróbować czy jest dobrze doprawione. Ciasto powinno mieć konsystencję
śmietany.
Smażymy z obu stron na
rumiany kolor.
Podajemy np. z kwaśną śmietaną, koperkiem, jak wolicie :D
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz