Croissants
Witajcie kochani.
Na moim blogu widzieliście już przepis na croissanty francuskie. Stwierdziłem jednak, że są one bardzo czasochłonne (2dni) co może niektórych „odstraszyć.
Dzisiaj pokażę wam o wiele bardziej skróconą wersję, choć równie pyszną :D
Składniki:
500 g mąki (u mnie typ 650) ok. 4 szklanek
200 ml wody
50 ml mleka
30 g drożdży lub 7 g drożdży suszonych
60 g cukru (ok. 4 łyżek)
10 g soli (ok. 2 łyżeczki)
100 miękkiego masła (do ciasta)
250 g miękkiego masła (do wałkowania)
Wykonanie:
Przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i sól i mieszamy razem .Mleko i wodę lekko podgrzewamy. Rozpuszczamy w nich drożdże (rozczyn nie jest tu konieczny). Wlewamy płyn do mąki i zaczynamy chwilę wyrabiać. Po krótkim wyrobieniu dodajemy miękkie masło i wyrabiamy przez ok 5 min aż ciasto będzie gładkie.
Odstawiamy do wyrośnięcia aż podwoi objętość, ok. 1 godz.
Ciasto przekładamy na blat, spłaszczamy i zwijamy w prostokąt. Wstawiamy do lodówki na 1 godz. Między czasie 250 masła kładziemy między papier do pieczenia i rozpłaszczamy nieco w prostokąt. Wkładamy na chwilę do lodówki.
Ciasto wyciągamy z lodówki i na oprószonym mąką blacie wałkujemy w prostokąt. Kładziemy na jego połowie miękkie masło, przykrywamy drugą częścią ciasta i wałkujemy na dość duży prostokąt. Zwijamy na cztery, po czym jeszcze raz wałkujemy w prostokąt zwijamy na trzy i wkładamy do lodówki na 1godz.
Ciasto dzielimy na pół i wałkujemy na prostokąt o wymiarach ok. 18x9 cm na grubość 3 mm. Zwijamy w rogaliki. Smarujemy jajkiem i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Po tym czasie smarujemy raz jeszcze i pieczemy w temp. 190’C przez ok. 20-25 min
Smacznego. :D
Komentarze
Prześlij komentarz