Przejdź do głównej zawartości

Croissants


Croissants
Witajcie kochani.
Na moim blogu widzieliście już przepis na croissanty francuskie. Stwierdziłem jednak, że są one bardzo czasochłonne (2dni) co może niektórych „odstraszyć.
Dzisiaj pokażę wam o wiele bardziej skróconą wersję, choć równie pyszną :D

Składniki:
500 g mąki (u mnie typ 650) ok. 4 szklanek
200 ml wody
50 ml mleka
30 g drożdży lub 7 g drożdży suszonych
60 g cukru (ok. 4 łyżek)
10 g soli (ok. 2 łyżeczki)
100 miękkiego masła (do ciasta)
250 g miękkiego masła (do wałkowania)

Wykonanie:
 Przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i sól i mieszamy razem .Mleko i wodę lekko podgrzewamy. Rozpuszczamy w nich drożdże (rozczyn nie jest tu konieczny). Wlewamy płyn do mąki i zaczynamy chwilę wyrabiać. Po krótkim wyrobieniu dodajemy miękkie masło i wyrabiamy przez ok 5 min aż ciasto będzie gładkie.
Odstawiamy do wyrośnięcia aż podwoi objętość, ok. 1 godz.
Ciasto przekładamy na blat, spłaszczamy i zwijamy w prostokąt. Wstawiamy do lodówki na 1 godz. Między czasie 250 masła kładziemy między papier do pieczenia i rozpłaszczamy nieco w prostokąt. Wkładamy na chwilę do lodówki.
Ciasto wyciągamy z lodówki i na oprószonym mąką blacie wałkujemy w prostokąt. Kładziemy na jego połowie miękkie masło, przykrywamy drugą częścią ciasta i wałkujemy na dość duży prostokąt. Zwijamy na cztery, po czym jeszcze raz wałkujemy w prostokąt zwijamy na trzy i wkładamy do lodówki na 1godz.
Ciasto dzielimy na pół i wałkujemy na prostokąt o wymiarach ok. 18x9 cm na grubość 3 mm. Zwijamy w rogaliki. Smarujemy jajkiem i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Po tym czasie smarujemy raz jeszcze i pieczemy w temp. 190’C przez ok. 20-25 min
Smacznego. :D



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kotlet de Volaile

Kotlet de Volaille to danie, które możemy zrobić jeśli chcemy przygotować coś innego na obiad z fileta z kurczaka Składniki: 2 filety z kurczaka 100 g masła Garść pietruszki Sól, pieprz 1 jajko Bułka tarta Wykonanie: Filety z kurczaka przeciąć w połowie prawie do końca. W środek włożyć kawałek masła i pietruszkę. Złożyć i zrolować . Obtoczyć mące jajku i bułce tartej i smażyć na małym ogniu na złoty kolor z obu stron. Podawać np z ziemniakami i sałatą. :D

Najlepsze Tiramisu

Najlepsze Tiramisu To pyszny deser pochodz ący z Włoch, a dokładnie z Wenecji, dzisiaj jeden z najbardziej popularniejszych, kiedyś jedzony przez kochanków. „Tiramisu” oznacza „podnieś mnie”. Gwarantuję, że moja wersja na pewno was uniesie:D. Składniki: 500 g mascarpone 2 opakowania biszkoptów (kocie języczki/ladyfingers) 4 duże jaja (osobno białka i żółtka) 4 łyżki, 2.5 łyżki (60 g+35 g cukru) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) Szczypta soli lub kilka kropel soku z cytryny do usztywnienia białek. Wykonanie: Zrobić espresso lub mocną kawę,(ok. 200 ml) ostudzić. Żółtka wymieszać z cukrem, miskę umieścić nad kąpielą wodną i ubijać do czasu gdy krem będzie ciepły i nieco zbieleje. Przestudzić krem. Ubić białka z 35 g cukru do sztywności. Do serka mascarpone dodawać częściowo ostudzone żółtka, wymieszać razem. Dodać ubite białka i wymieszać delikatnie razem nie tracąc napowietrzenia. Biszkopty namaczać w kawie i wykładać do naczynia lub do pu...

Panna Cotta z sosem karmelowym

Pyszny, bogaty deser z Włoch. Składniki: 250 ml mleka 250 ml śmietanki 30% 40 g cukru 1 łyżka kawy ziarnista O.5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka żelatyny 6 gr. (Sos karmelowy) 80 g cukru 170 ml śmietanki Szczypta soli Wykonanie: Na patelni rozpuść cukier, odstaw z ognia. Wlej gorącą śmietankę i mieszaj energicznie. Wstaw na mały ogień, dodaj szczyptę soli i mieszaj do zgęstnienia i lekkiego zbrązowienia przez ok 4 min. Sos przełóż do małego opakowania (Panna Cotta) W małej ilości zimnej wody rozpuść żelatynę i odstaw do napęcznienia. Podgrzej mleko, śmietankę i cukier prawie do zagotowania. Zdejmij z ognia dodaj kawę ziarnistą i rozpuszczalną i wymieszaj, przykryj i odstaw na 20 min. Po tym czasie dodaj napęczniała żelatynę i wymieszaj. Przelej przez sito do innego naczynia. Przelej Panna Cotta do 5 szklanek do ok 1/3 wysokości. Wstaw do lodówki na min 4 godz lub najlepiej na całą noc. Tuż przed podaniem podgrzej przez 10 s ...