Przejdź do głównej zawartości

Croissants


Croissants
Witajcie kochani.
Na moim blogu widzieliście już przepis na croissanty francuskie. Stwierdziłem jednak, że są one bardzo czasochłonne (2dni) co może niektórych „odstraszyć.
Dzisiaj pokażę wam o wiele bardziej skróconą wersję, choć równie pyszną :D

Składniki:
500 g mąki (u mnie typ 650) ok. 4 szklanek
200 ml wody
50 ml mleka
30 g drożdży lub 7 g drożdży suszonych
60 g cukru (ok. 4 łyżek)
10 g soli (ok. 2 łyżeczki)
100 miękkiego masła (do ciasta)
250 g miękkiego masła (do wałkowania)

Wykonanie:
 Przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i sól i mieszamy razem .Mleko i wodę lekko podgrzewamy. Rozpuszczamy w nich drożdże (rozczyn nie jest tu konieczny). Wlewamy płyn do mąki i zaczynamy chwilę wyrabiać. Po krótkim wyrobieniu dodajemy miękkie masło i wyrabiamy przez ok 5 min aż ciasto będzie gładkie.
Odstawiamy do wyrośnięcia aż podwoi objętość, ok. 1 godz.
Ciasto przekładamy na blat, spłaszczamy i zwijamy w prostokąt. Wstawiamy do lodówki na 1 godz. Między czasie 250 masła kładziemy między papier do pieczenia i rozpłaszczamy nieco w prostokąt. Wkładamy na chwilę do lodówki.
Ciasto wyciągamy z lodówki i na oprószonym mąką blacie wałkujemy w prostokąt. Kładziemy na jego połowie miękkie masło, przykrywamy drugą częścią ciasta i wałkujemy na dość duży prostokąt. Zwijamy na cztery, po czym jeszcze raz wałkujemy w prostokąt zwijamy na trzy i wkładamy do lodówki na 1godz.
Ciasto dzielimy na pół i wałkujemy na prostokąt o wymiarach ok. 18x9 cm na grubość 3 mm. Zwijamy w rogaliki. Smarujemy jajkiem i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Po tym czasie smarujemy raz jeszcze i pieczemy w temp. 190’C przez ok. 20-25 min
Smacznego. :D



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kotlet de Volaile

Kotlet de Volaille to danie, które możemy zrobić jeśli chcemy przygotować coś innego na obiad z fileta z kurczaka Składniki: 2 filety z kurczaka 100 g masła Garść pietruszki Sól, pieprz 1 jajko Bułka tarta Wykonanie: Filety z kurczaka przeciąć w połowie prawie do końca. W środek włożyć kawałek masła i pietruszkę. Złożyć i zrolować . Obtoczyć mące jajku i bułce tartej i smażyć na małym ogniu na złoty kolor z obu stron. Podawać np z ziemniakami i sałatą. :D

Najlepsze Tiramisu

Najlepsze Tiramisu To pyszny deser pochodz ący z Włoch, a dokładnie z Wenecji, dzisiaj jeden z najbardziej popularniejszych, kiedyś jedzony przez kochanków. „Tiramisu” oznacza „podnieś mnie”. Gwarantuję, że moja wersja na pewno was uniesie:D. Składniki: 500 g mascarpone 2 opakowania biszkoptów (kocie języczki/ladyfingers) 4 duże jaja (osobno białka i żółtka) 4 łyżki, 2.5 łyżki (60 g+35 g cukru) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) Szczypta soli lub kilka kropel soku z cytryny do usztywnienia białek. Wykonanie: Zrobić espresso lub mocną kawę,(ok. 200 ml) ostudzić. Żółtka wymieszać z cukrem, miskę umieścić nad kąpielą wodną i ubijać do czasu gdy krem będzie ciepły i nieco zbieleje. Przestudzić krem. Ubić białka z 35 g cukru do sztywności. Do serka mascarpone dodawać częściowo ostudzone żółtka, wymieszać razem. Dodać ubite białka i wymieszać delikatnie razem nie tracąc napowietrzenia. Biszkopty namaczać w kawie i wykładać do naczynia lub do pu...

Ciasto z bananami i serkiem mascarpone

Ciasto z bananami i serkiem mascarpone Bardzo dobre ciasto, mocno serowe, w którym banany dodają świeżości a bita śmietana sprawia, że to ciasto zasmakuje każdemu. Jest jednak jedna wada... trzeba czekać przez noc aż się schłodzi. Składniki: Biszkopt: 4 jaja ½ szklanki cukru 4 łyżki mąki pszennej 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej Płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 2 serki mascarpone 500 g 200 ml śmietanki 36% 2 łyżki kajmaku Dodatkowo: 500 ml śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru 2 śmietan-fixy Paczka herbatników maślanych Wykonanie: Ubijamy białka ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier. Do sztywnej piany wrzucamy pojedynczo żółtka i ubijamy do połączenia. Przesiewamy mąkę i mieszamy delikatnie do połączenia. Biszkopt pieczemy ok 25 min w temp. 180'C Krem Ubijamy śmietankę. Dodajemy 2 serki mascarpone i łączymy, dodajemy 2 łyżki kajmaku i łączymy. Biszkopt wykładamy i nasączamy kawą, na to pocięte w grube plastry...