Ciasto z bananami i
serkiem mascarpone
Bardzo dobre ciasto, mocno serowe, w którym banany dodają świeżości a bita śmietana sprawia, że to ciasto zasmakuje każdemu. Jest jednak jedna wada... trzeba czekać przez noc aż się schłodzi.
Składniki:
Biszkopt:
4 jaja
½ szklanki cukru
4 łyżki mąki pszennej
1-2 łyżki mąki
ziemniaczanej
Płaska łyżeczka proszku
do pieczenia
Krem:
2 serki mascarpone 500
g
200 ml śmietanki 36%
2 łyżki kajmaku
Dodatkowo:
500 ml śmietanki 36%
2 łyżki cukru pudru
2 śmietan-fixy
Paczka herbatników
maślanych
Wykonanie:
Ubijamy białka ze
szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier. Do sztywnej piany wrzucamy pojedynczo
żółtka i ubijamy do połączenia. Przesiewamy mąkę i mieszamy delikatnie do
połączenia.
Biszkopt pieczemy ok 25
min w temp. 180'C
Krem
Ubijamy śmietankę.
Dodajemy 2 serki mascarpone i łączymy, dodajemy 2 łyżki kajmaku i łączymy.
Biszkopt wykładamy i
nasączamy kawą, na to pocięte w grube plastry banany ( ok 3 sztuki). Wykładamy
na to krem. Na krem układamy herbatniki. Na herbatniki wykładamy 300 g lekko podgrzanego płynnego kajmaku.
Ubijamy 500 śmietanki z
2 łyżkami cukru pudru i śmietan-fixami.
Bitą śmietanę wykładamy
na placek i wkładamy do lodówki najlepiej na noc.
Schłodzone ciasto
oprószamy kakao bądź startą czekoladą.
Życzę smacznego :D
Przepis inspirowany był z Kobiece Inspiracje
Komentarze
Prześlij komentarz