Przejdź do głównej zawartości

Ciasto z bananami i serkiem mascarpone


Ciasto z bananami i serkiem mascarpone

Bardzo dobre ciasto, mocno serowe, w którym banany dodają świeżości a bita śmietana sprawia, że to ciasto zasmakuje każdemu. Jest jednak jedna wada... trzeba czekać przez noc aż się schłodzi.

Składniki:
Biszkopt:
4 jaja
½ szklanki cukru
4 łyżki mąki pszennej
1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
Płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
2 serki mascarpone 500 g
200 ml śmietanki 36%
2 łyżki kajmaku
Dodatkowo:

500 ml śmietanki 36%
2 łyżki cukru pudru
2 śmietan-fixy
Paczka herbatników maślanych



Wykonanie:
Ubijamy białka ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier. Do sztywnej piany wrzucamy pojedynczo żółtka i ubijamy do połączenia. Przesiewamy mąkę i mieszamy delikatnie do połączenia.
Biszkopt pieczemy ok 25 min w temp. 180'C

Krem
Ubijamy śmietankę. Dodajemy 2 serki mascarpone i łączymy, dodajemy 2 łyżki kajmaku i łączymy.
Biszkopt wykładamy i nasączamy kawą, na to pocięte w grube plastry banany ( ok 3 sztuki). Wykładamy na to krem. Na krem układamy herbatniki. Na herbatniki wykładamy 300 g lekko podgrzanego płynnego kajmaku.
Ubijamy 500 śmietanki z 2 łyżkami cukru pudru i śmietan-fixami.
Bitą śmietanę wykładamy na placek i wkładamy do lodówki najlepiej na noc.
Schłodzone ciasto oprószamy kakao bądź startą czekoladą.
Życzę smacznego :D

Przepis inspirowany był z Kobiece Inspiracje


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kotlet de Volaile

Kotlet de Volaille to danie, które możemy zrobić jeśli chcemy przygotować coś innego na obiad z fileta z kurczaka Składniki: 2 filety z kurczaka 100 g masła Garść pietruszki Sól, pieprz 1 jajko Bułka tarta Wykonanie: Filety z kurczaka przeciąć w połowie prawie do końca. W środek włożyć kawałek masła i pietruszkę. Złożyć i zrolować . Obtoczyć mące jajku i bułce tartej i smażyć na małym ogniu na złoty kolor z obu stron. Podawać np z ziemniakami i sałatą. :D

Najlepsze Tiramisu

Najlepsze Tiramisu To pyszny deser pochodz ący z Włoch, a dokładnie z Wenecji, dzisiaj jeden z najbardziej popularniejszych, kiedyś jedzony przez kochanków. „Tiramisu” oznacza „podnieś mnie”. Gwarantuję, że moja wersja na pewno was uniesie:D. Składniki: 500 g mascarpone 2 opakowania biszkoptów (kocie języczki/ladyfingers) 4 duże jaja (osobno białka i żółtka) 4 łyżki, 2.5 łyżki (60 g+35 g cukru) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) Szczypta soli lub kilka kropel soku z cytryny do usztywnienia białek. Wykonanie: Zrobić espresso lub mocną kawę,(ok. 200 ml) ostudzić. Żółtka wymieszać z cukrem, miskę umieścić nad kąpielą wodną i ubijać do czasu gdy krem będzie ciepły i nieco zbieleje. Przestudzić krem. Ubić białka z 35 g cukru do sztywności. Do serka mascarpone dodawać częściowo ostudzone żółtka, wymieszać razem. Dodać ubite białka i wymieszać delikatnie razem nie tracąc napowietrzenia. Biszkopty namaczać w kawie i wykładać do naczynia lub do pu...