Dobre ciasto na pierogi to takie, z którym dobrze się pracuje tzn. łatwo się wałkuje, ale oprócz tego ważny jest smak.
Składniki:
500 mąki pszennej (można zrobić z 450 g mąki pszennej i 50 g mąki gryczanej)
200 ml wody
40 g masła
60 ml mleka
szczypta soli
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy do miski doprawiamy szczyptą soli, w tym czasie podgrzewamy mleko, wodę i masło. Ciepły lecz nie gorący płyn wlewamy do mąki i zaczynamy wyrabiać.
Przekładamy na blat i wyrabiamy ok. 5 min. aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Gotowe przykrywamy folią spożywczą bądź ściereczką na 30 min. by ciasto się zrelaksowało.
Ciasto po tym czasie dzielimy na 3 części i wałkujemy dosyć cienko.
Składniki:
500 mąki pszennej (można zrobić z 450 g mąki pszennej i 50 g mąki gryczanej)
200 ml wody
40 g masła
60 ml mleka
szczypta soli
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy do miski doprawiamy szczyptą soli, w tym czasie podgrzewamy mleko, wodę i masło. Ciepły lecz nie gorący płyn wlewamy do mąki i zaczynamy wyrabiać.
Przekładamy na blat i wyrabiamy ok. 5 min. aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Gotowe przykrywamy folią spożywczą bądź ściereczką na 30 min. by ciasto się zrelaksowało.
Ciasto po tym czasie dzielimy na 3 części i wałkujemy dosyć cienko.
Komentarze
Prześlij komentarz