Przejdź do głównej zawartości

Ciasto francuskie


Ciasto francuskie
To ciasto, które jest fantastyczne, aromatyczne i maślane. Często używane do rogalików, pasztecików itp. Można użyć  z farszami: słodkimi i wytrawnymi. To ciasto jest łatwe w przygotowaniu, wymaga jednak czasu i naszych chęci ale zapewniam, że warto :D

Pokażę wam dzisiaj, że jest ono genialne do… rurek z kremem 


  Składniki:

Masło 300 g
Mąka pszenna 300 g
Woda 150 g
Szczypta soli
Łyżeczka octu



                                                      Wykonanie:
                                             Ciasto „kluskowe”

270 g mąki mieszamy ze szczyptą soli, wodą, octem i 30 g miękkiego masła.
Wyrabiamy parę minut gładkie ciasto. Nie potrzeba dosypywać mąki, choć na początku wydaje się, że trochę się lepi.
Zagniecione ciasto wkładamy do lodówki do schłodzenia na ok. 1 godz.

Ciasto maślane:
270 masła
30 g mąki
Wykonanie:
Miękkie masło ubijamy, „napowietrzamy” w mikserze dopóki, dopóty trochę zbieleje, wtedy dosypujemy mąkę i łączymy.
Ciasto przekładamy na folię i chłodzimy ok. 30 min.

Składanie i Wałkowanie:

Ciasto wyciągamy z lodówki i wałkujemy tak by ciasto było 2x większe od masła.
Wkładamy na 1 części dość miękkie masło i składamy na pół po czym rozwałkowujemy w prostokąt i składamy na 3.
Ciasto wkładamy na 15-30 min do lodówki by się schłodziło.
Wykładamy na stolnicę i wałkujemy i składamy na 3. Czynność powtarzamy jeszcze dwukrotnie.
Chłodzimy w lodówce.
Ciasto francuskie możemy wykorzystać wedle naszych upodobań.
Pieczemy je w temp. 200’C.
Życzę smacznego i wiele cierpliwości.




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kotlet de Volaile

Kotlet de Volaille to danie, które możemy zrobić jeśli chcemy przygotować coś innego na obiad z fileta z kurczaka Składniki: 2 filety z kurczaka 100 g masła Garść pietruszki Sól, pieprz 1 jajko Bułka tarta Wykonanie: Filety z kurczaka przeciąć w połowie prawie do końca. W środek włożyć kawałek masła i pietruszkę. Złożyć i zrolować . Obtoczyć mące jajku i bułce tartej i smażyć na małym ogniu na złoty kolor z obu stron. Podawać np z ziemniakami i sałatą. :D

Najlepsze Tiramisu

Najlepsze Tiramisu To pyszny deser pochodz ący z Włoch, a dokładnie z Wenecji, dzisiaj jeden z najbardziej popularniejszych, kiedyś jedzony przez kochanków. „Tiramisu” oznacza „podnieś mnie”. Gwarantuję, że moja wersja na pewno was uniesie:D. Składniki: 500 g mascarpone 2 opakowania biszkoptów (kocie języczki/ladyfingers) 4 duże jaja (osobno białka i żółtka) 4 łyżki, 2.5 łyżki (60 g+35 g cukru) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) Szczypta soli lub kilka kropel soku z cytryny do usztywnienia białek. Wykonanie: Zrobić espresso lub mocną kawę,(ok. 200 ml) ostudzić. Żółtka wymieszać z cukrem, miskę umieścić nad kąpielą wodną i ubijać do czasu gdy krem będzie ciepły i nieco zbieleje. Przestudzić krem. Ubić białka z 35 g cukru do sztywności. Do serka mascarpone dodawać częściowo ostudzone żółtka, wymieszać razem. Dodać ubite białka i wymieszać delikatnie razem nie tracąc napowietrzenia. Biszkopty namaczać w kawie i wykładać do naczynia lub do pu...

Ciasto z bananami i serkiem mascarpone

Ciasto z bananami i serkiem mascarpone Bardzo dobre ciasto, mocno serowe, w którym banany dodają świeżości a bita śmietana sprawia, że to ciasto zasmakuje każdemu. Jest jednak jedna wada... trzeba czekać przez noc aż się schłodzi. Składniki: Biszkopt: 4 jaja ½ szklanki cukru 4 łyżki mąki pszennej 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej Płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 2 serki mascarpone 500 g 200 ml śmietanki 36% 2 łyżki kajmaku Dodatkowo: 500 ml śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru 2 śmietan-fixy Paczka herbatników maślanych Wykonanie: Ubijamy białka ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier. Do sztywnej piany wrzucamy pojedynczo żółtka i ubijamy do połączenia. Przesiewamy mąkę i mieszamy delikatnie do połączenia. Biszkopt pieczemy ok 25 min w temp. 180'C Krem Ubijamy śmietankę. Dodajemy 2 serki mascarpone i łączymy, dodajemy 2 łyżki kajmaku i łączymy. Biszkopt wykładamy i nasączamy kawą, na to pocięte w grube plastry...