To ciasto, które jest
fantastyczne, aromatyczne i maślane. Często używane do rogalików, pasztecików
itp. Można użyć z farszami: słodkimi i
wytrawnymi. To ciasto jest łatwe w przygotowaniu, wymaga jednak czasu i naszych
chęci ale zapewniam, że warto :D
Pokażę wam dzisiaj, że
jest ono genialne do… rurek z kremem
Wykonanie:
Ciasto „kluskowe”
Wyrabiamy parę minut
gładkie ciasto. Nie potrzeba dosypywać mąki, choć na początku wydaje się, że
trochę się lepi.
Zagniecione ciasto
wkładamy do lodówki do schłodzenia na ok. 1 godz.
Ciasto maślane:
270 masła
30 g mąki
Miękkie masło ubijamy, „napowietrzamy”
w mikserze dopóki, dopóty trochę zbieleje, wtedy dosypujemy mąkę i łączymy.
Ciasto przekładamy na
folię i chłodzimy ok. 30 min.
Składanie i Wałkowanie:
Ciasto wyciągamy z
lodówki i wałkujemy tak by ciasto było 2x większe od masła.
Wkładamy na 1 części
dość miękkie masło i składamy na pół po czym rozwałkowujemy w prostokąt i
składamy na 3.
Ciasto wkładamy na
15-30 min do lodówki by się schłodziło.
Wykładamy na stolnicę i
wałkujemy i składamy na 3. Czynność powtarzamy jeszcze dwukrotnie.
Chłodzimy w lodówce.
Ciasto francuskie
możemy wykorzystać wedle naszych upodobań.
Pieczemy je w temp. 200’C.
Życzę smacznego i wiele
cierpliwości.
Komentarze
Prześlij komentarz