Przejdź do głównej zawartości

Chlebek wiedeński



Chlebek wiedeński

To chleb, który wspaniale pasuje zarówno na słono jak i słodko. Wygląda bardzo 
ładnie, przypomina bagietkę ale jest nieco maślane w smaku.

Składniki:
310 ml letniego mleka
30 g  drożdży
30 g cukru
500 g mąki (typ 650)
10 g soli
50 g  miękkiego masła

Wykonanie:

Drożdże rozpuszczamy z letnim mlekiem. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier i sól. Wlewamy drożdże z mlekiem i zaczynamy wyrabiać. Po wstępnym zarobieniu dodajemy miękkie masło i wyrabiamy jeszcze ok. 8 min.  ( na początku może nam się wydawać, że ciasto jest luźne, ale trzeba je dobrze wyrobić).
Nie należy podsypywać mąki.
Wyrobione ciasto przekładamy do naoliwionej miski i zostawiamy na ok 1 godz. Do podwojenia obj.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 100 g kawałki której formujemy w kulkę nieco podłużną
Kulki odstawiamy do wyrośnięcia
Wyrośnięte przekładamy na blat, wciąż bez podsypywania mąki i formujemy chleby spłaszczając ciasto i zwijając górny brzeg w kierunku dolnego. Taki wałek kładziemy na formie do pieczenia
Tworzymy nacięcia żyletką i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Pieczemy w temp. 220’C przez ok. 20 min.
Smacznego...

Przepis pochodzi z brunoskitchen.net

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kotlet de Volaile

Kotlet de Volaille to danie, które możemy zrobić jeśli chcemy przygotować coś innego na obiad z fileta z kurczaka Składniki: 2 filety z kurczaka 100 g masła Garść pietruszki Sól, pieprz 1 jajko Bułka tarta Wykonanie: Filety z kurczaka przeciąć w połowie prawie do końca. W środek włożyć kawałek masła i pietruszkę. Złożyć i zrolować . Obtoczyć mące jajku i bułce tartej i smażyć na małym ogniu na złoty kolor z obu stron. Podawać np z ziemniakami i sałatą. :D

Najlepsze Tiramisu

Najlepsze Tiramisu To pyszny deser pochodz ący z Włoch, a dokładnie z Wenecji, dzisiaj jeden z najbardziej popularniejszych, kiedyś jedzony przez kochanków. „Tiramisu” oznacza „podnieś mnie”. Gwarantuję, że moja wersja na pewno was uniesie:D. Składniki: 500 g mascarpone 2 opakowania biszkoptów (kocie języczki/ladyfingers) 4 duże jaja (osobno białka i żółtka) 4 łyżki, 2.5 łyżki (60 g+35 g cukru) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) Szczypta soli lub kilka kropel soku z cytryny do usztywnienia białek. Wykonanie: Zrobić espresso lub mocną kawę,(ok. 200 ml) ostudzić. Żółtka wymieszać z cukrem, miskę umieścić nad kąpielą wodną i ubijać do czasu gdy krem będzie ciepły i nieco zbieleje. Przestudzić krem. Ubić białka z 35 g cukru do sztywności. Do serka mascarpone dodawać częściowo ostudzone żółtka, wymieszać razem. Dodać ubite białka i wymieszać delikatnie razem nie tracąc napowietrzenia. Biszkopty namaczać w kawie i wykładać do naczynia lub do pu...

Ciasto z bananami i serkiem mascarpone

Ciasto z bananami i serkiem mascarpone Bardzo dobre ciasto, mocno serowe, w którym banany dodają świeżości a bita śmietana sprawia, że to ciasto zasmakuje każdemu. Jest jednak jedna wada... trzeba czekać przez noc aż się schłodzi. Składniki: Biszkopt: 4 jaja ½ szklanki cukru 4 łyżki mąki pszennej 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej Płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 2 serki mascarpone 500 g 200 ml śmietanki 36% 2 łyżki kajmaku Dodatkowo: 500 ml śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru 2 śmietan-fixy Paczka herbatników maślanych Wykonanie: Ubijamy białka ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier. Do sztywnej piany wrzucamy pojedynczo żółtka i ubijamy do połączenia. Przesiewamy mąkę i mieszamy delikatnie do połączenia. Biszkopt pieczemy ok 25 min w temp. 180'C Krem Ubijamy śmietankę. Dodajemy 2 serki mascarpone i łączymy, dodajemy 2 łyżki kajmaku i łączymy. Biszkopt wykładamy i nasączamy kawą, na to pocięte w grube plastry...