Chlebek wiedeński
To chleb, który
wspaniale pasuje zarówno na słono jak i słodko. Wygląda bardzo
ładnie,
przypomina bagietkę ale jest nieco maślane w smaku.
Składniki:
310 ml letniego mleka
30 g drożdży
30 g cukru
500 g mąki (typ 650)
10 g soli
50 g miękkiego masła
Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy z
letnim mlekiem. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier i sól. Wlewamy
drożdże z mlekiem i zaczynamy wyrabiać. Po wstępnym zarobieniu dodajemy miękkie
masło i wyrabiamy jeszcze ok. 8 min. (
na początku może nam się wydawać, że ciasto jest luźne, ale trzeba je dobrze
wyrobić).
Nie należy podsypywać
mąki.
Wyrobione ciasto
przekładamy do naoliwionej miski i zostawiamy na ok 1 godz. Do podwojenia obj.
Wyrośnięte ciasto
dzielimy na 100 g kawałki której formujemy w kulkę nieco podłużną
Kulki odstawiamy do
wyrośnięcia
Wyrośnięte przekładamy
na blat, wciąż bez podsypywania mąki i formujemy chleby spłaszczając ciasto i
zwijając górny brzeg w kierunku dolnego. Taki wałek kładziemy na formie do
pieczenia
Tworzymy nacięcia
żyletką i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Pieczemy w temp. 220’C
przez ok. 20 min.
Smacznego...
Przepis pochodzi z brunoskitchen.net
Komentarze
Prześlij komentarz