Bułeczki wielkanocne
To bardzo popularne bułki, szczególnie w okresie Świąt
Wielkanocnych. Na zachodzie zwane są Hot Cross Buns. Mają przyjemny, korzenny
zapach, ich smak jest nie do porównania, a krzyże na wierzchu przypominają o ich chrześcijańskim pochodzeniu. Bułki te
doskonale pasują do świątecznej święconki lub po prostu jako coś do zjedzenia na słodko.
Składniki:
Rozczyn:
200 ml letniego mleka
2 łyżki mąki (typ 650)
2 łyżeczki cukru
20 g drożdży
Drożdże mieszamy z letnim mlekiem i cukrem. Wsypujemy mąkę,
łączymy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 min.
Ciasto:
Rozczyn
350-400 g mąki pszennej (650) ok 3 szklanki
70 g rozpuszczonego ostudzonego masła
1 jajko
60 g cukru
Szczypta soli
Spora garść bakalii (rodzynki, żurawina)
Garść skórki pomarańczowej
Przyprawy: łyżeczka cynamonu, szczypta imbiru, kardamonu (opcjonalnie),szczypta
przyprawy do piernika
Wykonanie:
Do miski przesiać mąkę. Wsypać cukier, sól i przyprawy,
lekko wymieszać. Dodać jajko w temp. Pokojowej i wyrośnięty rozczyn
Zacząć mieszać ciasto. Dodać skórkę z połowy otartej cytryny
(sparzonej i wyszorowanej)
Ciągle wyrabiając ciasto dodawać stopniowo ostudzone masło.
Wyrobione ciasto spłaszczyć i włożyć bakalie, po czym
wyrobić je w cieście.
Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz do podwojenia
objętości.
Po tym czasie zagnieść ciasto kilka razy szybko i odstawić ciasto
do ponownego wyrastania. (Dwukrotne wyrastanie spowoduje, że bułki będą
bardziej puszyste i napowietrzone)
Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat lub stolnicę i podzielić
na ok . 10 równych kawałków, z których należy uformować kulki. Odstawić do
wyrośnięcia co najmniej w 2 cm
odstępach.
Krzyżyki:
100 g mąki pszennej
70 ml wody
Wymieszać wodę z mąką tak by powstała pasta, z której można
będzie wyszprycować krzyże. (jeżeli
pasta będzie zbyt lejąca to dać więcej mąki, jeśli zbyt gęsta to więcej wody)
Gotową pastę przełożyć do rękawa cukierniczego i
nakreślać krzyże na już wyrośnięte
bułki.
Pieczemy w temp. 180’C przez ok 30-40 min do złotego koloru.
By bułki ładniej wyglądały możemy posmarować je miodem lub
dżemem morelowym
Jak już wcześniej wspomniałem jest to świetna alternatywa na
wielkanocną święconkę zamiast tradycyjnej babki.
Są pyszne na ciepło z masłem i dżemem, zwłaszcza z herbatą. J
Komentarze
Prześlij komentarz