Witajcie kochani :)
Scones to ciekawa propozycja na śniadanie. Są bardzo
popularne w Wielkiej Brytanii :D
U nas ich nie widziałem, więc warto spróbować je upiec
samemu, może coś z tego wyjdzie :)
Składniki:
300 g maki pszennej
2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia
90 g zimnego pokrojonego masła
60 g cukru
Garść rodzynek( nie trzeba ich wcześniej namaczać)
1 jajko roztrzepane
Ok. 150 ml mleka
Szczypta soli
Wykonanie:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wsypać cukier i szczyptę
soli, dodać pokrojone masło i wyrabiać z
mąką tak by z masła zrobiły się grudki, nie musi być bardzo dokładnie.
Dodać rodzynki bądź inne bakalie, np.: żurawina, skórka
pomarańczowa
Wlać mleko i jajko zostawiając odrobinę na posmarowanie
przed pieczeniem.
Wyrobić szybko razem na dość luźne ciasto i włożyć do
lodówki na 30 min. (jeśli zbyt luźne to wsypać odrobinę mąki)
Po wyjęciu z lodówki rozwałkować na oprószonym mąką blacie bądź rozgnieść na grubość Ok. 1,5-2 cm i
wycinać małymi szklankami bądź
foremkami.
Gotowe scones smarujemy pozostałym mlekiem wymieszanym z
jajkiem i pieczemy w 220’C przez ok. 12-15 min.
Przed włożeniem można je posypać np. brązowym cukrem by
uzyskać chrupiący wierzch.
Najlepsze są na ciepło z konfiturą i masłem bądź bitą śmietaną.
Komentarze
Prześlij komentarz