Witam kochani!
Postanowiłem, że stworzę bloga kulinarnego, ponieważ gotowanie to moja pasja i możliwość na poznanie nowych smaków. Mam 17 lat i nazywam się Paweł. Pragnę udowodnić, że młody facet też potrafi poradzić sobie w kuchni i ugotować coś pysznego dla bliskich. Chcę podzielić z wami swoimi przepisami, uwagami na temat kuchni. Chciałbym również zarazić innych pasją do gotowania.
Croissanty to coś co kojarzy nam się z piekarnią, zapachem masła i pysznym smakiem. Czy myśleliście kiedykolwiek by upiec je samemu? :D raczej nie
Uważam, że warte są włożonego wysiłku, ponieważ są pyszne i idealne na śniadanie bądź przekąskę.
Składniki i przepis:
Postanowiłem, że stworzę bloga kulinarnego, ponieważ gotowanie to moja pasja i możliwość na poznanie nowych smaków. Mam 17 lat i nazywam się Paweł. Pragnę udowodnić, że młody facet też potrafi poradzić sobie w kuchni i ugotować coś pysznego dla bliskich. Chcę podzielić z wami swoimi przepisami, uwagami na temat kuchni. Chciałbym również zarazić innych pasją do gotowania.
Croissanty to coś co kojarzy nam się z piekarnią, zapachem masła i pysznym smakiem. Czy myśleliście kiedykolwiek by upiec je samemu? :D raczej nie
Uważam, że warte są włożonego wysiłku, ponieważ są pyszne i idealne na śniadanie bądź przekąskę.
szklanka letniej wody 250ml
30g drożdży
500 g mąki- ok 3,5 szklanki (np: mąka 650)
2 płaskie łyżeczki soli ok 10g
4-5 Łyżek cukru ok. 60g
masło 100g do ciasta
masło 250g do wałkowania
1 dzień
Podgrzewamy lekko wodę, po czym mieszamy z drożdżami.
Do miski wsypujemy
suche składniki i mieszamy spulchniając tym samym mąkę. Wlewamy drożdże i
zaczynamy mieszać ciasto. Po chwili dodajemy miękkie masło (100g.)
Wyrobione ciasto odstawiamy do podwojenia objętości ok. 1
godz.
Wyrośnięte ciasto rozpłaszczamy i formujemy prostokąt,
zawijamy w folię następnie wkładamy na noc do lodówki.
2 Dzień
Ciasto wałkujemy na dość duży prostokąt.
250 g masła rozpłaszczamy w prostokąt mniej więcej 1/2
ciasta (powinno być dość miękkie by nie powstały grudki w cieście :D)
Kładziemy masło na cieście 1/2 i przykrywamy drugą połową
ciasto. Wałkujemy na spory prostokąt. Składamy na cztery: tj. jedna większa
część druga mniejsza. Wałkujemy ponownie na prostokąt i składamy na trzy.
Ciasto wkładamy do lodówki na 1 godz.
Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki i wałkujemy na
prostokąt o grubości ok. 0,5 cm. Wykrawamy trójkąty i zwijamy croissanty.
Smarujemy delikatnie jajkiem i odstawiamy do wyrośnięcia ok
1 godz.
Po wyrośnięciu smarujemy ponownie z ogromną
pieszczotliwością.
Pieczemy ok. 22-25 min w temp. 190-200'C
przepis pochodzi z brunoskitchen.net
Komentarze
Prześlij komentarz