Przejdź do głównej zawartości

Croissant francuski

Witam kochani!
Postanowiłem, że stworzę bloga kulinarnego, ponieważ gotowanie to moja pasja i możliwość na poznanie nowych smaków. Mam 17 lat i nazywam się Paweł. Pragnę udowodnić, że młody facet też potrafi poradzić sobie w kuchni i ugotować coś pysznego dla bliskich. Chcę podzielić z wami swoimi przepisami, uwagami na temat kuchni. Chciałbym również zarazić innych pasją do gotowania.

Croissanty to coś co kojarzy nam się z piekarnią, zapachem masła i pysznym smakiem. Czy myśleliście kiedykolwiek by upiec je samemu? :D raczej nie
Uważam, że warte są włożonego wysiłku, ponieważ są pyszne i idealne na śniadanie bądź przekąskę.





Składniki i przepis:


szklanka letniej wody 250ml
30g drożdży                    
500 g mąki- ok 3,5 szklanki (np: mąka 650)

2 płaskie łyżeczki soli ok 10g
4-5 Łyżek cukru ok. 60g
masło 100g do ciasta
masło 250g do wałkowania

1 dzień

Podgrzewamy lekko wodę, po czym mieszamy z drożdżami.
 Do miski wsypujemy suche składniki i mieszamy spulchniając tym samym mąkę. Wlewamy drożdże i zaczynamy mieszać ciasto. Po chwili dodajemy miękkie masło (100g.)
Wyrobione ciasto odstawiamy do podwojenia objętości ok. 1 godz.
Wyrośnięte ciasto rozpłaszczamy i formujemy prostokąt, zawijamy w folię następnie wkładamy na noc do lodówki.
2 Dzień

Ciasto wałkujemy na dość duży prostokąt.
250 g masła rozpłaszczamy w prostokąt mniej więcej 1/2 ciasta (powinno być dość miękkie by nie powstały grudki w cieście :D)
Kładziemy masło na cieście 1/2 i przykrywamy drugą połową ciasto. Wałkujemy na spory prostokąt. Składamy na cztery: tj. jedna większa część druga mniejsza. Wałkujemy ponownie na prostokąt i składamy na trzy. Ciasto wkładamy do lodówki na 1 godz.
Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki i wałkujemy na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm. Wykrawamy trójkąty i zwijamy croissanty.
Smarujemy delikatnie jajkiem i odstawiamy do wyrośnięcia ok 1 godz.
Po wyrośnięciu smarujemy ponownie z ogromną pieszczotliwością.
Pieczemy ok. 22-25 min w temp. 190-200'C

przepis pochodzi z brunoskitchen.net

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kotlet de Volaile

Kotlet de Volaille to danie, które możemy zrobić jeśli chcemy przygotować coś innego na obiad z fileta z kurczaka Składniki: 2 filety z kurczaka 100 g masła Garść pietruszki Sól, pieprz 1 jajko Bułka tarta Wykonanie: Filety z kurczaka przeciąć w połowie prawie do końca. W środek włożyć kawałek masła i pietruszkę. Złożyć i zrolować . Obtoczyć mące jajku i bułce tartej i smażyć na małym ogniu na złoty kolor z obu stron. Podawać np z ziemniakami i sałatą. :D

Najlepsze Tiramisu

Najlepsze Tiramisu To pyszny deser pochodz ący z Włoch, a dokładnie z Wenecji, dzisiaj jeden z najbardziej popularniejszych, kiedyś jedzony przez kochanków. „Tiramisu” oznacza „podnieś mnie”. Gwarantuję, że moja wersja na pewno was uniesie:D. Składniki: 500 g mascarpone 2 opakowania biszkoptów (kocie języczki/ladyfingers) 4 duże jaja (osobno białka i żółtka) 4 łyżki, 2.5 łyżki (60 g+35 g cukru) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) Szczypta soli lub kilka kropel soku z cytryny do usztywnienia białek. Wykonanie: Zrobić espresso lub mocną kawę,(ok. 200 ml) ostudzić. Żółtka wymieszać z cukrem, miskę umieścić nad kąpielą wodną i ubijać do czasu gdy krem będzie ciepły i nieco zbieleje. Przestudzić krem. Ubić białka z 35 g cukru do sztywności. Do serka mascarpone dodawać częściowo ostudzone żółtka, wymieszać razem. Dodać ubite białka i wymieszać delikatnie razem nie tracąc napowietrzenia. Biszkopty namaczać w kawie i wykładać do naczynia lub do pu...

Panna Cotta z sosem karmelowym

Pyszny, bogaty deser z Włoch. Składniki: 250 ml mleka 250 ml śmietanki 30% 40 g cukru 1 łyżka kawy ziarnista O.5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka żelatyny 6 gr. (Sos karmelowy) 80 g cukru 170 ml śmietanki Szczypta soli Wykonanie: Na patelni rozpuść cukier, odstaw z ognia. Wlej gorącą śmietankę i mieszaj energicznie. Wstaw na mały ogień, dodaj szczyptę soli i mieszaj do zgęstnienia i lekkiego zbrązowienia przez ok 4 min. Sos przełóż do małego opakowania (Panna Cotta) W małej ilości zimnej wody rozpuść żelatynę i odstaw do napęcznienia. Podgrzej mleko, śmietankę i cukier prawie do zagotowania. Zdejmij z ognia dodaj kawę ziarnistą i rozpuszczalną i wymieszaj, przykryj i odstaw na 20 min. Po tym czasie dodaj napęczniała żelatynę i wymieszaj. Przelej przez sito do innego naczynia. Przelej Panna Cotta do 5 szklanek do ok 1/3 wysokości. Wstaw do lodówki na min 4 godz lub najlepiej na całą noc. Tuż przed podaniem podgrzej przez 10 s ...