Przejdź do głównej zawartości

Croissant francuski

Witam kochani!
Postanowiłem, że stworzę bloga kulinarnego, ponieważ gotowanie to moja pasja i możliwość na poznanie nowych smaków. Mam 17 lat i nazywam się Paweł. Pragnę udowodnić, że młody facet też potrafi poradzić sobie w kuchni i ugotować coś pysznego dla bliskich. Chcę podzielić z wami swoimi przepisami, uwagami na temat kuchni. Chciałbym również zarazić innych pasją do gotowania.

Croissanty to coś co kojarzy nam się z piekarnią, zapachem masła i pysznym smakiem. Czy myśleliście kiedykolwiek by upiec je samemu? :D raczej nie
Uważam, że warte są włożonego wysiłku, ponieważ są pyszne i idealne na śniadanie bądź przekąskę.





Składniki i przepis:


szklanka letniej wody 250ml
30g drożdży                    
500 g mąki- ok 3,5 szklanki (np: mąka 650)

2 płaskie łyżeczki soli ok 10g
4-5 Łyżek cukru ok. 60g
masło 100g do ciasta
masło 250g do wałkowania

1 dzień

Podgrzewamy lekko wodę, po czym mieszamy z drożdżami.
 Do miski wsypujemy suche składniki i mieszamy spulchniając tym samym mąkę. Wlewamy drożdże i zaczynamy mieszać ciasto. Po chwili dodajemy miękkie masło (100g.)
Wyrobione ciasto odstawiamy do podwojenia objętości ok. 1 godz.
Wyrośnięte ciasto rozpłaszczamy i formujemy prostokąt, zawijamy w folię następnie wkładamy na noc do lodówki.
2 Dzień

Ciasto wałkujemy na dość duży prostokąt.
250 g masła rozpłaszczamy w prostokąt mniej więcej 1/2 ciasta (powinno być dość miękkie by nie powstały grudki w cieście :D)
Kładziemy masło na cieście 1/2 i przykrywamy drugą połową ciasto. Wałkujemy na spory prostokąt. Składamy na cztery: tj. jedna większa część druga mniejsza. Wałkujemy ponownie na prostokąt i składamy na trzy. Ciasto wkładamy do lodówki na 1 godz.
Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki i wałkujemy na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm. Wykrawamy trójkąty i zwijamy croissanty.
Smarujemy delikatnie jajkiem i odstawiamy do wyrośnięcia ok 1 godz.
Po wyrośnięciu smarujemy ponownie z ogromną pieszczotliwością.
Pieczemy ok. 22-25 min w temp. 190-200'C

przepis pochodzi z brunoskitchen.net

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kotlet de Volaile

Kotlet de Volaille to danie, które możemy zrobić jeśli chcemy przygotować coś innego na obiad z fileta z kurczaka Składniki: 2 filety z kurczaka 100 g masła Garść pietruszki Sól, pieprz 1 jajko Bułka tarta Wykonanie: Filety z kurczaka przeciąć w połowie prawie do końca. W środek włożyć kawałek masła i pietruszkę. Złożyć i zrolować . Obtoczyć mące jajku i bułce tartej i smażyć na małym ogniu na złoty kolor z obu stron. Podawać np z ziemniakami i sałatą. :D

Najlepsze Tiramisu

Najlepsze Tiramisu To pyszny deser pochodz ący z Włoch, a dokładnie z Wenecji, dzisiaj jeden z najbardziej popularniejszych, kiedyś jedzony przez kochanków. „Tiramisu” oznacza „podnieś mnie”. Gwarantuję, że moja wersja na pewno was uniesie:D. Składniki: 500 g mascarpone 2 opakowania biszkoptów (kocie języczki/ladyfingers) 4 duże jaja (osobno białka i żółtka) 4 łyżki, 2.5 łyżki (60 g+35 g cukru) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) Szczypta soli lub kilka kropel soku z cytryny do usztywnienia białek. Wykonanie: Zrobić espresso lub mocną kawę,(ok. 200 ml) ostudzić. Żółtka wymieszać z cukrem, miskę umieścić nad kąpielą wodną i ubijać do czasu gdy krem będzie ciepły i nieco zbieleje. Przestudzić krem. Ubić białka z 35 g cukru do sztywności. Do serka mascarpone dodawać częściowo ostudzone żółtka, wymieszać razem. Dodać ubite białka i wymieszać delikatnie razem nie tracąc napowietrzenia. Biszkopty namaczać w kawie i wykładać do naczynia lub do pu...

Ciasto z bananami i serkiem mascarpone

Ciasto z bananami i serkiem mascarpone Bardzo dobre ciasto, mocno serowe, w którym banany dodają świeżości a bita śmietana sprawia, że to ciasto zasmakuje każdemu. Jest jednak jedna wada... trzeba czekać przez noc aż się schłodzi. Składniki: Biszkopt: 4 jaja ½ szklanki cukru 4 łyżki mąki pszennej 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej Płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 2 serki mascarpone 500 g 200 ml śmietanki 36% 2 łyżki kajmaku Dodatkowo: 500 ml śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru 2 śmietan-fixy Paczka herbatników maślanych Wykonanie: Ubijamy białka ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier. Do sztywnej piany wrzucamy pojedynczo żółtka i ubijamy do połączenia. Przesiewamy mąkę i mieszamy delikatnie do połączenia. Biszkopt pieczemy ok 25 min w temp. 180'C Krem Ubijamy śmietankę. Dodajemy 2 serki mascarpone i łączymy, dodajemy 2 łyżki kajmaku i łączymy. Biszkopt wykładamy i nasączamy kawą, na to pocięte w grube plastry...